Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Εγκαινιάζεται το Νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη


Το Σάββατο 3 Ιουλίου εγκαινιάζεται στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, με προσκεκλημένους πνευματικούς δημιουργούς, εκπροσώπους του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, φίλους και μελετητές του έργου του Έλληνα συγγραφέα.

Πριν από 27 χρόνια, το 1983, η Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, παρουσία των Οδυσσέα Ελύτη και Αντώνη Σαμαράκη, εγκαινίασε στον ίδιο τόπο την πρώτη στέγη του Μουσείου για τον Νίκο Καζαντζάκη. Στόχος του τότε νεοσύστατου ιδρύματος ήταν η διατήρηση της μνήμης και η προβολή του έργου του Έλληνα συγγραφέα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο σκοπός αυτός εκπληρώθηκε, αλλά η αύξηση των εκθεμάτων και των αρχείων οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ριζικά ανακαινισμένου χώρου, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις.

Το έργο υλοποιήθηκε και φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του κρητικού συγγραφέα και στοχαστή μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, ηλεκτρονικές παραγωγές και ψηφιοποιημένα αρχεία.

Στην τελετή των εγκαινίων θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος του Δήμου «Ν. Καζαντζάκης» Ρούσσος Κυπριωτάκης, ο Καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης, ο Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής Κωνσταντίνος Αλαβάνος, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και η ποιήτρια και βαφτισιμιά του Καζαντζάκη Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη που θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η μεγάλη τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια από τον κύκλο «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Πληροφορίες: 2810 741689, www.kazantzakis-museum.gr

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου