Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικού


Ένα ολοκαίνουργιο Αρχαιολογικό Μουσείο, στεγάζεται πλέον και επίσημα εδώ και λίγες ημέρες, στον δήμο Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά. Το έργο της δημιουργίας του Μουσείου, υλοποιήθηκε από το ΥΠΠΟΤ, στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος που περιλήφθηκε στο Γ΄ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας.

«Βασικό θέμα της έκθεσης του μουσείου είναι το πως οι αρχαίοι Ορεστές, οι κάτοικοι του οροπεδίου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Βόιο και τις Πρέσπες, το Γράμο και το Βίτσι, κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1000 χρόνια σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την πολιτική τους αυτονομία, αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα» υποστηρίζει η προϊσταμένη της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρία Ακαμάτη.

Τα εκθέματα

Ανδριάντας του αυτοκράτορα Κλαύδιου

Σύμφωνα με την ίδια «τα εκθέματα προέρχονται από εντοπισμούς και παραδόσεις απλών κατοίκων ή εκπαιδευτικών, καθώς και από πρόσφατες ανασκαφές σε όλη την έκταση του σημερινού νομού Καστοριάς, δηλαδή του κεντρικού τμήματος της αρχαίας Ορεστίδας. Τα κείμενα βασίστηκαν στις πληροφορίες που αντλούνται από τα εκθέματα, καθώς και στα ελάχιστα διασωθέντα σπαράγματα των αρχαίων ιστορικών αναφορών γι' αυτό το τμήμα της Άνω Μακεδονίας. Συντάχτηκαν με τρόπο απλό και κατανοητό, αλλά και ελκυστικό ταυτόχρονα, με εκπλήξεις και χιούμορ».

Στα εκθέματα το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει περίτεχνα κοσμήματα που συνοδεύονται από τελετουργικά αντικείμενα -πολλές φορές άγνωστης χρήσης- των γυναικών της περιοχής από τα ομηρικά χρόνια έως το 550 π.Χ., σπάνια αγαλματίδια από την περίοδο έως το 359 π.Χ., που η Ορεστίδα μετασχηματίζεται σε ανεξάρτητο βασίλειο και ξεκινά εμπορικές επαφές με τη Νότια Ελλάδα, αλλά και πλούσια έργα τέχνης που αποκαλύφθηκαν κοντά στη σημερινή Πεντάβρυσο και προέρχονται από τάφους ευγενών ή και μελών του βασιλικού οίκου των Ορεστών. Στα σημαντικά ευρήματα προστίθεται και μια φαλαγγιτική ασπίδα, στοιχείο ότι οι Ορεστές επέλεξαν να ενταχθούν στο κράτος του Φιλίππου Β΄, διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία τους στο στρατιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί πως το Μουσείο στεγάζεται σε πτέρυγα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Άργους Ορεστικού, η οποία παραχωρήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, περιλαμβάνοντας στους χώρους του κεκλιμένους διάδρομους, ανελκυστήρα και WC για AMEA.

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού Καστοριάς (Ελ. Βενιζέλου 9, Άργος Ορεστικό, τηλ. 2467044616). Αρμόδιος φορέας λειτουργίας: ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Σ. Σταθμού 8, Φλώρινα, τηλ.2385028206, kthepka@culture.gr).

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου