Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Εκθεση του Νίκου Γουλή


Η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Γουλή.
Στα έργα του Νίκου Γουλή, βασανιστικά ερωτήματα από τον χώρο της εθνολογίας, της κοσμολογίας, της κοινωνιολογίας, της ιστορίας - και ισώς ακόμα και της τέχνης - αναμιγνύονται με καθήμερινες προσωπικές εμπειρίες για να απαντηθούν -ερασιτεχνικά- από τη ζωγραφική.
Οι πρωταγωνιστές των έργων (άνθρωποι, ζώα, ανθρωπόμορφα ζώα ή διάφορα συμβολικά αντικέιμενα) φαίνεται να στέκονται, διαλεκτικά, απέναντι από αυτό που αποκαλούμε πραγματικότητα. Κάτω από την επιφάνεια τους, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο αντίρροπες, αλλά αλληλένδετες κατευθύνσεις. Από την μία πλευρά η πεποίθηση ότι απάντηση σε θεμελιώδη ερωτήματα μπορεί να δωθεί -μόνον- μέσα από μή-διαισθητικές προσεγγίσεις (π.χ. φυσική στοιχειωδών σωματιδίων) και απ' την άλλη , η ελπίδα ότι η ενατένιση του απότατου παρελθόντος μας, θα μας αποκαλύψει την πραγματική μας φύση (π.χ παλαιο-ανθρωπολογία).
Η μίξη τόσο αντιδιαμετρικών αντιλήψεων, γεννά καταστάσεις που μοιάζουν να ακροβατούν στα όρια του τυχαίου. Έτσι βλέπουμε, μεταξύ άλλων, ανθρώπους να προσπαθούν να ανακτήσουν κομμάτια της -υποθετικής- βαθύτερης τους φύσης, μεταμφιεζόμενοι σε πιθήκους, ποντίκια να δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε εξωτικές γλώσσες υπό εξαφάνιση, ιθαγενείς του Αμαζονίου να κοιμούνται - σε πλήρη εξάρτηση - κατά την διάρκεια πολύωρων πτήσεων και το όνομα του πλέον αρχετυπικού έπους δημιουργίας, να κοσμεί το σασί ενός αμερικάνικου monster truck.
Τα πάντα αναπαριστόνται απομονωμένα, απουσία περιβάλλοντος χώρου, σε φυσική κλίμακα, πάνω σε παράγωνα κομμάτια ξύλου ή σε σχεδόν κατεστραμένα από την χρήση χαρτιά, αποκτώντας μια αύρα (ψεύδο-) ρομαντικών ηρώων.
Κάποιες φορές, μερικές γραμμένες λέξεις, αποκαλύπτουν κομμάτια αυτού του κρυπτικού εσωτερικού διαλόγου.
Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Π.Π.Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία: 2310 275985
28 Μαΐου - 26 Ιουνίου * Δευτέρα - Τετάρτη, Σάββατο: 10:30- 14:00 τρ, πεμ, παρ: 10:30 - 14:00 & 17:30 - 21:00
Πηγή:http://www.enet.gr

1 σχόλιο: