Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τις σχέσεις και τις επιρροές των πολιτισμών τη νεολιθική εποχή


Διπλό ταξίδι στους σημαντικότερους νεολιθικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, αυτούς που αναπτύχθηκαν στην ανατολική και νότια πλευρά της, επιχειρούν οι εκθέσεις «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης: Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ.» και «οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική εποχή», που θα εγκαινιαστούν σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.

Το ξεχασμένο παρελθόν της «Παλαιάς Ευρώπης» θα έχουν την ευκαιρία ν΄ανακαλύψουν από μεθαύριο, Πέμπτη, οι επισκέπτες του μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει «στεγάζει» περισσότερα από 200 νεολιθικά αντικείμενα από 22 μουσεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά ανθρωπόμορφα ειδώλια -που εκπλήσσουν με τη σχηματικότητα και τη μοντέρνα αισθητική τους- εξαίρετης ποιότητας πολύχρωμα αγγεία, πολυάριθμα μετάλλινα αντικείμενα και το σημαντικότερο παγκοσμίως σύνολο χρυσών αντικειμένων της Νεολιθικής εποχής από το νεκροταφείο της Βάρνας.

«Οι επισκέπτες θα βρουν άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική την έκθεση, καθώς αναφέρεται σε πολιτισμούς, που άνθισαν στην περιοχή μας πριν 7000 χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως «μέσα στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας» οι άνθρωποι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «θεωρούν χρέος τους, να προβάλουν μία θετική εικόνα για τη χώρα μας»

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου