Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Άρωμα" Ινδίας στο Μουσείο Μπενάκη


Μυσταγωγία ήχων και ρυθμών
H Ελληνο - Ινδική εταιρία Πολιτισμού και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Διάδραση και με την υποστήριξη της Ινδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, οργανώνουν το Φεστιβάλ Ινδικής Μουσικής «Τούντζι Μέλα» το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 20.30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς.

Μια ιδιαίτερη συνάντηση πολιτισμών, μια μυσταγωγία ήχων και ρυθμών, για μια και μοναδική βραδιά στην Αθήνα, το «Τούνζι Μέλα» φέρνει κοντά μας την μαγεία της μακραίωνης Ινδικής μουσικής, η οποία μέσω της πνευματικής της σχέσης με τον διαλογισμό έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Τέσσερις από τους σημαντικότερους Ινδούς μουσικούς που εκπροσωπούν τα δύο κορυφαία είδη της παραδοσιακής ινδικής μουσικής την Ντρούπαντ (Dhrupad) και την Καγιάλ (Khayal) και μια από τις πιο αιθέριες χορεύτριες Κατάκ (Kathak) της Ινδίας θα μας μεταφέρουν στον πυρήνα του Ινδικού Πολιτισμού μέσω μιας μοναδικής εμπειρίας πνευματικής και συναισθηματικής αναγέννησης.

Η Ινδική μουσική είναι κυρίως πνευματική και είναι συνδεδεμένη με την ψυχή. Ο κάθε μουσικός που βρίσκεται μπροστά στο κοινό λαμβάνει υπόψη του το χώρο όπου βρίσκεται, το χρόνο που έχει στη διάθεσή του να παίξει, τα συναισθήματα του καθώς και τα συναισθήματα που θέλει να δημιουργήσει στο κοινό του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, καθώς η ινδική μουσική προκύπτει από μια έντονη προσωπική σχέση με το Θείο, κάθε καλλιτέχνης στοχεύει στην κατάκτηση της πνευματικής και όχι της αυστηρά καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Το φεστιβάλ «Τούντζι Μέλα» (το πανηγύρι του Τούνζι) έχει τρεις ενότητες:

• 1η ενότητα Μουσική Ντρούπαντ
Η Ντρούπαντ είναι η κατεξοχήν διαλογιστική μουσική της Ινδίας, την ονομάζουν προκλασσική, ενώ χρονολογείται από το 2500 π.Χ. Η μουσική αυτή ερμηνεύεται με βάση τρία στοιχεία. Το σουρ (κούρδισμα – νότα), το ταλ (παλμός) και το λάγια (μετακίνηση). Για να επιτευχθεί η σωστή ερμηνεία πρέπει ο ερμηνευτής να κινείται με εξαιρετική δεξιότητα ανάμεσα στις νότες και τους παλμούς με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα. Η ερμηνεία της μουσικής αυτής συνιστά μια από τις πιο αρχαίες μορφές διαλογισμού. Στην ντρούπαντ, η πρώτη νότα αντικατοπτρίζει ένα συναίσθημα, ενώ η μετακίνηση ανάμεσα στις νότες προκαλεί την εναλλαγή των συναισθημάτων του ακροατή. Αυτή η σχεδόν θρησκευτική κατάνυξη προϋποθέτει την απόλυτη αφιέρωση του ακροατή αλλά και την απόλυτη δεξιότητα του μουσικού και του ερμηνευτή.

Στην ενότητα τραγουδά ένας από τους διασημότερους Ινδούς τραγουδιστές της Ντρούπαντ ο Ουντάι Μπαβαλκάρ, ενώ τον συνοδεύει με το κρουστό πακαγουάτζ ο γκούρου Παντίτ Σρι Καντ Μίσρα.

• 2η ενότητα Μουσική Καγιάλ
Καγιάλ θεωρείται η κλασσική μουσική της Ινδίας. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές είδος μουσικής στην χώρα, ενώ εκπρόσωποι της την έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μουσική αυτή δίνει έμφαση στην μελωδική δομή και το τραγούδι, έχει πολλά διαφορετικά στυλ μουσικά ενώ μπορεί να εκφραστεί και να ερμηνευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Ένας από τους διασημότερους διεθνώς μουσικούς καγιάλ είναι ο Ραβί Σανκάρ, ενώ το είδος της μουσικής που ακούγεται στις περισσότερες ταινίες του Μπόλυγουντ είναι τις περισσότερες φορές καγιάλ.

Στην ενότητα αυτή ερμηνεύουν οι δεξιοτέχνες Βινόντ Λέλε (τάμπλα) και Σραβάνι Μπισβάς (σιτάρ).

• 3η ενότητα Χορός Κατάκ
Κατάκ είναι ο βόρειος, αφηγηματικός ιστορικός χορός των νομάδων. Στηρίζεται στην έκφραση προσώπου κ στο σχήμα του σώματος ενώ χωρίζεται σε δύο μέρη: στο αφηγηματικό κομμάτι και το ρυθμικό κομμάτι. Στο αφηγηματικό κομμάτι η χορεύτρια περιγράφει με τις κινήσεις του σώματος της μικρές ιστορίες. Στο ρυθμικό κομμάτι, η χορεύτρια κάθεται ακίνητη και μόνο με την κίνηση του ποδιού της παρουσιάζει μικρές ρυθμικές δομές.

> Χορεύει η διάσημη Ινδή χορεύτρια Σρούτι Μπισβάς.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 / 20.30 το βράδυ
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 & ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ,
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
www.sangit.org
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου