Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ημερίδα για τις « Τέχνες εκτός των τειχών»


Hμερίδα για τις τέχνες του Δρόμου διοργανώνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 7 Ιουνίου, από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανάμεσα στους Μέρμηγκες» . Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο σ τις ευρωπαϊκές συνεργασίες και πρακτικές όσον αφορά στις Τέχνες του Δρόμου, με έμφαση στη στρατηγική που προωθεί το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση και προβολή του τσίρκου και των Τεχνών του Δρόμου στη Γαλλία, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν ελληνικοί φορείς και καλλιτέχνες.

Η Elena Dapporto, αρμόδια για θέματα τσίρκου και θεάτρου δρόμου του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, θα μιλήσει για την πολιτιστική αξία των τεχνών του δρόμου καθώς και για τα πολλαπλά –οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά- οφέλη που έχει αποκομίσει η γαλλική κοινωνία από την προώθηση, χρηματοδότηση και προβολή των τεχνών του δρόμου.

Θα ακολουθήσει ο Yohann Floch, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Circostrada και μέλος του γαλλικού οργανισμού HorsLesMurs, ο οποίος θα παρουσιάσει τους τομείς του τσίρκου και των Τεχνών του Δρόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνοντας σε θέματα διεθνούς συνεργασίας.

To δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

«Ωχ! Κοίτα μαμά, καλλιτέχνες του δρόμου. Το θέατρο των 360°. Μια εισήγηση για την ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας στο δημόσιο χώρο και τις κοινωνικές προεκτάσεις των Τεχνών του Δρόμου» με ομιλητή το Σπύρο Ανδρεόπουλο από την ομάδα «Motus Terrae».

«Ζώντας με τις κούκλες στο δρόμο: θρασείς, παρείσακτοι εισβολείς υπέρ θνητών και αδυνάτων»: Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοπαίκτης.

Το «Θέατρο των Πόλεων ως στοιχείο διαμόρφωσης σκέψης, αισθητικής, αλλά και κοινωνικοποίησης των πολιτών: Αναφορά στο 1ο Ελληνικό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου»: Νίκος Χατζηπαπάς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «ISTFest».

«ArtLocus: Όλος ο τόπος μια σκηνή»: με ομιλήτρια την Έλενα Βόγλη, θεατρολόγο και καλλιτεχνική διευθύντρια της δράσης «ArtLocus».

«Promenade - ένας περίπατος στο σημείο μηδέν. Ο δημόσιος χώρος πλαστικός, κινηματογραφικός, συλλογικός, ζωντανός, ο δημόσιος χώρος σαν τοπίο»: με ομιλητές την Marion Renard και τον Χρήστο Καούκη.

«Η δημιουργία information centre για το τσίρκο και τις τέχνες του δρόμου στην Ελλάδα» με ομιλητή τον street theatre performer Σπύρο Πατεράκη. Η προοπτική δημιουργίας ενός Information Centre αφιερωμένου στο σύγχρονο τσίρκο και τις τέχνες του δρόμου στην Ελλάδα.

Η ημερίδα θα κλείσει με το «Cultural Urban Riot Episode 5», μια δράση της ομάδας «Pulse» με στόχο να κάνουν τους ανθρώπους που ζουν σε μεγάλες πόλεις να χαμογελάσουν, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, να τους προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από μια πολύ γρήγορη μέρα.

Πληροφορίες: Ημερίδα «Οι τέχνες εκτός των τειιχών», Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 210-3398600, Σίνα 3

"IFARTISTIQUE"

Πηγή;http://www.naftemporiki.gr


1 σχόλιο: