Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ» @ ΔΗΜΗΤΡΙΑ


Μετά την εξαιρετική επιτυχία της μεγάλης έκθεσης «O Miro της Μαγιόρκα», την επισκέφθηκαν περισσότερα από 70.000 άτομα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ. διοργανώνει μια ακόμη σημαντική έκθεση αφιερωμένη σε έναν μεγάλο καλλιτέχνη του τέλους του 19ου αι., στον Toulouse Lautrec και μαζί μιαν αναδρομή, ένα ταξίδι σε αυτή την γοητευτική και κρίσιμη εποχή, την Belle Époque, του Τέλους του Αιώνα (Fin de Siècle) που καθόρισε εξελίξεις και συμπεριφορές του 20ού αι.

Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον Toulouse Lautrec, τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και το κλίμα, την ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου / 20ού αι. Έναν πρώτο πυρήνα της έκθεσης του Τελλογλείου συνιστούν οι πρωτότυπες αφίσες και τα σχέδια του καλλιτέχνη (περισσότερα από 150), που προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Παύλου και της Μπελίντας Φυρού (Μουσείο Ηρακλειδών).

Παράλληλα, η έκθεση θα συμπληρωθεί με υλικό και έργα από το Musée d’ Orsay και άλλα Μουσεία της Γαλλίας, καθώς επίσης και από ιδιωτικές συλλογές. Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα προσδώσουν πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, καθώς επίσης και προσωπικά προσφιλή του αντικείμενα προερχόμενα από τον οικογενειακό πύργο, Château du Bosc.

Τα τελευταία παραχωρήθηκαν από την κόμισσα Nicole Tapié de Céleyran, μικρανεψιά του καλλιτέχνη, η οποία θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης του Τελλογλείου μαζί με πολλούς άλλους επίσημους προσκεκλημένους από τη Γαλλία. Επίσης, θα εκτεθούν διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δύο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον, καθώς επίσης και στις κοινές τους καλλιτεχνικές καταβολές. Πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο Σπητέρη προσθέτει πολλές άγνωστες πτυχές για τη ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία του Toulouse Lautrec. Η έκθεση θα έχει έντονα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και προβλέπεται συνεργασία με το ΚΘΒΕ, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Πρόκειται για μια ακόμη εξαιρετικά απαιτητική και φιλόδοξη προσπάθεια του πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Θεσσαλονίκη με πολύ υψηλές προδιαγραφές, που θα αποτελέσει γεγονός μεγάλης προβολής και σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα γενικότερα. Θα πλαισιώνεται για περίπου τέσσερις περίπου, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις μουσικής (Aristide Bruant αλλά και Offenbach, Fauré, Ravel, Debussy), χορού, εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα σχετίζονται με αναζητήσεις του Lautrec, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην έκθεση.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου