Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εικαστικοί Νήσοι στο ΚΜΣΤ


Την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα στο έργο του, αναδεικνύει η έκθεση «Ανεύρετοι Νήσοι», την οποία θα φιλοξενήσει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τόσο στη Μονή Λαζαριστών όσο και στους χώρους του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τσόκλης, Κουνέλης, Ξόνιογλου, Μπρεσόν, Αμπράμοβιτς, Λουϊζίδου, Νακανίσι, είναι μερικοί μόνο από τους εικαστικούς που συμμετέχουν με έργα τους.

Οι «Ανεύρετοι Νήσοι» παρουσιάστηκαν στο Palazzo Ducale στη Γένοβα μέχρι χθες και από τις 28 του μήνα μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Δεκέμβριο θα ταξιδέψουν στο Σεντ Ετιέν.

Η έκθεση θέτει στο επίκεντρό της την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, μία προσωπικότητα πλούσια και συνάμα αντιφατική και φιλοδοξεί να αποτίσει φόρο τιμής στους δημιουργούς, οι οποίοι μέσω της επίμονης, συνεπούς και απεριόριστης δημιουργικότητάς τους και μέσω της ρηξικέλευθης και της υπερβάλλουσας νοητικής τους ελευθερίας, κατορθώνουν να διαμορφώσουν νέες κοινωνικο-πολιτισμικές καταστάσεις και νοοτροπίες. Κατ’ επέκταση διαμορφώνουν νέα εδάφη τα οποία, όπως τα νησιά των αχανών και διαρκώς εν κινήσει ωκεανών, προξενούν ταυτόχρονα συναισθήματα ασυλίας, εγκλεισμού, οικείου, ανοίκειου, απελευθέρωσης και διάλυσης.

Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να επικαλεστεί και να παρακολουθήσει τη συνεχή και προαιώνια μετανάστευση του καλλιτέχνη σε αναζήτηση των «νήσων» του και να αποκαλύψει τις συγκινητικές και δραματικές πτυχές των ατέρμονων ανακαλύψεων, της αναρχικής ελευθερίας, και των αντισυμβατικών επινοήσεων, που συνυπάρχουν συχνά με ένα αίσθημα ακαθόριστης δυσαρέσκειας, μια αυτοκαταστροφική μιζέρια, με βάναυσα μαρτύρια και με τη μόνιμα δύσκολα αίσθηση της θλιβερής ατέλειας.

Διάρκεια 28 Ιουνίου μέχρι 28 Νοεμβρίου 2010
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΚΜΣΤ
Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου