Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Μουσείο Λούβρου Συντηρητές αλλοίωσαν πίνακα του Βερονέζε


Θύµα των συντηρητών του Λούβρου έπεσε η Παναγία στο αριστουργηματικό έργο του Βερονέζε «Δείπνο στους Εμμαούς». Έτσι, πέντε αιώνες μετά τη γέννησή της, η Παναγία στον πίνακα του Ιταλού ζωγράφου απέκτησε τελείως διαφορετική μύτη και χείλη, απ' ότι είχε σχεδιάσει ο δημιουργός της.

«Ο Βερονέζε είχε απεικονίσει το 1550 µια αριστοκράτισσα της εποχής του ως Παναγία. Η γυναίκα αυτή στον 21ο αιώνα µεταµορφώθηκε σε µια καρικατούρα µε πρησµένα µάγουλα και γελοία σουφρωµένα χείλη» δήλωσε στον «Οbserver» ο πρόεδρος της Ένωσης για τον Σεβασµό και την Ακεραιότητα της Καλλιτεχνικής Κληρονοµιάς στο Παρίσι, Μισέλ Φαβρ Φέλιξ.

Ο ίδιος κατηγορεί τους συντηρητές για «αλλοίωση της φυσιογνωµίας και της έκφρασης της γυναίκας», ενώ συνάδελφοί του, κριτικοί τέχνης κάνουν λόγο για «χυδαία πλαστική επέµβαση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι αποτυχημένες επεμβάσεις των συντηρητών διαπιστώθηκαν όταν αποκαλύφθηκε η φωτογραφία που δείχνει την κατάσταση του πίνακα όταν αφαιρέθηκαν τα σηµεία που θεωρούνταν επιζωγραφίσεις.

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου