Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

«Mélange à trois...»


ΤΙΝΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ - WILLIAM STEWART
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Νέα διάρκεια έκθεσης μέχρι 28 Αυγούστου 2010


Παρατείνεται μέχρι το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου η έκθεση «Mélange à trois...», που φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στο Σύνταγμα. Το Ίδρυμα Κατακουζηνού ανταποκρινόμενο στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση, αναγνωρίζοντας και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις που αντιμετωπίζουν αυτό το μήνα όσοι θα ήθελαν να επισκεφτούν την έκθεση, αποφάσισε να προχωρήσει σε παράταση της έκθεσης για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι επισκέψεις το καλοκαίρι θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 6979 312 140.

Ο γαλλικός όρος Ménage à trois, που στην αρχική χρήση του ταυτίστηκε με μια συγκεκριμένη διευθέτηση συγκατοίκησης τριών ανθρώπων που μοιράζονταν το ίδιο νοικοκυριό αλλά και το ίδιο κρεβάτι, στη σύγχρονη χρήση του σηματοδοτεί περισσότερο την κάθε είδους σχέση συνύπαρξης μεταξύ τριών ατόμων.

Υπό τον εύγλωττο, παιγνιώδη τίτλο «Mélange à trois...», η Τίνα Καραγεώργη, ο Γιώργος Μωραΐτης και ο William Stewart, στενοί συνεργάτες και φίλοι, έχοντας ήδη εκθέσει από κοινού τη δουλειά τους, συναντώνται εκ νέου, εξερευνώντας τα όρια ανάμεσα στην εικαστική αυτονομία και τη χρηστικότητα, αλλά και τις απεριόριστες συνδυαστικές δυνατότητες της δουλειάς τους, δημιουργώντας έναν ονειρικό μικρόκοσμο τρισδιάστατων και επιτοίχιων αντικειμένων και έργων τέχνης.

Οι εικαστικές επεμβάσεις, οι αιθέριες ζωγραφισμένες οργκάντσες και τα εικαστικά χειροποίητα κοσμήματα της Καραγεώργη, η τελειοθηρική προσέγγιση και τιθάσσευση του μετάλλου από τον Μωραΐτη και η επίπονη κατεργασία και ανάδειξη της ωραιότητας του ξύλου από τον Stewart, με ιδανικό κέλυφος την Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, ταξιδεύουν σε έναν ιδιωτικό, γοητευτικό χωροχρόνο τον επισκέπτη.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 19.00, στο εξαιρετικής αισθητικής διατηρητέο αστικό διαμέρισμα του διακεκριμένου ψυχίατρου Άγγελου και της συγγραφέως –θρυλικής καλλονής– γυναίκας του Λητώς Κατακουζηνού, που ανακαινισμένο από το Σεπτέμβριο του 2008 λειτουργεί ως Σπίτι-Μουσείο.

Με ιδανικό φόντο την απαράμιλλη θέα στον Εθνικό Κήπο και την Οικία όπου το άρωμα εποχής συνομιλεί με τις αφιερωματικές δημιουργίες του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Σπύρου Βασιλείου και του Γιάννη Τσαρούχη, στους υποδειγματικούς χώρους υποδοχής που –σε θρυλικές βραδυές αστικής αθηναϊκής φιλοξενίας– στέγασαν όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής τους, η έκθεση παρουσιάζεται σε όλους τους χώρους του ανακαινισμένου ιστορικού αστικού διαμερίσματος, προχωρώντας σε αισθητικό διάλογο με το περιεχόμενό τους: έπιπλα, φωτιστικά και κοσμήματα, επιτραπέζια σκεύη και αξεσουάρ αλλά και αυτοτελή έργα τέχνης, συνθέτουν την ξεχωριστή αύρα ενός σύμπαντος που καλεί τον επισκέπτη να το αποκαλύψει σταδιακά, προτείνοντάς του μια αισθητική καταβύθιση σε μια διαφορετική εποχή.

Διαδεχόμενο την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση του Μάριου Βουτσινά με τίτλο «Τσάι στης Κυρίας Κατακουζηνού», το νέο εικαστικό εγχείρημα της Οικίας Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού με τίτλο «Mélange à trois...» αποτελεί ένα ακόμη ιδανικό διάλογο της σύγχρονης εικαστικής και εφαρμοσμένης δημιουργίας με την εκλεκτική μοντερνικότητα της δεκαετίας του ’60, που βρήκε ιδανική στέγη στο διαμέρισμα των Κατακουζηνών, στην καρδιά της Αθήνας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού.

Οργάνωση: Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Συντονισμός για την Οικία Κατακουζηνού:
Γιώργης Μαγγίνης - Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου

Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθεί για τους σκοπούς του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ώρες λειτουργίας μέχρι και το Σάββατο 29 Μαϊου 2010
Δευτέρα-Παρασκευή: 16.00-19.00
Σάββατο: 12.00-16.00

Από την 1η Ιουνίου και μέχρι τις 28 Αυγούστου οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως.

Οικία Κατακουζηνού, Λεωφόρος Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα.
Τηλ.: 6979 312140, e-mail: katakouzenos@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, βλ. www.katakouzenos.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Η Τίνα Καραγεώργη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ και κατόπιν στο St. Martin’s School of Art στο Λονδίνο, ζωγραφική και παλιές τεχνικές, φωτογραφία και χαρακτική. Εκτός από αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη ζωγραφική η πολύπλευρη καλλιτεχνική της δραστηριότητα εκτείνεται στο art directing, σκηνικά, κόσμημα, χαρακτική, κεραμική…

Ο Γιώργος Μωραϊτης ξεκίνησε σαν μουσικός με σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, όπου και δίδαξε. Παράλληλα ασχολήθηκε με την σύνθεση μουσικής για ταινίες μικρού μήκους, για κάποιες από τις οποίες έλαβε διακρίσεις.

Ανέλαβε το εργαστήριο ορειχάλκινων κατασκευών του πατέρα του και η καριέρα του άλλαξε, αναδεικνύοντας τα πολύπλευρα ταλέντα του.

Σήμερα είναι ίσως ο πιο γνωστός κατασκευαστής ορειχάλκινων αντικειμένων, δημιουργώντας συνεχώς και εξελίσσοντας καινούργιες ιδέες και σχέδια.

O William Stewart γεννήθηκε στην Αγγλία. Αποφοίτησε από το Birkenhead Technical College και το Laird School of Arts. Εργάζεται ως συντηρητής επίπλων αντίκας και το πελατολόγιό του περιλαμβάνει ιδιώτες, συλλέκτες αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα, ασχολείται και με το design και την κατασκευή σύγχρονων επίπλων.
Πηγή:http://www.zougla.gr

1 σχόλιο: