Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κάθε καλλιτέχνης σε ένα δωμάτιο του "St George Lycabettus"


Για ενδέκατη φορά απο το 1999, η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «ROOMS 2010» στο Ξενοδοχείο "St George Lycabettus" στο Κολωνάκι.
Σε μια απο τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 25 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί Τέχνης, Θεατρολόγοι, Χορογράφοι, Αρχιτέκτονες, επιλέγουν από ένα πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας, που θα παρουσιασθούν στα δωμάτια ενός ορόφου του Ξενοδοχείου.

Συμμετέχουν 30 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και θα παρουσιασθούν ζωγραφικά έργα, γλυπτά, εικαστικές-ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά projects, design, performance, προβολές, ταινίες, και άλλα έργα.

Κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζεται ατομικά σε κάθε ένα δωμάτιο σε έναν όροφο του ξενοδοχείου, όπου το περιβάλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε ένα προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να παρουσιασθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

Η επιλογή ενός διαφορετικού χώρου, ενός ξενοδοχείου, για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, ήταν συνάρτηση και της επιλογής για αυτόνομες παρουσιάσεις των καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο αλλά και της ανάγκης το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και αρμονία με τον χαρακτήρα και το νόημα του σήμερα.

Ο χώρος του ξενοδοχείου είναι ένας χαρακτηριστικός μαζικός χώρος με συγκεκριμένη δομή, λειτουργία και κοινωνικό ρόλο στα πλαίσια μιας πόλης, χώρος επίσκεψης, ανάπαυσης, συνάντησης, γνωριμίας, επικοινωνίας.

Στο γνώριμο τρόπο λειτουργίας του, όπου φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα κυρίως "ξένοι" σε μια πόλη, αλλά και άνθρωποι της πόλης που περνούν κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους, θα προστεθεί και μια άλλη διάσταση, αυτή της φιλοξενίας καλλιτεχνικών έργων.

Έτσι ο κοινωνικός ρόλος του Ξενοδοχείου διευρύνεται και αποκτά ένα πολιτισμικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα και γίνεται ένα βήμα των καλλιτεχνών προς το ευρύ κοινό που θα επισκεφθεί και θα βρεθεί στον ίδιο χώρο τις ίδιες μέρες και θα "συζήσει" με τα έργα.


Για πολλούς από τους καλλιτέχνες, ο θαυμάσιος και φιλόξενος χώρος του Ξενοδοχείου St George Lycabettus που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα και ωραιότερα σημεία της Αθήνας, αποτελεί μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν έργα ειδικά για αυτή την έκθεση, έργα που συσχετίζονται με αυτές ακριβώς τις λειτουργίες και τον ρόλο του "φιλόξενου χώρου".
Το Ξενοδοχείο St George Lycabettus, ενδιαφέρεται και συνεχίζει σταθερά να φιλοξενεί και να προβάλει πολιτιστικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας για πολλοστή φορά σε αυτή τη διοργάνωση στηρίζει και ανοίγεται στους χώρους της σύγχρονης τέχνης και της κριτικής σκέψης.

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2010, 8μμ - 12μμ
Διάρκεια Έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2010.
Ώρες Λειτουργίας:
4μμ - 10μμ κάθε μέρα.

Επιμελητές: Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Ειρήνη Γερογιάννη, Γκέλυ Γριντάκη, Γιώργος Δαύος, Αθηνά Εξάρχου, Μαργαρίτα Καταγά, Δηώ Καγγελάρη, Μαρία Κενανίδου, Τάσσος Κουτσουρής, Γιώτα Κωνσταντάτου, Αρετή Λεοπούλου, Μαρία Μαραγκού, Σοφία Μαυρούδη, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Κωνσταντίνος Πατέστος, Ειρήνη Σαβανή, Χάρης Σαββόπουλος, Γιάννης Τουμαζής, Λίνα Τσίκουτα, Phil Watson.

Καλλιτέχνες: Αθηνά Αγοργιανίτη, Τέσσα Ανδρουτσοπούλου, Αντώνης Βολανάκης, Extrude Architects (Δημήτρης Γιουζέπας, Παναγιώτης Γούλιαρης, Γιάννης Τσάρας, Πέννυ Χωραφά), Ελίνα Ιωάννου, Στέλιος Καραμανώλης, Patrick Kretschek, Έρση Κρούσκα, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Βαγγέλης Ματζίρης, Δημήτρης Μιχάλαρος, Θανάσης Πασχαλίδης, Θεόδωρος Προδρομίδης, Νάνα Σαχίνη, Μαρήλια Σταγκουράκη, Παναγιώτης Τομαράς, Ιωάννα Τσινιβίδη, Ηώ Μυρτώ Χαβιαρά.

Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12, Αθήνα 10554
Τ: 210 3217931 F: 210 3212745 Ε:gallery@kappatosgallery.com

Πηγή:http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου