Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη 65 εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από τον Ιωάννη Γεννάδιο


Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Ιωάννη Γεννάδιου στάθηκε πηγή έμπνευσης για 65 εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο Κόσμος του», που θα εγκαινιαστεί στις 8 Ιουνίου στον χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Βασική αφετηρία της δημιουργικής δράσης των καλλιτεχνών είναι η φυσική και πνευματική υπόσταση του ίδιου του Γεννάδιου, η πολυσχιδής πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική δράση του, η διπλή του υπόσταση (έντονα Έλληνας και έντονα πολίτης του κόσμου, με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί πόλοι να συγκρούονται συχνά), τα διαφορετικά πεδία του συλλεκτικού και βιβλιοφιλικού ενδιαφέροντός του (χειρόγραφα, παλαίτυπα, περιηγητικά, φιλελληνικά, βοτανολογικά, χάρτες κ.ά.).

Ο Ιωάννης Γεννάδιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1844 και ήταν γιος του Ηπειρώτη λόγιου Γεώργιου Γεννάδιου. Φοίτησε στο Αγγλικό Λύκειο της Μάλτας. Εργάστηκε ως διπλωμάτης και υπερασπίστηκε με σθένος τα ελληνικά συμφέροντα, σε όλα τα πεδία, πολιτικό, κοινωνικό και πνευματικό.

Ο γάμος του με την εύπορη Φλόρενς Ελίζαμπεθ Λενγκ τού επέτρεψε έπειτα από αρκετές περιπέτειες και επαγγελματικές ατυχίες να επιδοθεί και πάλι στις συγγραφικές του δραστηριότητες και ­ στη συλλογή βιβλίων. Δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από 26.000 τόμους σπάνιων βιβλίων, το 1922, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία ανέλαβε τη στέγαση, φύλαξη και λειτουργία της επονομαζόμενης Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Ο Ιωάννης Γεννάδιος πέθανε στο Λονδίνο το 1932.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, που εγκαινιάστηκε το 1926 σε ένα μεγαλόπρεπο μαρμάρινο κτίριο στις πλαγιές του Λυκαβηττού, αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο μοναδικών ιστορικών πηγών για τη μελέτη της βυζαντινής, τουρκοκρατούμενης και νεότερης Ελλάδας. Ο Γεννάδιος ήταν ένας παθιασμένος συλλέκτης βιβλίων που πίστευε στη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη εποχή.

Με περισσότερους από 117.000 τόμους σήμερα η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο βιβλίων, αρχείων και έργων τέχνης που αποτελούν σημαντικές πηγές για την ιστορία και τον πολιτισμό της μετακλασικής, της βυζαντινής και της σύγχρονης Ελλάδας.Περιλαμβάνει πολύτιμα χειρόγραφα, βιβλία, έγγραφα, περιοδικά και χάρτες των πιο σημαντικών εποχών της ελληνικής λογοτεχνίας.Επίσης, υπάρχει μια αξιόλογη βυζαντινή βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και μια αίθουσα για εκθέσεις.

Η Γεννάδειος φιλοξενεί σπάνιες εκδόσεις και βιβλιοδεσίες, σαγηνευτικές διηγήσεις περιηγητών, πάνω από 200 υδατογραφίες μαγευτικών ελληνικών τοπίων του Άγγλου ζωγράφου και λογοτέχνη Edward Lear, καθώς και μοναδικές αρχειακές συλλογές, όπως τα προσωπικά αρχεία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και των βραβευμένων με Νόμπελ ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη. Αρχεία πολιτικών και λογοτεχνών, σπάνιοι ιστορικοί χάρτες και έργα τέχνης συμπληρώνουν τις μοναδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού. Μέρος των εσόδων από κάθε έργο να διατεθεί για τους σκοπούς της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου