Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ένας χρόνος λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης


Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε, χθες, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο έχουν επισκεφθεί 2.010.641 άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος τόνισε ότι "μέσα σε αυτό το διάστημα τέθηκαν ερευνητικοί, επιστημονικοί στόχοι, πραγματοποιήθηκε πρόοδος στον τομέα συντήρησης και στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων". Επίσης, ανακοίνωσε το άνοιγμα της περιοδικής έκθεσης (20.6.2011-31.1.2011) για τον "Περικλή Ξανθίππου" με λίγες αλλά σημαντικές αρχαιολογικές μαρτυρίες και στόχος της οποίας είναι η δημιουργία του ιστορικού πλαισίου για την ορθή κατανόηση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Το πρώτο δημόσιο μουσείο της χώρας

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι το πρώτο δημόσιο μουσείο της χώρας που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η φιλοδοξία είναι να καλύπτει, όσο γίνεται, τις δαπάνες με δικά του έσοδα. Απασχολεί 200 υπαλλήλους, εκ των οποίων ένας αριθμός είναι συμβασιούχοι και αποσπασμένο προσωπικό από το ΥΠ.ΠΟ, ενώ τα κονδύλια για δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αέριο καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από το Μουσείο. Οικονομική στήριξη παρέχει και ο Οργανισμός Ανέγερσης.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχολικά προγράμματα και τις παρουσιάσεις, κάνοντας λόγο για το σεμινάριο με θέμα "Ακρόπολη: εκπαίδευση και Μουσείο" που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, το οποίο παρακολούθησαν 2.600 εκπαιδευτικοί σε 24 σεμινάρια.

Εξάλλου παρέχεται μονάδα ιατρικής φροντίδας με την πολύωρη παρουσία γιατρού: από την 1η Νοεμβρίου 2009 μέχρι 31η Μαΐου 2010 ο γιατρός εξυπηρέτησε 377 περιστατικά από τα οποία το 67% αφορούσαν σε επισκέπτες του Μουσείου.

Το εισιτήριο θα παραμείνει στην τιμή των 5 ευρώ για το 2011, με απόφαση του Δ.Σ, ενώ επιτρέπεται και η ενοικίαση του εστιατορίου -καφέ με όρους χρήσης που θέτει η διοίκηση του Μουσείου.

Όσον αφορά στην έκθεση αυτή θα αναπτυχθεί μέσα από 30 εκθέματα, ενώ το Μουσείο ζήτησε από τον γελοιογράφο Στάθη να αποτυπώσει με την πένα του την Χρυσή περίοδο του Περικλή μέσα από δέκα σκίτσα που θα προβάλλονται στον εκθεσιακό χώρο.



Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου