Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Εγκαταστάσεις/περφόρμανς στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ

Τα έργα «Αυτό δεν είναι το Σώμα Μου» και «Magic Carpet Designing» παρουσιάζει από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου στο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Studio - Artistic Residency Centre η ομάδα «Περίεργο Σαλάχι Α.Ε.» του Χρήστου Πολυμενάκου (MA Performance Writing).


Το Performance Writing είναι μια εναλλακτική, πολύ-τροπική προσέγγιση στη γραφή, ένα υβρίδιο που ευνοείται από τη σχεδόν άναρχη συνάντησή της με διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώ παράλληλα καλωσορίζει κάθε πρακτική και θεωρητική προσέγγιση.

Αναπτύχθηκε αρχικά ως συγγραφικό ισοδύναμο του θεάτρου της επινόησης στο Dartington College of Arts, ένα ίδρυμα διεθνώς αναγνωρισμένο από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του για την ερευνητική προσέγγιση στην καλλιτεχνική δημιουργία, την πρακτική μελέτη και την πειραματική διδασκαλία.

«Αυτό δεν είναι το Σώμα Μου»

Μια εγκατάσταση με ένα ζωντανό σώμα. Ένα σώμα που σας προσκαλεί σε έναν ομαδικό αυτοσχεδιασμό εξ επαφής (contact improvisation jam). Λέξεις, συναισθήματα, σκέψεις, ο χώρος και τα αντικείμενα, «ζωντανή γραφή» στους διαθέσιμους υπολογιστές, σώματα όλα που συνθέτουν την υποκειμενική μας πραγματικότητα. Ερωτήσεις και προτάσεις για τη σχέση μας με τις λέξεις και τις πράξεις, τις ενέργειες και τα γεγονότα, συνδιαλέγονται με μια ψευδο-πολύ-αυτό-βιογραφία αποτελούμενη από Έντονες Σωματικές Εμπειρίες , συλλεγμένες από διάφορα μέρη και οντότητες του κόσμου. Τελικά μπορεί κανείς να μιλήσει για κάτι, χωρίς αυτό να είναι ένα σωματικό γεγονός; Το γυμνό και η άσεμνη γλώσσα είναι ενδεχόμενα. Ίσως πάλι να είναι θέμα γωνίας παρατήρησης.

Info:

ΤΙ
: Διαδραστική πολυμεσική εγκατάσταση περφόρμανς,
ΠΟΤΕ: 18, 19, 21-25/10*, 21.15, *Οι παραστάσεις στις 19 και 21 Οκτωβρίου θα δοθούν στα αγγλικά. Επίσης, η εγκατάσταση Magic Carpet Designing είναι στην αγγλική γλώσσα.
ΠΟΥ: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO, Ερεχθείου 12, Ακρόπολη, 210 92 48 328



«Magic Carpet Designing»

Ξαπλωμένοι σε ένα κοινό (;) υπνοδωμάτιο με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αφεθείτε για όση ώρα χρειάζεστε στον ήχο του πάγου που λιώνει για να ακολουθήσετε τις λέξεις στην επιφάνεια, στο οξυγόνο. Η καταπληκτική ηχογράφηση του Joe Scarffe, Khione, συνδιαλέγεται με το Lonesome Country Boy του Χρήστου Πολυμενάκου, στο πλαίσιο του πειραματισμού με θέμα την χωρικότητα των λέξεων. Από πού έρχονται και τι σημαίνει αυτό κάθε φορά για εμάς; Πιο μέλος του σώματος μας μιλά, τι λέει και που πάνε οι λέξεις του; Από πού έρχονται οι προσδοκίες και τα όνειρά μας; Λίγο πριν την παρουσίαση της στο The Basement (Brighton, UK), η εγκατάσταση Magic Carpet Designing ανοίγει τις πόρτες τις στον χώρο φιλοξενίας των resident artists του ΚΙΝΗΤΗΡΑ.

Info:

ΤΙ
: Ηχητική και φωτιστική εγκατάσταση,
ΠΟΤΕ: 18, 19*, 21*-25/10, 20-21.15,
ΠΟΥ: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO, Ερεχθείου 12, Ακρόπολη, 210 92 48 328

Εισαγωγικό Σεμινάριο Performance Writing και παρουσίαση - συζήτηση
Σάββατο 16/10 14:00 - 19:00, ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO, Κυριακή 17/10 12:00 - 17:00, Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, Δικαιάρχου & Χρυσάφης , Βύρωνας, 210 7621234. Η παρουσίαση-συζήτηση θα φιλοξενηθεί στο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO στις 16/10 στις 20:00
υποβρύχια ηχογράφηση, ειδική επεξεργασία ήχου (binaural processing): Joe Scarffe



Επιπλέον χάρις στην ευγενική υποστήριξη του ΚΙΝΗΤΗΡΑ και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν του Δήμου Βύρωνα, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου θα παραδώσει δωρεάν εισαγωγικό σεμινάριο για δέκα συμμετέχοντες. Η επιλογή θα γίνει κατόπιν αποστολής βιογραφικού και επιστολής ενδιαφέροντος στο pidiktoulis@hotmail.com. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, τέλος, θα γίνει μια ανοιχτή παρουσίαση-συζήτηση, καθώς, αν και παρουσιάζεται για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι το performance writing το έχουμε συναντήσει πολύ συχνά στην τέχνη, ως αναζήτηση του άλλου φυσικού της καθημερινότητας.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Perform in Art (www.performinart.gr).
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου