Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Greek green greet by droog


Οι Droog Athens - workshop Dionisis Sotovikis και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζουν την έκθεση greek green greet by droog στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 από 4 Ιουνίου 2010 έως 25 Ιουλίου 2010. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Ιουνίου και ώρα 20:00.

Η έκθεση greek green greet by droog είναι η μεγαλύτερη έκθεση της Droog στον κόσμο από το 2007 και θα παρουσιάσει την Droog διερευνώντας και συζητώντας έννοιες όπως ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, επαναδημιουργία, διαύγεια σκέψης, μνήμη και νοσταλγία, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αστικού διαμερίσματος. Στόχος είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στην Ελλάδα όσον αφορά στο διεθνές σύγχρονο design με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Droog (προφέρεται ντρό-οχ, με την κατάληξη να προφέρεται όπως το «Λώχ Νές») σημαίνει ‘dry’ δηλαδή «στεγνό» στα Ολλανδικά, όπως λέμε «στεγνό χιούμορ». H Droog δημιουργήθηκε στο Άμστερνταμ το 1993 από την ιστορικό και κριτικό τέχνης Renny Ramakers και τον σχεδιαστή Gijs Bakker και ανέπτυξε μια μοναδική προσέγγιση στην παραγωγή προϊόντων και projects που συνάπτουν μία ιδιαίτερη σχέση με το άτομο–χρήστη-περιβάλλον. Διερευνώντας έννοιες όπως επιβράδυνση, μνήμη, νοσταλγία, επαναχρησιμοποίηση, χειροποίητες μεθόδους παραγωγής και φυσικό περιβάλλον, προκαλούν την δημιουργία εμπειριών και διαδραστικής συμμετοχής, με προϊόντα και projects που είναι απλά στην κατανόησή τους, έχουν μία καθαρότητα και διαύγεια στην νοητική τους σύλληψη και υπόσταση, αφηγούνται ιστορίες, με απώτερο σκοπό να εκτιμηθούν και να μην απορρίπτονται χωρίς περίσσια σκέψη.

Στο επίκεντρο αυτών των δραστηριοτήτων βρίσκεται το «εργαστήρι» της Droog: ανατρεπτικοί σχεδιαστές με περιβαλλοντική και ανθρώπινη ευαισθησία από ολόκληρο τον κόσμο, πειραματίζονται με νέες αντιλήψεις, νέα υλικά, νέες τεχνικές αλλά και πανάρχαιες μεθόδους παραγωγής. Διατηρούν το πνεύμα της Droog επίκαιρο και ουσιώδες, εμπνέοντας και συντηρώντας το με τολμηρές σχεδιαστικές προτάσεις σε τομείς όπως προϊόντα, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, γευστικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και εκθέσεις, όντας ευρηματικοί στην εννοιολογική και θεματική προσέγγιση του βιομηχανικού σχεδιασμού. Η Droog διασφαλίζει το ότι η στενή σχέση μεταξύ αρχικής ιδέας και πραγματικότητας παραμένει διαυγής, αναλλοίωτη και ξεκάθαρη ως και την έκφανση του τελικού αποτελέσματος. Η ομάδα αυτή έχει οργανώσει εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει στην διδασκαλία μεταπτυχιακού προγράμματος της φημισμένης Design Academy Eindhoven. Έργα της φιλοξενούνται σε μόνιμες συλλογές Μουσείων όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜoΜΑ).
Από τον Απρίλιο του 2007, το workshop αποτελεί τον επιλεγμένο συνεργάτη της Droog στην Ελλάδα.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο της έκθεσης και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη έχει προγραμματίσει επιστημονική ημερίδα με θέμα ‘design, architecture & sustainability’, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και διεθνών επιστημόνων από τους χώρους της αρχιτεκτονικής και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Παρουσιάσεις θα γίνουν σε δύο θεματικές ενότητες: ‘Sustainability in Αrchitecture and the Βuilt Εnvironment’ και ‘Environmental Design in Architecture’. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, ενώ θα κλείσει με την ομιλία στις 15.00 και την παρουσίαση της έκθεσης greek green greet by droog από τη συνιδρύτρια της Droog, Renny Ramakers. Η ημερίδα θα είναι στα Αγγλικά ενώ επισυνάπτεται και το αναλυτικό πρόγραμμά της.
Πληροφορίες για την ημερίδα στα τηλέφωνα: 210.610.0.610 | 210 36.23.821


«Το workshop είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια δεξαμενή διαλεκτικής ιδεών, δράσεων και δημιουργίας μέσα από την συνάντηση αρχιτεκτονικής, τέχνης, design και κατασκευής».
www.workshop-s.com

Το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών που αφορούν στο Περιβάλλον, καθώς επίσης και τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής αναπτύξεως και κληρονομιάς του τόπου μας.
www.mariolopoulosfoundation.gr

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής αποσκοπεί στην προώθηση της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ενδιαφέρεται επίσης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου παραγωγής, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη σχέση του με τις νέες κατασκευές, καθώς και για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, παλαιότερης και σύγχρονης. Διοργανώνει διαλέξεις με γνωστούς αρχιτέκτονες, εκδόσεις βιβλίων και εκθέσεις και έχει συνεργαστεί με πολλούς οργανισμούς.
www.heliarch.gr

greek green greet by droog


Μουσείο Μπενάκη | Κτήριο οδού Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου | Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010 | ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουνίου-25 Ιουλίου 2010
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη | Πέμπτη | Κυριακή 10:00 - 18:00
Παρασκευή | Σάββατο 10:00 - 22:00

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: DIONISIS + KIRKI

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: D.art

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου