Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Στο φως οι αρχαιότερες απεικονίσεις των Αγίων Αποστόλων


Ανακαλύφθηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας, στη Ρώμη

Οι αρχαιότερες απεικονίσεις με θέμα τους Αγίους Αποστόλους, που χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη, σε απόσταση 500 μ. από τη βασιλική του Αγίου Παύλου, εκτός των τειχών.

Πρόκειται για νωπογραφίες των Πέτρου, Παύλου, Ανδρέα και Ιωάννη, ζωγραφισμένες σε χρωματικούς τόνους του κόκκινου και της ώχρας, οι οποίες βρίσκονταν στο ταβάνι ενός μικρού νεκρικού θαλάμου.

«Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει την εισαγωγή και τη διάδοση της πίστεως των Αποστόλων στις απαρχές του Χριστιανισμού», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μπάρμπαρα Ματσέι, διευθύντρια των αναστηλωτικών εργασιών στον νεκρικό θάλαμο, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που διοργάνωσε το Βατικανό.

Οι ανακαλύψεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης της κατακόμβης, κατέστησαν δυνατές χάρη στην εφαρμογή μίας τεχνικής λέιζερ, η οποία επιτρέπει τον καθαρισμό από τα στρώματα επιχρισμάτων ασβέστου, που κάλυπταν τις νωπογραφίες.

Το σύμπλεγμα από κατακόμβες βρίσκεται κάτω από κτήριο, του οποίου η κατασκευή ανάγεται στη δεκαετία του 1950 και του οποίου η θεμελίωση, ευτυχώς, δεν κατέστρεψε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου