Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στο Βερολίνο


Aκρως πολιτικοποιημένη η φετινή Μπιενάλε του Βερολίνου, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνει εικόνες από διαδηλώσεις στο Δέλτα της Νιγηρίας και τον πόλεμο του Αφγανιστάν, έργα με ομιλίες μαρξιστών στην Ανατολική Γερμανία, καθώς και την ανακατασκευή ενός κατεστραμμένου σπιτιού στο Κόσοβο.

Η έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί έως τις 8 Αυγούστου 2010, εξετάζει τη σχέση της τέχνης και των ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών με την πραγματικότητα του σύγχρονου ταραγμένου κόσμου - τις πολιτικές αναταραχές, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τη μετανάστευση, τους πολέμους, τις οικονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις!

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 45 διεθνείς καλλιτέχνες - καταξιωμένοι αλλά και λιγότερο γνωστοί στο φιλότεχνο κοινό - τους οποίους επέλεξαν πολύ στοχευμένα οι διοργανωτές κατόπιν περιοδείας δύο ολόκληρων ετών.
Στο βίντεο του Τζον Σμιθ, ο καλλιτέχνης μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του παρακολουθεί σε μια παγωμένη εικόνα στην τηλεόραση την εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν. «Οι φωνές δυναμώνουν, οι ζωές λιγοστεύουν» σχολιάζει ζαλισμένος. Κάτι εντελώς πραγματικό συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου και εκείνος δεν μπορεί να συνδεθεί
Στο νέο έργο του, ο Χένρικ Ολσεν έχει διαλύσει σε κομματάκια το λάπτοπ του και τα έχει στοιβάξει σε ένα καμβά, υπό τον τίτλο «Δεν Πάω στη Δουλειά Σήμερα, Δε Νομίζω Να Πάω Αύριο».
Ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπουρουίσα αναδεικνύει μια φτωχή γειτονιά των παρισινών προαστίων που δεν έχει προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση και η φωτογράφος Μινέρβα Κουέβας δείγματα πολιτικής αντίστασης στη γενέτειρά της το Μεξικό.

Περισσότερα στο www.berlinbiennale.de
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου