Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Από 15 ώς 22 Ιουλίου Υψηλών προδιαγραφών και το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


Επηρεασμένο και αυτό από την οικονομική κρίση, αλλά πιστό στον προσανατολισμό που διατηρεί το υψηλό επίπεδο του προγράμματός του, το 16 Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 15 ώς τις 22 Ιουλίου. Όσοι παρακολουθούν την πολύχρονη πορεία του φεστιβάλ αντιλαμβάνονται ότι το 11ήμερο πρόγραμμά του συρρικνώθηκε και φέτος θα διαρκέσει οκτώ ημέρες.

Οι εκδηλώσεις του θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, στο Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου, στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, στο Εκκλησιαστήριο του Ασκληπιείου στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Γυμνάσιο Παραλίας και σε άλλους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. «Ψυχή» και της φετινής διοργάνωσης είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Βίκυ Μαραγκοπούλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Ειδικά για φέτος, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφαρμόζει μια πολιτική διευκόλυνσης του κοινού, μειώνοντας την τιμή των εισιτηρίων και καθιερώνοντας ειδικές κατηγορίες εκπτώσεων στα εισιτήρια.

Με διαχρονικό κριτήριο, όμως την αυθεντικότητα της δημιουργίας και την προσωπική καλλιτεχνική γραφή, το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος γνωστούς και έμπειρους χορογράφους και σχήματα, αλλά και νέους δημιουργούς από διαφορετικές χώρες. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει δέκα παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σχήματα και δημιουργοί από διαφορετικές χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισπανία και Ελλάδα.

Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις ελληνικές συμμετοχές. Η ομάδα Lemurius συγκεντρώνει τέσσερις από τους σημαντικότερους χορευτές της χώρας (Νίκος Δραγώνας, Όλια Λυδάκη, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά), ορισμένοι από τους οποίους συνεργάζονται συστηματικά με σχήματα εκτός Ελλάδας, συμμετέχοντας ενεργά με τον τρόπο τους στο διάλογο της εδώ κοινότητας με τη διεθνή. Ας σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μανταφούνης εργάζεται κοντά στον Ουίλιαμ Φορσάιθ από το 2005.

H Ζωή Δημητρίου, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, θεωρείται ήδη από τις πιο σημαντικές ανερχόμενες χορογράφους στη Βρετανία και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε έγκριτες διοργανώσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

To σεμινάριο του Μπρούνο Καβέρνα και η δημιουργική παρουσία της Λίας Χαράκη και του Guy Cools, που θα διευθύνουν φέτος το εργαστήρι για χορογράφους, καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις, διαμορφώνουν το τοπίο του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το καθιστούν μοναδικό και ιδιαίτερο.
Πηγή:http://www.tovima.gr













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου