Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Πανόραμα της τέχνης του Σωτήρη Σορόγκα


«Σωτήρης Σορόγκας- Ζωγραφική», ένα πανόραμα της τέχνης του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζει η έκθεση έργων του που πραγματοποιείται στο διατηρητέο κτίριο για την πόλη των Τρικάλων της «Στέγης Τέχνης & Πολιτισμού».


Flash Player ad. : 10.0.22 - (src:http://obj.adman.gr/banners/2010/ogilvy/interamerican/medisystem/300x250.swf)
Η έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, με τίτλο «Σωτήρης Σορόγκας- Ζωγραφική», έχει το χαρακτήρα της αναδρομικής, παρουσιάζει περί τα τριάντα έργα του Σωτήρη Σόρογκα και προσφέρει ενδεικτική εικόνα της πορείας του στην ελληνική ζωγραφική.
Η επιμέλεια της έκθεσης και το κείμενο στον κατάλογο έχει την υπογραφή του ιστορικού τέχνης Γιάννη Μπόλη.

Πανόραμα της τέχνης του Σωτήρη Σορόγκα
Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδρομή του ζωγράφου μέσα από αντιπροσωπευτικά του έργα: τις συνθέσεις με τα άλογα, τις πέτρες, τα γκρεμισμένα σπίτια, τα αρχαία ανάγλυφα, τα μαύρα ανοίγματα και τα πηγάδια, τα πορτρέτα και τις σκουριές, τις εικόνες από τα λατομεία της Πεντέλης και του Λαυρίου. "Έργα που", όπως τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης, "πιστοποιούν την πορεία του Σόρογκα σε μια ζωγραφική όπου εκφράζει στοχασμούς και ζητήματα φιλοσοφικής τάξης, μια ζωγραφική με ευδιάκριτες καταβολές στην πιο στέρεη παράδοση του ελληνικού κόσμου, μια ζωγραφική που, κάθε φορά, μεταπλάθει με μια νέα ποιητική αίσθηση το ορατό."

Παράλληλα στον πάνω χώρο της Στέγης Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή, εκτίθενται οι μακέτες των έργων που δημιούργησε ο Σωτήρης Σόρογκας για το Αττικό Μέτρο. Πρόκειται για έργα μεγάλων διαστάσεων που θα τοποθετηθούν εντός του Ιουνίου στο σταθμό του Μετρό στο Σταθμό Λαρίσης.
Ο ζωγράφος θέλησε στα έργα του να δείξει το αποτύπωμα του χρόνου στον τρόπο μεταφοράς των ανθρώπων σε προηγούμενες δεκαετίες, με τα κάρα πρώτα, με τους σιδηροδρόμους γνωστούς και ως μουντζούρηδες στη συνέχεια και με τα τραμ αργότερα, δίνοντας στο κοινό που χρησιμοποιεί το Μετρό την ευκαιρία να σκεφτεί ότι στο μέλλον και αυτός ο τρόπος μεταφοράς θα ανήκει στο χθες.
Λάτρης της ποίησης ο Σωτήρης Σόρογκας συνόδευσε τα έργα του με χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποιημάτων που φέρουν την υπογραφή ποιητών της γενιάς του 30 όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος και Ανδρέας Εμπειρίκος, στα οποία μιλούν για τα ξεχασμένα αυτά μέσα μεταφοράς.

ΣΤΕΓΗ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Βύρωνος και Γαριβάλδη, ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ. επικοινωνίας: 24310-63960
Διάρκεια έκθεσης: 18 ΙΟΥΝΙΟΥ - 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα έως Πέμπτη: 11.00-13.00 & 19.00-21.00, Παρασκευή 11.00-13.00
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου