Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Χρησμοί και Αναπνοές στο the Art Foundation


Δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις με τίτλους «Χρησμοί / Oracle» και «Αναπνοές / Βreaths» φιλοξενεί ο χώρος του the Art Foundation στο Μοναστηράκι, μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου.
Oracle // Διάρκεια: 30.9-30.10.2010
Η ανθρωπότητα δε μπορεί παρά να αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι. Τέτοιες ουσιαστικές και καθολικές ερωτήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη (αν όχι οι απαντήσεις τους) τίθενται / μπορούν να τεθούν μέσα από την τέχνη. Τι παρακινεί τους ανθρώπους; Ποιες αόρατες δυνάμεις τους επηρεάζουν και τους κατευθύνουν; Πως μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους; Με αυτή την έννοια, η τέχνη παίζει το ρόλο της Πυθίας του Μαντείου των Δελφών.

Η τέχνη θέτει ερωτήματα, επαναστατικοποιεί και διαλύει τις αυταπάτες και τις αντιλήψεις της ανθρωπότητας. Η τέχνη υπήρξε ικανή να προβλέψει την επιστημονική αλλαγή. Η τέχνη πάντα έθετε υπό ερώτηση τα όρια της φυσικής μας αντίληψης. Η αντίληψη και η καταληψία ως αντιληπτική κατάσταση είναι επίσης οι προϋποθέσεις της τέχνης. Σε αυτό το πνεύμα, οι καλλιτέχνες Eva Ohlow, Rita Rohlfing και Thomas Reifferscheid συγκεντρώνονται στην Αθήνα, άλλο ένα σημαντικό πολιτιστικό μέρος πρόβλεψης, γνώσης και σοφίας εκτός από τους Δελφούς. Με την τέχνη τους επαναφορτίζουν την ιδέα του χρησμού με νέα καλλιτεχνική μαγεία. Οι καλλιτέχνες εξυμνούν το πνεύμα του μαντείου δημιουργώντας γλυπτά και σχέδια.

Αυτό που παραμένει στο πέρασμα των αιώνων είναι αυτό: μια ουσιαστική ανασφάλεια και επομένως μια επιθυμία να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Οι τρεις καλλιτέχνες στρέφουν την προσοχή τους σ’ αυτό το πολύ ανθρώπινο πρόβλημα το οποίο - ανεξάρτητα από την επιστημονική πρόοδο - δε φαίνεται να χάνει ποτέ την επικαιρότητά του.

Συμμετέχουν / Participants:
Eva Ohlow. Thomas Reifferscheid. Rita Rohlfing.
Επιμέλεια/Curator: Linde Trottenberg

-----------------------------------

Breaths // Διάρκεια: 30.9-30.10.2010

Εισπνοή - εκπνοή, εισπνοή - εκπνοή... Συνθέτουν την αναπνοή, λειτουργία του οργανισμού φυσική, χωρίς σταματημό. Μέσα από την αναπνοή αποκαλύπτεται η ίδια η ύπαρξη. Η κάθε ανάσα υπενθυμίζει την ενέργεια και την κίνησή μας. Ένα ατελές ταξίδι προς την τελείωση. Κι όμως σήμερα κάποιοι μας λένε να κρατήσουμε την αναπνοή μας για να μπορέσουμε ν’αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες των καιρών.

Τα CReatures έφτασαν και είναι ασυμβίβαστα με αυτή τη λογική. Σας καλωσορίζουν στη δική τους διάσταση. Σας μεταφέρουν τη δική τους ενέργεια και κλείνουν το μάτι εναλλακτικά σε όσα συμβαίνουν γύρω τους. Κοιτούν προς την κατεύθυνση που τους δείχνει η επιθυμία τους για καινοτομία και η αγάπη τους για δημιουργία. Διοργανώνουν κι επιμελούνται την καλλιτεχνική έκθεση ‘ΑΝΑΠΝΟΕΣ’ με σκοπό να προβάλλουν τη δύναμη όσων ξέρουν ν’αντιστέκονται και συνεχίζουν να δημιουργούν. Δέκα καλλιτέχνες σε δέκα δωμάτια με σκοπό η ζωγραφική, η φωτογραφία, η γλυπτική, ο χορός, η χαρακτική, το video animation και η κινηματογράφηση να βρουν καταφύγιο.

Τα CReatures απευθύνονται σε ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα, που κάθε μέρα δημιουργούν τον κόσμο που έχουν ονειρευτεί ανατρέποντας ό,τι τους περιορίζει. Έχουν πάντα σαν οδηγό τους το δικαίωμα να ονειρεύονται.

Συμμετέχουν / Participants: CReatures, Dance Copany "Οδοντογλυφίδα". Εικαστική ομάδα "Connestiva". Εικαστική ομάδα "Meteoros". Απόλλωνας Γλύκας. Βιβή Παπαδημητρίου. Γιώργος Καραγιώργος. Παναγιώτης Μοσχνανδρέου. Γιάννης Ψαλλιδάκος. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Επιμέλεια/Curator: CReatures

ΤΟΠΟΣ: the Art Foundation
Νορμανού 5, 105 55 Μοναστηράκι. δε.-κυρ. 13:00-24:00. t/f 210 3238 757.
www.theartfoundation.gr info@theartfoundation.gr
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου