Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

"Η μαγεία της 3D φωτογραφίας στα αγάλματα της Ακρόπολης"


Μία ξεχωριστή έκθεση με τρισδιάστατες φωτογραφίες της Κίκας Παρδάκη παρουσιάζει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010, ώρα 20:00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00 και Κυριακή 10:00-14:00

Στη συλλογή της η Κίκα Παρδάκη παρουσιάζει την πρωτότυπη μέθοδο ειδικής δημιουργικής φωτογράφησης και επεξεργασίας εικόνων που δίνει σαν τελικό αποτέλεσμα μοναδικές στερεοσκοπικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και μοναδικής ποιότητας, οι οποίες φαίνονται σαν κανονικές δισδιάστατες φωτογραφίες, αλλά φορώντας ο θεατής τα ειδικά γυαλιά αμέσως αποκτούν την αίσθηση του βάθους πεδίου και των όγκων των αντικειμένων. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί πάντα έναν συνδυασμό των παραδοσιακών μεθόδων σχεδιασμού με τις νέες τεχνικές και εργαλεία για ένα μοναδικό και δημιουργικό αποτέλεσμα μέχρι την τελική εκτέλεση της εργασίας. Η τεχνική που έχει αναπτύξει μοιάζει περισσότερο με την τεχνική ενός γλύπτη ο οποίος πρώτα φροντίζει να αποκτήσει το ειδικό κράμα της πρώτης ύλης του (πολλές φωτογραφίες από διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες οι οποίες συνθέτονται) και μετά σταδιακά με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην επιφάνεια καταφέρνει να δώσει την τελική μορφή. Η Κίκα Παρδάκη κατάφερε μετά από έξι χρόνια έρευνας (αρχικά μαζί με καλλιτέχνες στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και έπειτα μόνη της στην Αθήνα τα τελευταία 2 χρόνια) και πολλών πειραμάτων, τόσο σε ψηφιακές όσο και σε εκτυπώσεις με τις μεθόδους της κλασσικής τυπογραφίας, να δημιουργήσει την πρώτη τρισδιάστατη φωτογραφία που μπορεί να εκτυπωθεί όπως και μία απλή φωτογραφία.

Η συλλογή αυτή τρισδιάστατων φωτογραφιών αποτελείται από 4 ενότητες - μετόπες, αετώματα, ζωφόρος και Ερέχθειο - οι οποίες περιέχουν συνολικά 180 έργα. Το μέσο μέγεθος αυτών των έργων είναι καμβάδες 1,1 επί 1,6 μέτρα. Το κοινό της έκθεσης μπορεί να απολαύσει τα συγκεκριμένα εκθέματα βλέποντας συναρπαστικές λεπτομέρειες σε τρεις διαστάσεις τις οποίες δεν μπορεί να δει ακόμα και αν επισκεφτεί το Βρετανικό μουσείο. Ο φακός έχει πλησιάσει τόσο κοντά στα γλυπτά όσο μόνο οι κατασκευαστές - γλύπτες στην αρχαιότητα και οι αρχαιολόγοι - συντηρητές σήμερα.

Ο σκοπός της έκθεσης, εκτός από τη διαμαρτυρία, είναι ενημερωτικός και εκπαιδευτικός. Για αυτόν το λόγο το έργο συνοδεύεται από επεξηγηματικό και τεκμηριωμένο κείμενο περίπου δέκα λέξεων και σήμανση στο σχέδιο κάτοψης του Παρθενώνα που δείχνει το ακριβές σημείο από το οποίο αφαιρέθηκαν τα γλυπτά. Τα έργα μετά τον πρώτο τους σταθμό στην Αθήνα θα παρουσιαστούν σε απομακρυσμένα σχολεία της Ελλάδας.

Η Κίκα Παρδάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι 40 χρονών. Έχει πάνω από 18 χρόνια αποκλειστική, συνεχή απασχόληση και εμπειρία στον χώρο της διαφήμισης και του graphic design. Έχει εργαστεί σε ατελιέ γραφικών τεχνών και διαφημιστικές εταιρείες ως art director και creative και έχει αναλάβει πολύ γνωστές και σημαντικές δουλειές στο χώρο. Έχει εργαστεί, επίσης, ως γραφίστας στο Ντίσελντορφ με ομάδες γραφιστών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις που οργανώθηκαν στην πόλη. Έχει κερδίσει το 1ο βραβείο για την πρωτοτυπία των εικονογραφήσεών της από ανοιχτή ψηφοφορία μέσω διαδικτύου μεταξύ καλλιτεχνών του Ντίσελντορφ. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία της τρισδιάστατης φωτογραφίας.

Επικοινωνία:
210 3621601
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αίθουσα "Ιακωβίδης"
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για το ομορφο blog! Καλη συνεχεια! Σε προσκαλω κι εγω στο δικο μου. Ελπιζω να σου αρεσει και να παραμεινεις κι εσυ ως αναγνωστης μας! Θα χαρω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ευχαριστώ πολύ,
    Είμαι αναγνώστριά σου εδώ και αρκετό καιρό.
    Μ αρέσει πολύ το blog σου και ως παρουσίαση
    και ως περιεχόμενο.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή