Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

«Ενοικιαζόμενα δωμάτια» σε έκθεση στο Μοναστηράκι


Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ανά την ελληνική επικράτεια είναι το κύριο θέμα της έκθεσης που φιλοξενείται στον πολυχώρο ΤAF στο Μοναστηράκι από τις 24 Ιουνίου και φέρει τον τίτλο «Rooms to let».

Δωμάτια, φτιαγμένα γρήγορα και «στο πόδι» ακολούθησαν ασθμαίνοντας πολλά χρόνια πριν, το κύμα των τουριστών, Ελλήνων και ξένων, αποτελώντας χωρίς να το θέλουν, λόγω της προχειρότητας και της επινοητικότητάς τους, μνημεία νεοελληνικής λαϊκής τέχνης.

Δεκαεφτά καλλιτέχνες μετατρέπουν τα έντεκα δωμάτια της αυλής του TAF σε ισάριθμες εγκαταστάσεις που μεταφέρουν τον επισκέπτη στο πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής τουριστικής αυτοσχέδιας και πολλές φορές αυθαίρετης «βιοτεχνίας».

Τσιμεντόλιθοι πρόχειρα σοβαντισμένοι με τσίγκινες οροφές, παράθυρα και πόρτες από κοντινά ερειπωμένα και ακατοίκητα κτίσματα και σομιέδες από το στρώμα της γιαγιάς συνθέτουν την εικόνα των ενοικιαζόμενων δωματίων όταν αυτά πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα.

Στην πραγματική τους θέση, στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, σήμερα, αρκετά χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου ενοικιαζόμενου δωματίου, στέκονται αγέρωχα σύγχρονα κτήρια, άσπρα τσιμεντένια κουτιά κολλημένα σε εκατοντάδες άλλα ίδια ή παρόμοια με τα απαραίτητα κλιματιστικά, πάρκινγκ και πλαστικές καρέκλες.

Ο ήχος της φύσης δίνει τη θέση του σταδιακά σε εξατμίσεις μοτοσυκλετών, νεοελληνικά άσματα και μουσική από τα κοντινά παραλιακά πάρτι, ενώ με το τέλος του καλοκαιριού, τα σύγχρονα αυτά μνημεία παραμένουν βουβά, περιμένοντας να ξαναζωντανέψουν το επόμενο καλοκαίρι.

Στην έκθεση «Rooms to Let» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ασπασία Κουλύρα & Αντώνης Στοατζίκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Lab of Architecture (Μαρία Κεχρινιώτη, Ρένα Στολίδου, Δημήτρης Ψυχογυιός, Σωτήρης Ψυχογυιός), Ανδρέας Παπαναστασίου, aka lab architects (Χρυσή Αραμπατζή, Μυρτώ Ζηρίνη, Στάθης Καταρόπουλος), Κ.Ν. Πάτσιος, Πάρις Λεγάκης, Έλενα Χρυσάνθου, Χριστίνα Αγγελοπούλου, Πάνος Σκουλούδης, Πένυ Σκούρα.

Πληροφορίες: TAF The Art Foundation, Νορμανού 5, Αθήνα, 210 3238757, www.theartfoundation.gr

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου