Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας


Το ωραιότερο φεγγάρι της χρονιάς, η Αυγουστιάτικη πανσέληνος στις 24/8, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της καθιερωμένης γιορτής της Ελευσίνας, τα Αισχύλεια.

Θα προηγηθούν οι μουσικές εκδηλώσεις, καθώς το βράδυ της 24ης Αυγούστου ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας θα είναι ανοιχτός για να υποδεχτεί τους επισκέπτες σε μια μελωδική βραδιά με το Τρίφωνο στις 24/8.
Τον Σεπτέμβρη στο Παλαιό Ελαιουργείο σειρά θα έχουν οι δημοφιλείς Raining Pleasure (1/9) και ο Σωκράτης Μάλαμας (3/9). Σε έθνικ μονοπάτια θα μας ταξιδέψουν στις 10/9 η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά και η Σαβίνα Γιαννάτου.

Σε πιο κλασικά ακούσματα, στις 15/9 θα απολαύσουμε την Έλενα Χριστοδούλου και τον Παναγιώτη Πετράκη σε μια συναυλία μουσικής δωματίου με πιάνο και τραγούδι. Το φινάλε των μουσικών εκδηλώσεων θα έχει ροκ τόνους, με τη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα και του Νίκου Βελιώτη στις 17/9.

Οι θεατρικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 25/8 με τους «Ιππείς» που παρουσιάζει η Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκην. Β. Νικολαΐδη, και ακολουθούν οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «Ορέστης» στις 29/8 σε σκηνοθεσία Γ.Χουβαρδά και «Λυσιστράτη» στις 5/9 σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα.

Στις 8/9 η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» συνεχίζοντας την ερευνά της στην Κρητική Αναγέννηση παρουσιάζει το δεύτερο σχεδίασμα της «Ερωφίλης» (σε σκην. Σ. Κακάλα), και στις 12/9 έρχονται από το ΚΘΒΕ οι «Αχαρνής» (σε σκην.Σ. Χατζάκη).

Για τους μικρούς θεατρόφιλους τα Αισχύλεια φιλοξενούν στις 16/9 την οικολογική σάτιρα του Ευγένιου Τριβιζά «Για μια φούχτα μπάμιες» από την ομάδα Σκαραβαίοι (σκην.Κώστας Ν. Φαρμασώνης). Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με την παράσταση «Δον Καμίλο» της Θεατρικής Σκηνής του Δήμου Ελευσίναςι στις 18/9 (σκην. Δημήτρης Θεοδώρου).

Σε μια βραδιά αφιέρωμα στην Ιερά Οδό, στις 2 Σεπτεμβρίου, η Αιμιλία Μπουρίτη και η ομάδα «Συν+εργασία» θα παρουσιάσουν την χοροθεατρική παράσταση «Δυτικά Βήματα – στα βήματα της Ιεράς Οδού», που θα πλαισιωθεί από βιντεοπροβολή και ομιλίες από την λογοτέχνιδα κυρία Ελένη Λαδιά, την αρχαιολόγο κυρία Καλλιόπη Παπαγγελή και τον κοινωνιολόγο κύριο Νίκο Παπαστεργιάδη.

Τα Αισχύλεια και το Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος - «ΔΕΣΜΟΙ» συνεχίζουν για όγδοη χρονιά τη συνεργασία τους με την Επιστημονική Ημερίδα «Το Θεατρικό Προσωπείο στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα», που θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στις 13 Σεπτεμβρίου ενώ, παράλληλα, θα εκτεθούν από τη σπάνια συλλογή του Θεατρικού Μουσείου οι μάσκες (προσωπεία) των Δελφικών Εορτών (1927) των Σικελιανών, για τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

Διήμερο Οικολογικών Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου με τις προβολές των ντοκιμαντέρ «Out of balance» και «Gambit» αντίστοιχα, ενώ από τις 19 ως τις 23 Σεπτεμβρίου οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» θα δώσουν το δικό τους «παρών» με τις ταινίες «Ακαδημία Πλάτωνος», του Φίλιππα Τσίτου στις 19/9, «Χρυσόσκονη», της Μαργαρίτας Μαντά στις 20/9, «Ακροβάτες του κήπου», του Χρήστου Δήμα στις 21/9 και «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου 23/9. Στα πλαίσια τις συνάντησης με τους Κινηματογραφιστές στην ομίχλη θα διεξαχθεί στις 22/9 ομιλία.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προβολή και αξιοποίηση των ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων της Ελευσίνας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων-εγκαταστάσεων, τα φετινά Αισχύλεια θα φιλοξενήσουν την Διοχάντη με έργα-εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν in situ μέσα σε εννέα κτήρια του Παλαιού Ελαιουργείου. Παράλληλα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών θα διοργανωθεί η έκθεση «Ερυσίχθων- η σύγχρονη ανάγνωση του μύθου»
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου