Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Αινιγματική Chinatown και νεοϋρκέζικα "Cityscapes" από τη Chryssa


Κορυφαία έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, της περιόδου 1988-2003, παρουσιάζει στη νέα της έκθεση στο κτήριο τέχνης Mihalarias Art στην Κηφισιά, η διεθνής Ελληνίδα καλλιτέχνις Chryssa (Χρύσα Βαρδέα).
Η έκθεση που έχει τίτλο «Memories of Chinatown & Memories of American Cityscapes» και εγκαινιάζεται στις 14 Ιουνίου, παρουσιάζει τα αυστηρά ιδεογράμματα της κινέζικης γραφής και τα αινιγματικά τοπία της «Chinatown» με τις ρυθμικές αλληλουχίες των καμπυλόγραμμων στοιχείων τους, που ?γραμμικά και επίπεδα στην αρχή θα αποκτήσουν συνέχεια πιο ανάγλυφη μορφή αναδεικνύοντας με μοναδική σαφήνεια και δυναμισμό την αυτάρκεια και την εγκυρότητα της φόρμας.

Επίσης παρουσιάζει τα νεοϋρκέζικα τοπία "Cityscapes", τα οποία όπως και τα παλαιότερα τοπία της "Chinatown" ή τα «Αθηναϊκά τοπία» των τελευταίων χρόνων που εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα στην Ελλάδα, όταν οι επαφές με τη γενέτειρα της έγιναν πιο συχνές, αντανακλούν στην ουσία την παγκοσμιότητα του σύγχρονου αστικού τοπίου, προβάλλοντας με τον πιο πειστικό τρόπο το ύφος και το ήθος του πολιτισμού της εποχής μας. Το κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης υπογράφει η ιστορικός τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη.

Δεν είναι τυχαίο που η Χρύσα συνδέει τη δουλειά της με τη μουσική: «Ό,τι έχω μάθει το οφείλω στο Μπαχ. Στην αρχή της καριέρας μου δούλευα δεκαέξι ώρες την ημέρα και άκουγα συνέχεια Μπαχ. Καταλάβαινα τη μεγαλοφυΐα του και τη δύναμη του να κυριαρχεί πάνω στο θρησκευτικό σύνολο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια, αφού και η μουσική στην πρωταρχική της μορφή αντιστοιχούσε σε μια έννοια συγκριτικά καθολικότερη από αυτό που εμείς εννοούμε σήμερα με τον όρο «τέχνη» προέβαλε τον πνευματικό χαρακτήρα των τεχνών ως ενότητα και όριζε τον δημιουργό καθ ολοκληρίαν.
Τα διάσπαρτα σύμβολα μας παραπέμπουν στη μουσική και την αρμονία. Η αρμονία όμως είναι ταυτόχρονα στοιχείο και της γεωμετρίας και κατ επέκταση αυτής της ίδιας της δομής των έργων της.

INFO:
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουνίου - 10 Ιουλίου.
Κτήριο Τέχνης: Κηφισίας 260 & Δηληγιάννη Τηλ. 2106234320
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου