Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η «Θεία Κωμωδία» στη ζωγραφική


Τον τίτλο της «Θείας Κωμωδίας» δανείστηκε η νέα εκθεσιακή ενότητα του Κωνσταντίνου Πάτσιου, «μιας από τις πιο ρομαντικές ιστορίες που έχουν γραφτεί» σύμφωνα με τον καλλιτέχνη. Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, στη fizz gallery.

Το 1321 ο Δάντης ολοκληρώνει το λογοτεχνικό του αριστούργημα που θα γίνει στην πορεία ένα από τα σημαντικότερα κείμενα στην ιστορία της λογοτεχνίας και θα σηματοδοτήσει τη μετάβασή της ιταλικής λογοτεχνίας από τη λατινική στην ιταλική γλώσσα. Ο Δάντης ταξιδεύει συνοδευόμενος από αυτόν που θεωρεί δάσκαλό του, μέσα από το καθαρτήριο και την κόλαση για να φτάσει να συναντήσει την Βεατρίκη στον Παράδεισο, στον οποίο εισέρχεται μόνο αφού αυτή συγχωρεί όλες τις επίγειές του αμαρτίες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο ποιητής συναντά καταστάσεις, οι οποίες περιγράφουν την ταραχώδη πολιτική και ηθική κατάσταση της σύγχρονής του Ιταλίας.

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος οδηγεί το θεατή σε συναντήσεις με εικόνες και καταστάσεις, με σύμβολα και χαρακτήρες που συνδέονται τόσο με την παιδική και εφηβική ηλικία της γενιάς του καλλιτέχνη, όσο και με τη σύγχρονη ιστορία. Τα έργα του δημιουργούν μια συνεχή και δυναμική μετατόπιση από το προσωπικό στο κοινωνικό κάνοντας ταυτόχρονα αναφορές σε διαφορετικά κινήματα της τέχνης, από το εξπρεσιονισμό και τον ρεαλισμό ως τον ντανταϊσμό και την pop art. Ο καλλιτέχνης πλάθει με τη ζωγραφική φόρμες και εικόνες που ισορροπούν μεταξύ γνώριμου και καινούργιου τοποθετώντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση, με μη επιθετικό τρόπο, τις σχέσεις του θεατή με τη δεδομένη pop κουλτούρα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του θεωρητικού της τέχνης, Αλέξιου Παπαζαχαρία.

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το 2007 στην έκθεση «Contemporary Istanbul» και το 2009 στην Art Athina. Το 2009 παρουσίασε το project Sugar Mao, σε επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη στo πλαίσιo του Re Map 2 και την ίδια χρονιά παρουσίασε έκθεση στη γκαλερί artis causa στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια Μαρίας Κενενίδου.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 7 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2010 στη Fizz Gallery.

Πληροφορίες

Τοποθεσία Fizz gallery, Βαλαωρίτου 9Γ, Αθήνα

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου