Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Παράταση για την έκθεση «Αρχέτυπα» στο Βυζαντινό Μουσείο


Μέχρι και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η έκθεση με τίτλο «Αρχέτυπα-Από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική» που παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου, Διευθυντή του ΒΧΜ.

Περισσότερα από 6000 άτομα έχουν επισκεφθεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τις 20 Απριλίου 2010 (57 ημέρες λειτουργίας) με αφορμή την έκθεση του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου. Την έκθεση συνοδεύει και το ομότιτλο βιβλίο, το οποίο διατίθεται στο πωλητήριο του μουσείου.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 4 αίθουσες. Στις 3 πρώτες παρουσιάζονται φωτογραφίες που αποτυπώνουν καλύβες και μαντριά, διάσπαρτα στο ελληνικό τοπίο. Τα έργα αυτής της ανεξερεύνητης, περιφρονημένης αλλά και τόσο αληθινής ανώνυμης αρχιτεκτονικής λειτουργούν ως αρχέτυπα που παραπέμπουν στα βάθη της προϊστορίας και παράλληλα συσχετίζονται με έργα της σύγχρονης διεθνούς τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Στην 4η αίθουσα 12 βιντεοπροβολές προτείνουν δρόμους, ώστε οι αξίες αυτών των αρχετύπων να συνδυαστούν με τις κατακτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και να συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Παράλληλα προβάλουν μια έντονα αναπτυσσόμενη τάση, που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία αντιπαρατίθεται στα τεράστιας κλίμακας συγκροτήματα κατοικιών. Μία τάση, ίσως μια αντίσταση, που εκφράζεται με τον ευαίσθητο σχεδιασμό και την αυξανόμενη παραγωγή σύγχρονων μικρών ποιητικών καταλυμάτων, που φαίνεται ότι έρχονται να καλύψουν ανάγκες νέων ανθρώπων. Ανθρώπων που επιθυμούν να ζήσουν σε χώρους με ανθρώπινη κλίμακα, κοντά στη φύση, που είναι κατασκευασμένοι με οικολογικά υλικά, ενσωματώνουν όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Δημήτρης Φιλιππίδης και του φωτογραφικού υλικού ο Κωστής Αντωνιάδης. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου της έκθεσης και του βιβλίου προβάλλεται στο ιστολόγιο: www.archetypa.blogspot.com

Πληροφορίες: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, www.byzantinemuseum.gr

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου