Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Σαν Σήμερα (7 Ιουνίου 1848) Γεννήθηκε ο γάλλος ζωγράφος Πολ Γκογκέν


Πολ Γκογκέν εκπρόσωπος του μετα-ιμπρεσιονισμού, από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1848 στο Παρίσι αλλά μεγάλωσε στο Περού. Στην ηλικία των επτά ετών ο Πολ θα επιστρέψει στη Γαλλία με την οικογένειά του και θα εγκατασταθούν στην Ορλεάνη.

Ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα με εμπορικά πλοία και με το Γαλλικό Ναυτικό. Το 1871 επιστρέφει στο Παρίσι όπου θα δουλέψει ως χρηματιστής.

Η ενασχόληση του μεγάλου- μελλοντικά- καλλιτέχνη με τη ζωγραφική ξεκινά από την παιδική του ηλικία. Στον ελεύθερο χρόνο του αρχίζει να ζωγραφίζει, ενώ αργότερα επισκέπτεται γκαλερί και αγοράζει έργα εκκολαπτόμενων καλλιτεχνών.

Γνωρίζεται με τον καλλιτέχνη Καμίλ Πισάρο, ο οποίος θα τον συστήσει σε άλλους ζωγράφους της εποχής. Προχωρώντας στην τέχνη του, ο Γκογκέν νοικιάζει ένα στούντιο και αρχίζει να συμμετέχει σε εκθέσεις ιμπρεσιονιστών από το 1881 και το 1882.

Τη συγκεκριμένη εποχή ζωγραφίζει μαζί με τον Πισάρο και περιστασιακά με τον Πολ Σεζάν. Το 1884 μετακομίζει με την οικογένειά του στην Κοπεγχάγη. Επιστρέφει στο Παρίσι το 1885 για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη ζωγραφική.

Απογοητευμένος από τον ιμπρεσιονισμό θα στραφεί στην αφρικανική τέχνη και την τέχνη της Ασίας.Συνδέεται με φιλία με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Οι δύο μεγάλοι ζωγράφόι, οι οποίοι έπασχαν από κατάθλιψη, θα διαφωνήσουν έντονα.

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση ο Γκογκέν εγκαταλείπει την Ευρώπη το 1891. Απογοητευμένος από την έλλειψη αναγνώρισης και σχεδόν άφραγκος προσπαθεί να ξεφύγει από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Θα εγκατασταθεί στην Ταϊτή και αργότερα στις νήσους Μαρκησίες, όπου θα περάσει σχεδόν το υπόλοιπο της ζωής του- με μία μόνο επίσκεψη στη Γαλλία.

Τα έργα της συγκεκριμένης περιόδου θεωρούνται ίσως τα καλύτερα της ζωής του.

Η αναγνώριση του έργου του αρχίζει- όπως συμβαίνει συχνά- μετά το θάνατο του καλλιτέχνη.

Πηγή:http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου