Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Aρμενική Τέχνη στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης


H συλλογή αρμενικής Tέχνης της οικογένειας Καλφαγιάν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό από τις 11 Ιουνίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στην έκθεση με τίτλο «Όψεις Αρμενικής Τέχνης».

Με βασικό σκοπό, την ανάδειξη της καλλιτεχνικής και ιστορικής πορείας του αρμενικού λαού αλλά και του ρόλου που έπαιξε το εμπόριο στη ζωή τους, η συλλογή εστιάζει στην αρμένικη Τέχνη από τα τέλη του 16ου μέχρι τον 19ο αιώνα.

Αντικείμενα εξαιρετικής σημασίας τόσο λόγω της σπανιότητάς τους όσο και λόγω της ιστορικής περιόδου, στην οποία ανήκουν θα εκτίθενται στον χώρο του μουσείου.

Η χρονική περίοδος της αρμενικής ιστορίας στην οποία δημιουργήθηκαν τα αντικείμενα της συλλογής Καλφαγιάν έχει ελάχιστα ερευνηθεί.

Οι Αρμένιοι έμποροι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήδη από τον 17ο αιώνα ξεχώρισαν στον ευρύτερο εμπορικό κόσμο και ο μεγάλος πλούτος που συσσωρεύτηκε από την ακμάζουσα τότε εμπορική τάξη επέτρεψε την προστασία και την προώθηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Η γεωγραφική εξάπλωση των εμπορικών δραστηριοτήτων των Αρμενιών προς την Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή και τις Ινδίες επηρέασε ιδιαίτερα και τις πολιτιστικές τους προτιμήσεις, οι οποίες είναι εμφανείς στα αντικείμενα της συλλογής.

Τα ιστορικά όμως γεγονότα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή και τον ξεριζωμό του αρμενικού λαού από τα πατρογονικά τους εδάφη είχαν σαν αποτέλεσμα και τον διασκορπισμό των κινητών μνημείων του.

Η «διάσωση» και η συλλογή αυτών των διασκορπισμένων ανά τον κόσμο μνημείων των Αρμενίων ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της οικογένειας Καλφαγιάν, η οποία μέσα από τη συλλογή της αποδεικνύει τον πλούτο του αρμενικού πολιτισμού που άκμασε παράλληλα με τον ελληνικό στη Μικρά Ασία την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η οικογένεια Καλφαγιάν και η συλλογή αρμενικών έργων Τέχνης

Η παρουσία της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη ξεκινά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με ενεργή συμμετοχή των μελών της στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Με καταγωγή από το Ταλάς της Καππαδοκίας, η οικογένεια Γαζαριάν και στη συνέχεια Καλφαγιάν, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη για να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 , τα νεότερα μέλη της οικογένειας άρχισαν να συλλέγουν πιο συστηματικά αρμενικά αντικείμενα, μια παράδοση η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα από τους Ρουπέν, Αρσέν και Βερόνικα Καλφαγιάν.

Η συλλογή της οικογένειας, μέρος της οποίας θα παρουσιασθεί στο Βυζαντινό Μουσείο, περιλαμβάνει αντικείμενα εκκλησιαστικά και κοσμικά. Τα αντικείμενα αυτά είτε κατασκευάστηκαν από Αρμένιους καλλιτέχνες και τεχνίτες, είτε ανήκαν σε Αρμένιους.

Μεταξύ άλλων, η συλλογή περιέχει και χειρόγραφα, υφάσματα, εξαιρετικά πορσελάνινα αντικείμενα από την Κίνα, κεραμικά Κιουτάχειας, διακοσμητικά καθώς και σπάνια εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται ποικίλες πτυχές της αρμενικής ιστορίας.

Πληροφορίες: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη, 2313 306400, http://www.mbp.gr. Μέχρι 19 Σεπτεμβρίου.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr


1 σχόλιο: