Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
Την Κυριακή τα εγκαίνια υπαίθριας έκθεσης
Εγκαινιάζεται την Κυριακή στις 11 το πρωί, η υπαίθρια έκθεση έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου - από τους σημαντικότερους νεοέλληνες γλύπτες.
Έξι γλυπτά του θα κοσμούν πλέον την πλατεία που φέρει το όνομα του καλλιτέχνη, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Νέο Ψυχικό.
Πρόκειται για προσφορά του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου και του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη.
Πηγή:http://www.skai.gr
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
Έκθεση φωτογραφίας του Pedro Meyer στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Η έκθεση διοργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010 και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από το «μακρύ ταξίδι» του Meyer στις ΗΠΑ, το οποίο διήρκεσε 30 χρόνια αποφέροντας περισσότερες από 80.000 φωτογραφίες.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr
15 χρόνια cheapart με 2 εικαστικές εκθέσεις
Η cheapart για το έτος 2010 που συμπίπτει με τα 15 χρόνια του οργανισμού παρουσιάζει μια σειρά 2 εικαστικών εκθέσεων, πλαισιωμένη από διαλέξεις και συζητήσεις για το ρόλο του καλλιτέχνη στην Ευρώπη σήμερα και του έργου τέχνης στην ευρωπαϊκή αγορά.
Δύο πρωτεύουσες θα φιλοξενήσουν τις εκθέσεις αυτές: Αθήνα - Βιέννη. 400 επιλεγμένοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, θα συμμετάσχουν με το έργο τους συνεπικουρούμενοι από μικρές ομάδες επιμελητών και θεωρητικών τέχνης. Η εκτέλεση του όλου εγχειρήματος κατευθύνεται από την ARTmART Wien, το Künstlerhaus, και συντονίζεται απο την cheapart.
Σκοπός είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνεύρεση καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών τέχνης και κοινού, με αποτέλεσμα το διαπολιτισμικό διάλογο, την κατανόηση του έργου τέχνης, τη μύηση και εξοικείωση του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη.Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ενότητες έργων μικρών διαστάσεων. Η προτεινόμενη χαμηλή επικοινωνιακή τιμή των έργων διευκολύνει την απόκτηση τους από ένα ευρύ κοινό που γίνεται κοινωνός της σύγχρονης τέχνης. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών σε συνάρτηση με τη στρατηγική παρουσία των ΜΜΕ κινεί τον μηχανισμό προώθησης των εκδηλώσεων και την προσέλκυση ενός μεγάλου μέρους του κοινού που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη, αλλά και ενός μη καταγεγραμμένου κοινού που εν δυνάμει ενδιαφέρεται, αλλά ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να την προσεγγίσει επί της ουσίας.
Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στην Βιέννη στο Künstlerhaus ArtmArt3 στις 16 ? 21 Νοεμβρίου 2010 με συμμετοχή 250 καλλιτεχνών μεταξύ αυτών και 35 Ελλήνων, στα πλαίσια της Artweek και αμέσως μετά στην Αθήνα η cheapart 16, 1-23 Δεκεμβρίου 2010 με συμμετοχή 150 καλλιτεχνών, στην cheapart και στην γκαλερί a.antonopoulou.art .
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που καλούνται μαζικά Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν δουλειά τους σε μια διεθνή εκδήλωση, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο να καλείται συστηματικά από το 2007 ένας ελληνικός οργανισμός να διαμορφώσει, να διοργανώσει και να συντονίσει εκδήλωση εκτός συνόρων αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία του. Την επιμέλεια των εκθέσεων έχουν αναλάβει οι Γιώργος και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Christian Rupp και Lorenz Seidler, ενώ τον συντονισμό των Ελλήνων καλλιτεχνών η Ολυμπία Τοπτσίδου.
Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ArtmArt3:
Αγγέλου Eλένη, Βοζαλή Μαρία, Βούσουρας Ανδρέας, Γεωργακόπουλος Δημήτρης,Γεωργόπουλος Πάνος, Γιατράς Θωμάς,Γκούζια Βάλια, Δούμα Θαλασσινή, Ηλία Μαρία, Καραλής Μπάμπης, Κερκύρα Ναταλία-Αικατερίνη,Κόκκαλης Νίκος, Κοκκίνη Μαρία, Κουτρούλης Γιάννης, Λαγός Γρηγόρης, Λιακόπουλος Τάσος, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μάλλιου Ντορίνα, Μανέτα Άννα, Μελανία, Μπονάτσου Ισμήνη, Μπούτος Βασίλης, Ξυδιά Λήδα,Παπαδόπουλος Αντώνης, Παρλαμάς Μιχάλης, Πλακίδας Λευθέρης,Πούλια Φωτεινή, Ρουπίνας Άρης, Σενόγλου Σοφία, Σκυργιάννη Έρη, Σπανουδάκη Αννέττα, Σπυρούλη Βαρβάρα, Σταυρόπουλος Νίκος, Στοΐδης Άρης, Τοπτσίδου Ολυμπία,Τσιάρα Μάρθα,Τσιμπουρλά Μαρία
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την πόλη της Βιέννης - Wien Kultur, το Künstlerhaus, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας.
Πηγή:http://www.e-go.gr
Κάθε καλλιτέχνης σε ένα δωμάτιο του "St George Lycabettus"
Για ενδέκατη φορά απο το 1999, η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «ROOMS 2010» στο Ξενοδοχείο "St George Lycabettus" στο Κολωνάκι.
Σε μια απο τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 25 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί Τέχνης, Θεατρολόγοι, Χορογράφοι, Αρχιτέκτονες, επιλέγουν από ένα πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας, που θα παρουσιασθούν στα δωμάτια ενός ορόφου του Ξενοδοχείου.
Συμμετέχουν 30 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και θα παρουσιασθούν ζωγραφικά έργα, γλυπτά, εικαστικές-ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά projects, design, performance, προβολές, ταινίες, και άλλα έργα.
Κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζεται ατομικά σε κάθε ένα δωμάτιο σε έναν όροφο του ξενοδοχείου, όπου το περιβάλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε ένα προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να παρουσιασθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.
Η επιλογή ενός διαφορετικού χώρου, ενός ξενοδοχείου, για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, ήταν συνάρτηση και της επιλογής για αυτόνομες παρουσιάσεις των καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο αλλά και της ανάγκης το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και αρμονία με τον χαρακτήρα και το νόημα του σήμερα.
Ο χώρος του ξενοδοχείου είναι ένας χαρακτηριστικός μαζικός χώρος με συγκεκριμένη δομή, λειτουργία και κοινωνικό ρόλο στα πλαίσια μιας πόλης, χώρος επίσκεψης, ανάπαυσης, συνάντησης, γνωριμίας, επικοινωνίας.
Στο γνώριμο τρόπο λειτουργίας του, όπου φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα κυρίως "ξένοι" σε μια πόλη, αλλά και άνθρωποι της πόλης που περνούν κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους, θα προστεθεί και μια άλλη διάσταση, αυτή της φιλοξενίας καλλιτεχνικών έργων.
Έτσι ο κοινωνικός ρόλος του Ξενοδοχείου διευρύνεται και αποκτά ένα πολιτισμικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα και γίνεται ένα βήμα των καλλιτεχνών προς το ευρύ κοινό που θα επισκεφθεί και θα βρεθεί στον ίδιο χώρο τις ίδιες μέρες και θα "συζήσει" με τα έργα.
Για πολλούς από τους καλλιτέχνες, ο θαυμάσιος και φιλόξενος χώρος του Ξενοδοχείου St George Lycabettus που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα και ωραιότερα σημεία της Αθήνας, αποτελεί μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν έργα ειδικά για αυτή την έκθεση, έργα που συσχετίζονται με αυτές ακριβώς τις λειτουργίες και τον ρόλο του "φιλόξενου χώρου".
Το Ξενοδοχείο St George Lycabettus, ενδιαφέρεται και συνεχίζει σταθερά να φιλοξενεί και να προβάλει πολιτιστικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας για πολλοστή φορά σε αυτή τη διοργάνωση στηρίζει και ανοίγεται στους χώρους της σύγχρονης τέχνης και της κριτικής σκέψης.
Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2010, 8μμ - 12μμ
Διάρκεια Έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2010.
Ώρες Λειτουργίας: 4μμ - 10μμ κάθε μέρα.
Επιμελητές: Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Ειρήνη Γερογιάννη, Γκέλυ Γριντάκη, Γιώργος Δαύος, Αθηνά Εξάρχου, Μαργαρίτα Καταγά, Δηώ Καγγελάρη, Μαρία Κενανίδου, Τάσσος Κουτσουρής, Γιώτα Κωνσταντάτου, Αρετή Λεοπούλου, Μαρία Μαραγκού, Σοφία Μαυρούδη, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Κωνσταντίνος Πατέστος, Ειρήνη Σαβανή, Χάρης Σαββόπουλος, Γιάννης Τουμαζής, Λίνα Τσίκουτα, Phil Watson.
Καλλιτέχνες: Αθηνά Αγοργιανίτη, Τέσσα Ανδρουτσοπούλου, Αντώνης Βολανάκης, Extrude Architects (Δημήτρης Γιουζέπας, Παναγιώτης Γούλιαρης, Γιάννης Τσάρας, Πέννυ Χωραφά), Ελίνα Ιωάννου, Στέλιος Καραμανώλης, Patrick Kretschek, Έρση Κρούσκα, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Βαγγέλης Ματζίρης, Δημήτρης Μιχάλαρος, Θανάσης Πασχαλίδης, Θεόδωρος Προδρομίδης, Νάνα Σαχίνη, Μαρήλια Σταγκουράκη, Παναγιώτης Τομαράς, Ιωάννα Τσινιβίδη, Ηώ Μυρτώ Χαβιαρά.
Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12, Αθήνα 10554
Τ: 210 3217931 F: 210 3212745 Ε:gallery@kappatosgallery.com
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Βάσω Κατράκη - Πνοή στην πέτρα
H έκθεση Βάσω Κατράκη (1914-1988) - Πνοή στην πέτρα που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένη στο έργο της μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες της νεοελληνικής τέχνης του β΄ μισού του 20ού αιώνα. Με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις και μπιενάλε, όπως αυτές της Αλεξάνδρειας, του Σάο Πάολο, του Τόκυο και της Λειψίας, η αναγνώρισή της κορυφώθηκε το 1966, όταν διακρίθηκε στην 33η Μπιενάλε της Βενετίας, με το διεθνές βραβείο λιθογραφίας "Tamarind".
Η δημιουργία της Κατράκη συνιστά μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, καθώς στο έργο της πραγματεύεται με συνέχεια και συνέπεια «τα μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής που εικονογραφεί» από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε λίθο, μια τεχνική πρωτότυπη, στην οποία αναγνωρίζεται η «απόλυτη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία» της χαράκτριας, συνδυασμένη με «οξυδερκή ελευθερία».
Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 110 αντιπροσωπευτικά έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής της πορείας: από τις πρώτες ξυλογραφίες των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης, και εκείνες με θέματα τους ψαράδες και τα τοπία του Μεσολογγίου, έως τους πρώτους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων που θα ακολουθήσουν.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης
Μαρία Δ. Τόλη, Επιμελήτρια, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη, Αιτωλικό.
- Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 04 Νοεμβρίου 2010 έως 31 Ιανουαρίου 2011
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Χιουμοριστική αναδρομή στον πολιτικό βίο της Ελλάδας επιχειρεί η έκθεση «Μας Βλέπουν»
Η έκθεση παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36) στον Βοτανικό.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Τάκης Μαυρωτάς. Θα διαρκέσει από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Πηγή:http://www.tovima.gr
Εκδήλωση μνήμης για την εικαστικό και ποιήτρια Ιωάννα Φιλιππίδου
Το εικαστικό και ποιητικό έργο μιας σημαντικής προσωπικότητας της Αλεξανδρούπολης της Ιωάννας Φιλιππίδου που έφυγε από την ζωή πριν από έντεκα χρόνια παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 7 μμ στον πολυχώρο του Μύλο του Μασούρα, στην Αλεξανδρούπολη.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Θρακικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. Στην αναδρομική εικαστική έκθεση με τίτλο "Μακρά οδός απανδόχευτος" θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολυδιάστατου καλλιτεχνικού έργου της Ιωάννας Φιλιππίδου, γλυπτά, χαρακτικά και φωτογραφίες σύνθεσης που συγκέντρωσαν οι οικείοι της από όλες τις γωνιές τις Ευρώπης, ενώ στον αφιερωματικό τόμο που έχει ετοιμαστεί για την καλλιτέχνιδα και θα κυκλοφορήσει την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, εκτός από το εικαστικό αναδεικνύεται και το σπουδαίο λογοτεχνικό της έργο με αποσπάσματα από δημοσιευμένα και αδημοσίευτα πεζά ποιήματα της.
Η Ιωάννα Φιλιππίδου (1923-1999), γλύπτρια, χαράκτρια, ποιήτρια, σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, γυψοτεχνία και χαλκοχυτική στην Καράρα της Ιταλίας και τέχνη πέτρας και γρανίτη στο Οσλο της Νορβηγίας, ενώ συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και εικαστικά συμπόσια στην Αθήνα και όλο τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Σήμερα σπουδαία έργα της κοσμούν ευρωπαικές πόλεις.
"Ενας καλλιτέχνης στην πραγματικότητα εκφράζει ένα κομμάτι του εαυτού μας, εάν λοιπόν δεν γνωρίζει κανείς του δημιουργούς του τόπου του στην πραγματικότητα αγνοεί ένα κομμάτι του ευατού του" σχολίασε στo enet.gr η Ελβίρα Ταταριδου πρόεδρος Θρακικού Κέντρου και Πολιτισμού Θράκης.Πηγή:http://www.enet.gr
«Φως και Μεταμορφώσεις» του Τόλη Τατόλα
Την ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φως και Μεταμορφώσεις» του Τόλη Τατόλα φιλοξενεί το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010.
«Στα έργα του Τόλη Τατόλα η σχέση ανάμεσα στο σημείο της αφετηρίας τους και σε αυτό που τελικά βλέπουμε δεν είναι ποτέ παγιωμένη. Ο καλλιτέχνης εξερευνά τις ψυχικές, ίσως ακόμη και τις πνευματικές επενέργειες του φωτός, του χρώματος και της μορφής, δίνοντας στο έργο του μια μεταφυσική χροιά. Αναζητά την ομορφιά στη φόρμα, τον χώρο και το φως, και μετατρέπει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες σε αρμονικές αφαιρετικές κατασκευές.»
Δρ Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη
Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Boston College, Massachusetts
Εγκαίνια έκθεσης Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 στις 21.00.
Είσοδος ελεύθερη.
Ώρες γκαλερί, καθημερινά 18.00 έως 22.00.
Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε. ,
Σατωβριάνδου 36 (Μετρό Ομόνοια) τκ 104 31 Αθήνα, Τηλ 210 5242211/ 13 Fax 210 5242212
e-mail info@aggelonvima.gr, www.aggelonvima.gr,
Πηγή:http://www.e-go.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Δήμος Αμαρουσίου - Εγκαινιάστηκε η 49η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Δήμος Αμαρουσίου - Εγκαινιάστηκε η 49η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ.Πατούλη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 213 - 20.38.360/364/365
Fax: 213 - 20.38.533
e- mail: press@maroussi.gr
www.maroussi.gr Μαρούσι, 19 Οκτωβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκαινιάστηκε η 49η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ.Πατούλη
Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου η 49η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής στο Κεραμικό Κέντρο Αμαρουσίου όπου παραδοσιακά φιλοξενείται κάθε χρόνο. Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν συνολικά 63 έργα καλλιτεχνών, συμμετοχή ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ανέφερε ότι «η τέχνη της κεραμικής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής παράδοσης της πόλης, καθώς μερικοί από τους πιο σημαντικούς κεραμίστες και αγγειοπλάστες που έγιναν γνωστοί πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, γεννήθηκαν και δημιούργησαν τα έργα τους στο Μαρούσι».
Για τους λάτρεις της κεραμικής, για κάθε καλλιτέχνη και για κάθε άνθρωπο που έχει νιώσει τη μαγεία της άμεσης επαφής με τον πηλό και της δημιουργίας αντικειμένων, η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, «αποτελεί σταυροδρόμι συνάντησης καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών, καθώς και ένα μέσο έκφρασης των νέων τάσεων και των ρευμάτων που καθορίζουν την πορεία και την εξέλιξη της εν λόγω τέχνης, επιτρέποντας στην πόλη μας να διατηρεί επάξια τον τίτλο της ‘κεραμούπολης’».
Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία Κεραμικού Χωριού στο Μαρούσι, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι παραμένει «επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής» διαβεβαιώνοντας ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει μέχρι ο χώρος αυτός να γίνει πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών, Κώστας Γαλάνης, συνεχάρη τη διοίκηση του Δήμου που σε πείσμα των καιρών έμπρακτα συνεχίζει να στηρίζει και να αναδεικνύει την τέχνη της κεραμικής. Χαιρετισμό και δυο λόγια για τον πατέρα της απηύθυνε και η Σοφία Ιωάννου, κόρη του εκλιπόντος κεραμιστή Γιάννη Ιωάννου, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται μέρος της φετινής έκθεσης.
Στην 49η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής συμμετέχουν 63 κεραμίστες με ισάριθμα έργα τους. Το πρώτο βραβείο φέτος κέρδισε ο Κώστας Ταρκάσης με τα «Κεραμικά δοχεία 2010», το δεύτερο βραβείο ο Ηλίας Χριστόπουλος με το έργο «Σπόνδυλοι» και το τρίτο ο Βάσος Δημητρίου.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Κεραμικό Κέντρο Αμαρουσίου (Κηφισίας 207, Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης») μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2010. Θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά: Δευτέρα 09:00-17:00, Τρίτη - Σάββατο 09:00 - 21:00 και την Κυριακή 10:00 - 18:00.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr/Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικού
Ένα ολοκαίνουργιο Αρχαιολογικό Μουσείο, στεγάζεται πλέον και επίσημα εδώ και λίγες ημέρες, στον δήμο Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά. Το έργο της δημιουργίας του Μουσείου, υλοποιήθηκε από το ΥΠΠΟΤ, στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος που περιλήφθηκε στο Γ΄ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας.
«Βασικό θέμα της έκθεσης του μουσείου είναι το πως οι αρχαίοι Ορεστές, οι κάτοικοι του οροπεδίου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Βόιο και τις Πρέσπες, το Γράμο και το Βίτσι, κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1000 χρόνια σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την πολιτική τους αυτονομία, αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα» υποστηρίζει η προϊσταμένη της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρία Ακαμάτη.
Τα εκθέματα
Ανδριάντας του αυτοκράτορα Κλαύδιου |
Σύμφωνα με την ίδια «τα εκθέματα προέρχονται από εντοπισμούς και παραδόσεις απλών κατοίκων ή εκπαιδευτικών, καθώς και από πρόσφατες ανασκαφές σε όλη την έκταση του σημερινού νομού Καστοριάς, δηλαδή του κεντρικού τμήματος της αρχαίας Ορεστίδας. Τα κείμενα βασίστηκαν στις πληροφορίες που αντλούνται από τα εκθέματα, καθώς και στα ελάχιστα διασωθέντα σπαράγματα των αρχαίων ιστορικών αναφορών γι' αυτό το τμήμα της Άνω Μακεδονίας. Συντάχτηκαν με τρόπο απλό και κατανοητό, αλλά και ελκυστικό ταυτόχρονα, με εκπλήξεις και χιούμορ».
Στα εκθέματα το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει περίτεχνα κοσμήματα που συνοδεύονται από τελετουργικά αντικείμενα -πολλές φορές άγνωστης χρήσης- των γυναικών της περιοχής από τα ομηρικά χρόνια έως το 550 π.Χ., σπάνια αγαλματίδια από την περίοδο έως το 359 π.Χ., που η Ορεστίδα μετασχηματίζεται σε ανεξάρτητο βασίλειο και ξεκινά εμπορικές επαφές με τη Νότια Ελλάδα, αλλά και πλούσια έργα τέχνης που αποκαλύφθηκαν κοντά στη σημερινή Πεντάβρυσο και προέρχονται από τάφους ευγενών ή και μελών του βασιλικού οίκου των Ορεστών. Στα σημαντικά ευρήματα προστίθεται και μια φαλαγγιτική ασπίδα, στοιχείο ότι οι Ορεστές επέλεξαν να ενταχθούν στο κράτος του Φιλίππου Β΄, διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία τους στο στρατιωτικό τομέα.
Να σημειωθεί πως το Μουσείο στεγάζεται σε πτέρυγα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Άργους Ορεστικού, η οποία παραχωρήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, περιλαμβάνοντας στους χώρους του κεκλιμένους διάδρομους, ανελκυστήρα και WC για AMEA.
Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού Καστοριάς (Ελ. Βενιζέλου 9, Άργος Ορεστικό, τηλ. 2467044616). Αρμόδιος φορέας λειτουργίας: ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Σ. Σταθμού 8, Φλώρινα, τηλ.2385028206, kthepka@culture.gr).
Μουσείο Καβάφη στην Πλάκα
Σε Μουσείο Καβάφη θα μετατραπεί σύντομα ένα από τα παλαιότερα κτήρια στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, με μοναδική θέα στην Ακρόπολη.
Η πρώτη φάση της μετατραπής της οικίας Κωλέττη στο χώρο που θα στεγάσει το νέο μουσείο έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Το Αρχείο Καβάφη αποτελείται από τα εναπομείναντα προσωπικά αντικείμενα (χειρόγραφα, βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες και αντικείμενα) του ποιητή, τα οποία είχε διαφυλάξει ο κληρονόμος του, Αλέκος Σεγκόπουλος.
Ο Σεγκόπουλος ήταν ο άνθρωπος που του κληροδότησε το αρχείο του ο ποιητής, το 1933 (χρονιά του θανάτου του).
Το 1963 ο Αλέκος Σεγκόπουλος ανέθεσε στον καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη, την έκδοση του αρχείου και το 1969 περιήλθε στην ιδιοκτησία του τελευταίου.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr"Ξεκινά η λειτουργία της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων στο κτήριο του Μεταξουργείου"
Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 19:30 ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του Μεταξουργείου με την έκθεση των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση έργων από τις Συλλογές της Πινακοθήκης παρουσιάζει, μέσα από 160 έργα, μια ενδεικτική αναδρομή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης με ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου έως τους εκφραστές των σύγχρονων διατυπώσεων. Από τους Ακαδημαϊκούς Γεώργιο Ιακωβίδη, Σπυρίδωνα Βικάτο και Γεώργιο Ροϊλό με ηθογραφικά θέματα, στα μέλη της ομάδας "Τέχνη" του 1917, Οδυσσέα Φωκά, Λυκούργο Κογεβίνα, Όθωνα Περβολαράκη, Περικλή Βυζάντιο, Νικόλαο Οθωναίο και Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη και από τους εκπροσώπους της γενιάς του ‘30 Φώτη Κόντογλου, Αγήνορα Αστεριάδη, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα και Ορέστη Κανέλλη, στους Ανανεωτές Κωνσταντίνο Παρθένη και Σπύρο Παπαλουκά, στους Εξπρεσιονιστές Γιώργο Μπουζιάνη και Γιάννη Μηταράκη ή στην Αφαίρεση του Γιάννη Σπυρόπουλου, ο επισκέπτης της έκθεσης ανακαλύπτει ξανά τον πλούτο και το εύρος της Συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.
Η παρουσίαση ενδυναμώνεται με έργα μεταγενέστερων σημαντικών καλλιτεχνών όπως των Γιώργου Βακιρτζή, Μαρίας Σπέντζα, Στέλιου Βότση, Χρόνη Μπότσογλου, Όπυς Ζούνη, Αλέκου Φασιανού, Κίκου Λανίτη, Αλέξανδρου Αλιέα, Βάσως Κυριάκη, Χρήστου Θεοφίλη, Φιλιππίνας Λιβιτσάνου.
Αυτό που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έκθεση, είναι ότι πολλά από τα έργα της Συλλογής εμφανίζονται για πρώτη φορά, όπως το έργο Προπύλαια του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, η Κόρη με Γατάκι του Γιάννη Σπυρόπουλου, αλλά και ένα τελείως άγνωστο έργο της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που έσπασε το άβατο της Σχολής Καλών Τεχνών.
Παράλληλα, παρουσιάζονται γλυπτά της Συλλογής, δημιουργίες των Ιάσονα Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τόμπρου, Βάσου Καπάνταη, Σπύρου Καταπόδη, όσο και νεότερων καλλιτεχνών.
Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που διοργανώνεται μια τόσο μεγάλη έκθεση των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, αφού έως πρόσφατα παρουσιάζονταν τα έργα της με συγκεκριμένο ιστορικό ή θεματικό πυρήνα.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων.
Το κτήριο του Μεταξουργείου
Το Μεταξουργείο, από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας άρχισε να οικοδομείται το 1834 με σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen σε οικόπεδο που είχε αγοράσει ο πρίγκιπας Γεώργιος Καντακουζηνός, επιχειρηματίας από τη Βλαχία. Ο στόχος για την ίδρυση συγκροτήματος με καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες εμπόρων στον όροφο δεν υλοποιήθηκε.
Ακολούθησε η αγορά του κτιρίου από την αγγλική εταιρία "A. Wrampe & Co" (1852), με σκοπό να δημιουργηθεί Μεταξουργείο στην Αθήνα. Ωστόσο η εταιρία αυτή πτώχευσε σύντομα οπότε το οικοδόμημα εγκαταλείφθηκε εκ νέου για να αγοραστεί από έξι Έλληνες επιχειρηματίες που δημιούργησαν την "Σηρική Εταιρία της Ελλάδος" με την επωνυμία "Αθανάσιος Γ. Δουρούτης και Σια".
Η λειτουργία του Μεταξουργείου άρχισε το 1855, με διευθυντή τον Αθανάσιο Δουρούτη και συνεχίστηκε μέχρι το 1875. Έκτοτε έγιναν προσπάθειες για επαναλειτουργία του Μεταξουργείου, αλλά απέβησαν άκαρπες και το κτήριο μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικίας, περιστασιακά λειτούργησε ως κατάλυμα πειραιωτών προσφύγων και ως φρουραρχείο του ΕΛΑΣ το 1944.
Το 1993 το συγκρότημα περιήλθε ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων, ενώ το 2007 άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του.
Σήμερα μετά την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών από ανάδοχο τεχνική εταιρεία με την εποπτεία της Διεύθυνσης Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων, το Μεταξουργείο αποτελεί ένα από τα πλέον γοητευτικά βιομηχανικά κτήρια της Αθήνας. Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων ξεκινά στο κτήριο με εκθεσιακές δραστηριότητες, ενώ σταδιακά επίκειται η πλήρης της μεταφορά.
Διάρκεια: 27-10-2010 έως 28-11-2010
Ημέρες και ώρες λειτουργίας
- Τρίτη έως και Σάββατο 10:00-14:00 & 17:00-21:00
- Κυριακή 10:00-14:00
- Δευτέρα κλειστά
Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)
Πληροφορίες: 210 3231841
(Στη φωτογραφία το έργο "Προπύλαια" του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα)
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010
«Daydream-Ονειροπόληση» του Παπακώστα στη Ζουμπουλάκη
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «Daydream-Ονειροπόληση» του Αχιλλέα Παπακώστα. Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική του έκθεση στη Γκαλερί.
Μετά την προηγούμενη δουλειά του που χαρακτήριζαν οι γυναικείες μορφές, ο Παπακώστας παρουσιάζει μια καθαρή ζωγραφική ονειρικών διαστάσεων, στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει η φόρμα ενώ η ανθρώπινη μορφή απουσιάζει.
Ιπτάμενες σχεδίες, κάστρα origami, υπόγεια ηφαίστεια, φωτισμένοι θρόνοι, αιωρούμενα δάση, σπίτια που φυτρώνουν και η παιδική φαντασία έτοιμη να επιτεθεί σε κάθε όνειρο ενήλικης ματαιοδοξίας; Ή μήπως τα τελευταία πεθαίνουν κουρασμένα από ενοχές;».
Σε αυτή την ενότητα έργων, το χρώμα, που υπερισχύει και απλώνεται καθαρό σε μεγάλες επιφάνειες, κατασκευάζει τη δομή τους και θυμίζει τη «φωβιστική» αντίληψη στην παλέτα. Τα έργα του Παπακώστα δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένο χώρο ούτε σε συγκεκριμένο χρόνο. Δείχνουν το χώρο και το χρόνο της φαντασίας.
Διάρκεια έκθεσης: 9 - 27 Νοεμβρίου 2010
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ. 11.00 -15.00 και 17.00?21.00, Σάβ. 11.00 -14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πλ. Κολωνακίου 20, 10673, Αθήνα / Τηλ. 2103608278
www.zoumboulakis.gr
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (1988-1989) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1989-1995), με καθηγητές τον Π. Τέτση και την Ρ. Παπασπύρου. Συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική, με υποτροφία, στην École Nationale des Beaux Arts στο Παρίσι (1996-98), με καθηγητή τον Μ.V. Velickovic. Έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα (1ο Βραβείο στον διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, 1995, Βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη’ του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, 2004 Βραβείο για νέο ζωγράφο της Ακαδημίας Αθηνών) και στη Γαλλία (Grand Prix στον διαγωνισμό Paul-Louis Weiller της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Institut de France, Παρίσι,1997). Το 2004 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αφιέρωμα στo Σύγχρονο Φωτορεπορτάζ
Ο χώρος τέχνης Μ55, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Φωτοραφίας στo πλαίσιo του Athens Photo Festival 2010 παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ με τίτλο
“Perpignan-Visa pour l'Image, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ στην Αθήνα” από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.
Το Perpignan–Visa pour L’Image Festival είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό Φεστιβάλ φωτοειδησεογραφείας στον κόσμο. Διεξάγεται στο Perpignan, της Νότιας Γαλλίας εδώ και 20 χρόνια από τον ίδιο διοργανωτή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κύριο Jean Francois Leroy. Έχει εκθεσιακό και εμπορικό χαρακτήρα: περιλαμβάνει προβολές φωτογραφιών και εκθέσεις καθώς και συναντήσεις επαγγελματιών των ΜΜΕ από όλον τον κόσμο (δημοσιογράφοι, αρχισυντάκτες, photo editors, πρακτορεία φωτογραφίας και φωτογράφοι).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
1. Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) την Τετάρτη 20 Oκτωβρίου, στις 19.30 παρουσίαση του Perpignan–Visa pour L’Image Festival από τον καλλιτεχνικό διευθυντή τον JF Leroy.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με συνομιλητές τον J.F. Leroy, τους φωτογράφους Γιάννη Κόντο και Γιάννη Μπεχράκη. Συντονίζει η επιμελήτρια της Μ55 Νίνα Κασσιανού.
Αuditorium Γαλλικού Ινστιτούτου.
Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση
2. Στην γκαλερί Μ55
α) Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις φωτογραφίας από το φετινό Φεστιβάλ Visa pour l’Image 2010 :
- Munem Wasif Munem Wasif / Agence VU pour Fabrica
- Stephanie Sinclair / VII για το National Geographic και το The New York Times Magazine.
β) Την Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, portfolio review για έλληνες Φωτογράφους με τους J.F. Leroy και την Camille Pillas, του πρακτορείου Myop και επιμελήτρια της γκαλερί Petite Poule Noire, με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το έργο τους. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η γνωριμία Ελλήνων φωτογράφων και με Γάλλους φορείς και επιμελητές και ταυτόχρονα προωθείται η ελληνική φωτογραφία σε φεστιβάλ και εκθεσιακούς χώρους της Γαλλίας. Στο portfolio θα συμμετέχει ως reviewer η Βαλεντίνη Καραμανώλη του ελληνικού πρακτορείου In Vision.
Συγκεκριμένα στην έκθεση παρουσιάζονται οι φωτογραφίες των:
Munem Wasif / Agence VU pour Fabrica
Έχουμε πίστη στον Θεό
Ο Μumem Wasif συνεχίζει με συνοχή την δουλειά που τον έκανε γνωστό από τις πρώτες του εικόνες. Δουλεύει στην χώρα του, το Μπαγκλαντές και ακόμη και αν ταξιδεύει για να παρουσιάζει τις εκθέσεις του και να κάνει διαλέξεις ξέρει ότι πρέπει να απεικονίσει εκ των έσω μια κατάσταση που από τις 11 Σεπτεμβρίου έχει τοποθετήσει το Ισλάμ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναπτύσσοντας μια αντίληψη, η οποία με επίφαση τον « πόλεμο στην τρομοκρατία » δημιουργεί προβλήματα και προκαταλήψεις.
Stephanie Sinclair
Πολυγαμία στην Αμερική
Μια διεισδυτική ματιά στην FLDS, σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς αιρέσεις των Μορμόνων της Αμερικής.
Λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει για την φονταμενταλιστική εκκλησία του Ιησού Χριστού της Latter-day Saints, (FLDS) πριν από τον Απρίλιο του 2008, όταν υπάλληλοι επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα απομακρυσμένο περιφραγμένο περίβολο στο Δυτικό Τέξας γνωστό ως Yearning for Zion Ranch(YFZ Ranch).
Για μέρες μετά οι τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα αλλόκοτο θέαμα εκατοντάδων παιδιών και γυναικών, ντυμένων με παλιομοδίτικα ρούχα προσευχής και περίτεχνα χτενίσματα να οδηγούνται σε σχολικά λεωφορεία από κοινωνικούς λειτουργούς και δυνάμεις της αστυνομίας.
Αυτή η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε ένα σπίτι μετά από τηλεφωνικές κλήσεις μιας 16χρονης κοπέλας που ισχυρίστηκε ότι υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση στο ράντσο από τον μεσήλικα άνδρα της. Οι κλήσεις αποδείχτηκε ότι ήταν απάτη, όμως η αρχική τους αξιοπιστία στηρίχτηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι του YFZ Ranch ήταν μαθητές της πολυγαμικής οργάνωσης FLDS της οποίας ο «προφήτης» ήταν ο Warren Jeffs που το Μάιο του 2006 ήταν ένας από τους δέκα καταζητούμενους στη λίστα του FBI για παράνομη φυγή προκειμένου να αποφύγει την δίωξη από τη πολιτεία Utah με τη κατηγορία της διοργάνωσης παράνομων γάμων μεταξύ αρσενικών οπαδών της και ανήλικων κοριτσιών.
Εγκαίνια Εκθέσεων: Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, 20.00
Διάρκεια εκθέσεων: 22 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή 18.00-21.00
Γκαλερί Μ55 projects:
Mαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια Αθήνα, τηλ. 210 3624856
Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας:
Τσάμη Καρατάσου 15, Αθήνα, τηλ. 210 9210545
Η γκαλερί Μ55 projects, είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ένας χώρος με πολύπλευρες δραστηριότητες, που έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Φωτογραφίας και την εξάπλωση της πέραν των στενών τοπικών γεωγραφικών καλλιτεχνών συνόρων.
Η πρόσκληση επιμελητών, διευθυντών φεστιβάλ, ανθρώπων της τέχνης άλλων χωρών, και γνωστών διεθνώς φωτογράφων, παρέχει τη μοναδική δυνατότητα στους Έλληνες δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις.
Η συνδιοργάνωση διαδραστικών εκδηλώσεων με άλλες γκαλερί, εικαστικούς χώρους και φεστιβάλ της Ευρώπης εξυπηρετεί επιπρόσθετα το στόχο μας για παρουσίαση και προώθηση της ελληνικής φωτογραφίας σε άλλες χώρες.
Η οργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη γκαλερί αποσκοπεί στη γνωριμία του ευρέως κοινού με τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφική παραγωγή και παράλληλα με τις διεθνείς φωτογραφικές τάσεις.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
- ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ από 20 Οκτωβρίου 2010 έως 10 Νοεμβρίου 2010
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
Έκθεση ζωγραφικής Κων/νου Κερεστετζή
Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στο μεγάλο εικαστικό γεγονός της Κωνσταντινούπολης, «Τuyap Istanbul Art Fair», στην Αίθουσα Τέχνης Γαβράς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2010. Ο καλλιτέχνης εγκαταστάθηκε στο Φανάρι μετά τη δεύτερή του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Το Φανάρι είναι μια γειτονιά, που φέρει ανεξίτηλες τις ιστορικές μνήμες και τις ενθυμήσεις των Ελλήνων χωρίς όμως να αποπνέει πια την αστική αίγλη που διέθετε τον 19ο αιώνα. Σήμερα, ωστόσο, βιώνει εκεί κανείς μια πιο ταπεινή, απλή καθημερινότητα. Αυτή επέλεξε ο Κωνσταντίνος να απεικονίσει στα έργα του, να στήσει το καβαλέτο του απέναντί της, στους δρόμους, και να την αποτυπώσει με ειλικρίνεια και αμεσότητα.
Ο Κ. Κερεστετζής ενσωματώθηκε στη ζωή της κοινότητας την οποία απεικόνισε. Υπήρξε για τους κατοίκους ο ζωγράφος που έστηνε το καβαλέτο του στο Φανάρι, έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους που ζωγράφισε, έμεινε στα σπίτια που εικόνισε, περιδιάβηκε τους δρόμους που αποτύπωσε. Αυτή του η επιλογή προίκισε τα έργα με μια εξαιρετική ευαισθησία και ειλικρίνεια.
Το φως και το χρώμα, επιπλέον, απασχολούν πάντα το ζωγράφο. Σε αυτά του τα έργα, μάλιστα, τα χρώματα παίρνουν μια βαθιά ανατολίτικη απόχρωση. Σφύζουν από ζωντάνια και ένταση, καθώς αποδίδουν τη σπάνια όψη της γειτονιάς του Φαναριού, φιλτραρισμένη από το βλέμμα του δημιουργού. Κάθε πινελιά, κάθε απόχρωση εγγράφει στον καμβά μια πτυχή της καθημερινότητας, μια στιγμή της ημέρας, έναν εικαστικό προβληματισμό, όλα συνδεδεμένα σε ένα συγκροτημένο, ολοκληρωμένο σύνολο.
Πηγή:http://news.ert.grΈκθεση του Stefan Petridis
Η Gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του STEFAN PETRIDIS «Φαεινώς – Λεπτομερώς» τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010, ώρα 19:30 (διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου - 20 Νοεμβρίου 2010). Ο STEFAN PETRIDIS, μετά από μία περιπλάνηση 10 ετών περίπου, επιστρέφει με ένα νέο κύκλο έργων του στην Αθήνα. Κεντρικός άξονας της έκθεσης « Φαεινώς – Λεπτομερώς» που θα φιλοξενηθεί στη Gallery genesis είναι η Φύση το Φώς και οι Λεπτομέρειες. Είναι μια δουλειά πολύ προσωπική, όπως λέει ο ζωγράφος, μια δουλειά που πέρα από τις εικόνες των τοπίων που παρουσιάζει, κρύβει μέσα της τα συναισθήματα από τα ταξίδια της ζωής των τελευταίων ετών (και ήταν πολλά).
Τα θέματα έχουν βγει αυθόρμητα δημιουργώντας έκπληξη πολλές φορές στο δημιουργό τους που ερχόταν αντιμέτωπος με τις αναμνήσεις ανθρώπων και καταστάσεων.
Όλος αυτός ο κύκλος των νέων έργων αποτελεί μία έκφραση συναισθημάτων που είχε στις συγκεκριμένες στιγμές, στις συγκεκριμένες περιοχές και αποτελούν πια μια επεξεργασμένη και αποτυπωμένη έκφραση στον καμβά. Αναπόφευκτα η ένταση τον οδήγησε σε μία παλέτα έντονων χρωμάτων.
Το ανθρώπινο στοιχείο, αυτό που στην ουσία προκάλεσε τα συναισθήματα αλλά και τις έντονες αναμνήσεις για τα συγκεκριμένα τοπία και λεπτομέρειες, απουσιάζει από τα έργα. Ίσως γιατί ο ζωγράφος θέλει να παίξει μαζί μας.
Ο θεατής μπορεί να γίνει παρατηρητής, αλλά χωρίς να γίνει μέρος του εσωτερικού του κόσμου, παρά μόνο εάν θελήσει να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη ή να ρωτήσει τον STEFAN PETRIDIS που είναι πάντα πρόθυμος να δώσει την απάντηση.
Gallery Genesis.
35 HARITOS Street,
Kolonaki 10675
Athens, Greece.
Tel.: +30 211 7100566
www.gallerygenesisathens.com
Σκηνικά & κοστούμια του Χατζηκυριάκου-Γκίκα στο Black Duck
Σκηνικά και κοστούμια από την ιστορική παράσταση «O Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι» του «Ελληνικού Χοροδράματος» της Ραλλούς Μάνου (1915-1988), «καταλαμβάνουν» τον πολυχώρο Black Duck (Χρήστου Λαδά 9α), από 1η έως 21η Νοεμβρίου.
Πρόκειται για μία έκθεση που υπενθυμίζει τη συνεργασία της Ραλλούς Μάνου με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, ο οποίος φιλοτέχνησε τα σκηνικά και τα κοστούμια με την εικαστική συνδρομή του Ευγένιου Σπαθάρη. Το έργο, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε στο θέατρο «Ρεξ» το 1950.
Με αφορμή αυτή την έκθεση και τα γενέθλια των δύο χρόνων λειτουργίας του πολυχώρου Black Duck, θα κυκλοφορήσει ένα μικρό λεύκωμα-αφιέρωμα για τον Καραγκιόζη, με κείμενα των: Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Δημήτρη Μυταρά, Ίωνα Δραγούμη, Μανώλη Ρασούλη, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Λουδοβίκου των Ανωγείων, Γιώργου Κορδέλα αλλά και άλλων θαμώνων λιγότερο γνωστών αλλά εξίσου αγαπημένων.
Διάρκεια έκθεσης: 1 - 21 Νοεμβρίου
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 - 22.00
Κυριακή: 19.00 - 22.00
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010, ώρα 8 μμ
στην gallery του Black Duck Multiplarte.
Πηγή:http://www.e-go.gr
Eκθεση για τη ζωή και το έργο του Σοπέν
Σειρά ακουστικών, οπτικών και έντυπων ντοκουμέντων, καθώς και πίνακες με θέμα το έργο του Σοπέν και τη ζωή του στο Παρίσι θα εκτίθενται από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται και μέσω υπολογιστή στο ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος.
Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Έτους Σοπέν, για τον εορτασμό 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και αποτελεί δημιουργία της Cité de la Musique του Παρισιού και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 16.45
Τετάρτη: 10:00 – 19:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
Έντεκα εικαστικοί καλλιτέχνες σχολιάζουν το ελληνικό σινεμά του '80
11 ταινίες που εκφράζουν και χαρακτηρίζουν αυτή τη δεκαετία-ταινίες που επιλέχτηκαν με την επαγγελματική σφραγίδα του Νίνου Φ. Μικελίδη και μοιράστηκαν στους νέους δημιουργούς όπως σ΄ ένα παιχνίδι τράπουλας: στον καθένα κληρώθηκε από μια ταινία που δεν είχε αυτός δεν είχε αυτός επιλέξει και πιθανότατα έβλεπε και για πρώτη φορά. Αυτή η πρώτη έκπληξη συνοδεύτηκε από μία πρώτη γνωριμία και ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος και τέλος μια τολμηρή πρόταση καλλιτεχνικού/εικαστικού έργου, με τα μέσα που οι εικαστικές τέχνες χειρίζονται: σχέδιο, χρώμα, κατασκευές, μικτά υλικά, βίντεο, περιβάλλοντα.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης: Αυτές οι αιφνιδιαστικές συναντήσεις των τεχνών καρποφόρησαν γόνιμα και γέννησαν ένα πλούσιο εκφραστικό περίτεχνο και εμπνευσμένο διάλογο ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο. Έδωσαν έτσι αφορμή στους 11 δημιουργούς να αναπτύξουν μια πλούσια γκάμα εκφραστικών δυνατοτήτων αναστοχαζόμενοι πάνω στο χώρο και τον χρόνο, το φως και τις σκιές, τους ρυθμούς και τις παύσεις, την συνέχεια και την ά-συνέχεια, την απουσία και την παρουσία, τους μύθους και τις μυθοπλασίες του κινηματογραφικού έργου.
Οι εικαστικές τέχνες οικειοποιούνται εδώ την γραμματική και το συντακτικό του κινηματογράφου για να διευρύνουν έτσι το δικό τους λεξιλόγιο, να αναρωτηθούν για την δική τους ταυτότητα και να εμπλουτίσουν τους δικούς τους πλαστικούς κώδικες.
11 έλληνες σκηνοθέτες της δεκαετίας του ΄80 συναντήθηκαν άθελά τους με 11 νεώτερους ταλαντούχους δημιουργούς και έτσι μέσα από αυτήν τη συνομιλία ήρθαν κοντά διαφορετικές γενιές, διαφορετικοί δημιουργοί, διαφορετικές εκφραστικές γλώσσες, διαφορετικές αντιλήψεις και αισθητικές στάσεις. Και όλα αυτά μέσα σε ένα χώρο που παραδειγματικά μπορεί να υποδεχτεί αυτές τις τόσο γοητευτικές και δημιουργικές γειτνιάσεις των τεχνών: το Ίδρυμα Κακογιάννη, αυτή την πιο κατάλληλη "γλυκειά Πατρίδα", ένα σωστό χώρο για να στεγάσει νέες πειραματικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και να αναδείξει τον πυρήνα αυτών των πειραματισμών, που δεν είναι άλλος από την κοινή ανάγκη συν-λειτουργίας των τεχνών με ένα κοινό στόχο: να απευθυνθούν, να μιλήσουν και να συν-διαμορφώσουν την "κοινή πατρίδα" των θεατών, που είναι ο ψυχισμός, η ευαισθησία και η αισθητική τους συνείδηση.
Συμμετέχουν: Αθηνά Αγοργιανίτη - Μανία (Γιώργος Πανουσόπουλος), Νίκος Αρβανίτης - Ρεπό (Βασίλης Βαφέας), Βαγγέλης Θεοδωρίδης -Πρωινή Περίπολος (Νίκος Νικολαίδης), Φίλιππος Θεοδωρίδης - Γλυκιά Πατρίδα (Μιχάλης Κακογιάννης), Άννα Καρατζά - Η Τιμή της Αγάπης (Τώνια Μαρκετάκη), Κυριάκος Κουσουλίδης -Τα Παιδιά της Χελιδόνας (Κώστας Βρεττάκος), Aίμη Παλογιαννίδου - Άρπα Κόλλα (Νίκος Περάκης), Μπάμπης Παπαγιάννης - Το Δέντρο Που Πληγώναμε (Δήμος Αβδελιώδης), Αλίκη Παππά - Οι Δρόμοι Της Αγάπης είναι Νυχτερινοί (Φρίντα Λιάππα), Νίκος Σεπετζόγλου - Βαριέτε (Νίκος Παναγιωτόπουλος), Μαρήλια Σταγκουράκη - Καρκαλού (Σταύρος Τορνές).
Εγκαίνια: 19 Οκτωβρίου 2010, στις 20:30
- ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ από 19 Οκτωβρίου 2010 έως 07 Νοεμβρίου 2010Αίθουσες: Foyer 1ου & 2ου ορόφου. Ώρες λειτουργίας:. Καθημερινά: 18:00 - 22:00. Είσοδος Ελεύθερη
- Πηγή:http://entertainment.in.gr/
Γιώργος Μαυροΐδης - Ανθρωποκεντρική ζωγραφική 1947-2003
Εκατό και πλέον μνημειακοί πίνακες μαζί με εβδομήντα περίπου πολύτιμα σχέδια φανερώνουν την εικαστική του ανθρωπογεωγραφία. Δεν είναι συμπτωματική η φράση του Γιάννη Τσαρούχη για το έργο του Μαυροΐδη ότι «κάθε φορά που πιάνει το πινέλο στα χέρια του, είναι έτοιμο να μεταφράσει την όρασή του, το νόημα των πραγμάτων, στη γλώσσα της ζωγραφικής που κατέχει».
Η δουλειά του οριοθετεί το δικό του μύθο προσφέροντάς μας την πιο ρεαλιστική εικόνα του εύθραυστου και συνάμα αναντικατάστατου κόσμού μας. Στο έργο του δεν υπάρχει τίποτε το αμφίβολο και το διφορούμενο. Ζωγραφίζει μορφές οικείες, αρνούμενος κάθε εξιδανίκευση. Εραστής τόσο της αλήθειας όσο και της ελευθερίας επιχείρησε να αγγίξει το νόημα της αιωνιότητας μέσα στον καθημερινό και εφήμερο βίο.
Ο ίδιος, εξάλλου, γράφει «Ζωγραφίζω από μικρό παιδί και τα έργα μου πιστεύω πως γίνονται για να μιλούν για τη ζωή ζωγραφικά. Τα περιστατικά κι οι περιπέτειες μιας μακριάς ζωής πρέπει να γίνουν ένα με τη ζωγραφική μου προσπάθεια, όπως και λίγα πρόσωπα, άντρες και γυναίκες, που τα θυμάμαι πάντα με αγάπη σαν όνειρα απραγματοποίητα γιατί έτσι είναι η ζωή».
Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς «Ο Μαυροΐδης ζωγραφίζει μορφές οικείες, καθημερινές, υποδηλώνοντας την πίστη του ότι η Γη δεν είναι έτοιμη για να την εγκατοικήσουν άγιοι. Εραστής τόσο της αλήθειας, όσο και της ελευθερίας, επιχείρησε να αγγίξει το νόημα της αιωνιότητας μέσα στον καθημερινό, τον εφήμερο βίο. Στο έργο του απουσιάζει κάθε τι αμφίβολο και διφορούμενο. Ο ζωγραφικός του μύθος εξυφαίνεται μέσα από την ανθρωποκεντρική του εικαστική αφήγηση, προσφέροντάς μας την πιο γοητευτική εικόνα του εύθραυστου, μα συνάμα και αναντικατάστατου κόσμου μας.
Από τις αρχές του ’60, όταν αρχίζει να διαφαίνεται το προσωπικό του ύφος, έως και το 2003 σταθερά καλλιέργησε τη ζωγραφική αντίληψη των δύο διαστάσεων, δίνοντας έμφαση στην πλαστικότητα των μορφών. Η ελληνική παράδοση, οι νεκρικές προσωπογραφίες του Φαγιούμ, η μεγάλη ιστορία της τέχνης των ανώνυμων και των επώνυμων καλλιτεχνών του Αιγαίου και της Κύπρου, από την εποχή των κυκλαδίτικων ειδωλίων έως τις δημιουργίες των λαϊκών απογόνων τους, τροφοδότησαν την αδιάλειπτη ζωγραφική του δράση. Τα ελαιοχρώματα αποτελούν το κυρίαρχο υλικό με το οποίο ορίζει τον πλαστικό του χώρο. Η ζωγραφική του δεν υποτάσσεται σε κανόνες ή σε προκαθορισμένες κατευθύνσεις.
Ο πλούσιος κόσμος των ανθρωποκεντρικών του σχεδίων φανερώνει την άμεση σχέση τους με τη ζωγραφική του πράξη και την εμμονή του απέναντι στο αμετάθετο Είναι. Στα πολυάριθμα σχέδιά του διακρίνουμε την επιθυμία του να συλλάβει την κίνηση της έκφρασης στην αέναη εναλλαγή της. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στο παρόν, για να μη λησμονηθεί ανάμεσα σε χαμένες και ξεχασμένες αναμνήσεις. Τα σχέδια αυτά ορίζουν πάντα τις δυνατότητες του δημιουργού μεταξύ της ιδέας και της τελείωσής της………».
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο με ανέκδοτα κείμενα των Παναγιώτη Τέτση, Ναταλίας Μελά, Θανάση Νιάρχου, Άγγελου Παπαδημητρίου, Κωστή Παπατριανταφυλλόπουλου και Τάκη Μαυρωτά.
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Εγκαίνια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου 2010 στις 20:00
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό κάθε Δευτέρα
- Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη από 20 Οκτωβρίου 2010 έως 05 Ιανουαρίου 2011
- Πηγή:http://entertainment.in.gr
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Eκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Αντώνη Λάριου
Παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Αντώνη Λάριου, με τίτλο 'Private Myths' .
Στη νέα δουλειά του καλλιτέχνη τα έργα, ζωγραφικά και γλυπτικά, αποκτούν μνημειακές διαστάσεις. Θεματογραφικά, δεσπόζει ο άνθρωπος, είτε κατά μονάς, είτε σε σκηνές με συμπλέγματα μορφών και αφήγηση φανταστικών ιστοριών. Περίεργοι κόσμοι, εσωτερικοί-εξωτερικοί, εμψυχώνονται με ανθρωπόμορφες φιγούρες, που μπλέκουν με τις μορφές ζώων, πτηνών ή ψαριών, σε παιχνίδια ενός έντονα φαντασιακού κόσμου. Στα ζωγραφικά έργα, τα έντονα χρώματα εναλλάσσονται με τα σκοτεινά μαύρα και γκρι, ενώ στα γλυπτά που απεικονίζουν ανθρωπόμορφες μορφές φανταστικών ζώων, η γεωμετρία της φόρμας σε συνδυασμό με το ανατριχιαστικό ζωντάνεμα του ζώου μέσα από τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, δίνουν μία αίσθηση απόλυτης εναρμόνισης με τις σύγχρονες τάσεις της Γλυπτικής.
Αίθουσα Τέχνης “Αστρολάβος δεξαμενή”, Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, Αθήνα
7 - 30 Οκτωβρίου
Πηγή:http://www.enet.gr
Δύο αρχαιολόγοι εκθέτουν έργα τους στα λουτρά Παράδεισος της Θεσσαλονίκης
Συνεχίζεται στα Λουτρά Παράδεισος η έκθεση ζωγραφικής των Αννή Ζόμπου-Ασημή και Κωνσταντίνου Ράπτη, που οργανώνεται από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση εντάσσεται στην προσπάθεια συμμετοχής των μνημείων του παρελθόντος σε σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα και περιλαμβάνει κατασκευές και ζωγραφικά έργα με λάδι σε καμβά.
Η Αννή Ζόμπου-Ασημή σπούδασε Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία στο Παρίσι. Εργάζεται ως αρχιτέκτων στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αντικείμενο την στερέωση και αποκατάσταση μνημείων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειάς της.
Ο Κωνσταντίνος Ράπτης σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Βυζαντινής Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με κύριο αντικείμενο την αρχαιολογική τεκμηρίωση και την αποκατάσταση μνημείων.
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010
«Ο Άνθρωπος είναι ένα νησί»
Έχοντας βραβευθεί το 2010 με το βραβείο της A.I.C.A., για το έργο του "Ens Solum" (2007, γκαλερί a.antonopoulou.art), ο Παντελής Χανδρής παρουσιάζει την 11η ατομική του έκθεση, με τίτλο «Ο Άνθρωπος είναι ένα νησί». Εγκαίνια της έκθεσης ∆ευτέρα 1η Νοεμβρίου.
Μέσα από μια σειρά σχεδίων και κατασκευών, ο καλλιτέχνης επινοεί ένα φανταστικό
τόπο και τον οχυρώνει. Οικοδομεί μια κλειστή αμυντική επικράτεια και οριοθετεί με αυτήν το χώρο του νου, όπου η μοναδική διέξοδος της σκέψης, είναι η προβολή ενός κείμενου.
Το κείμενο είναι ένας μονόλογος αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον διάλογο του προηγούμενού του έργου, το οποίο συναρθρώνεται και αναπτύσσεται παράλληλα με τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης.
O καλλιτέχνης κατασκευάζει ένα οχυρωματικό έργο-νησί με αναφορές στην πολεμική αρχιτεκτονική, ενώ παράλληλα το σύνολο λειτουργεί και ως μεταφορά κυρίως της ανθρώπινης σκέψης και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου σώματος, του ανθρώπινου σύμπαντος. Ο καλλιτέχνης-εαυτός εποπτεύει τον έξω κόσμο μέσα από μια σχισμή πολυβολητή, απομονωμένος και οχυρωμένος απ’ όλους σ΄αυτό το νησί.
Ο Χανδρής δημιουργώντας μια ιδιότυπη τοπιογραφία και σε ανοικτό διάλογο με το προηγούμενό του έργο, συνεχίζει να διερευνά τις έννοιες όπως, ανθρώπινη φύση, μοναξιά και αγωνία [angst]. Σ΄αυτή την έκθεση, ο Χανδρής μας παρουσιάζει το πιο εσωστρεφές και μελαγχολικό μέχρι στιγμής έργο του.
∆ιάρκεια έκθεσης μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2010.
Ώρες λειτουργίας Τρίτη μ Παρασκευή 12-8 μμ και το Σάββατο 12-4 μμ.
Πηγή:http://www.e-go.gr
Αντώνης Κοσμαδάκης "hard times"
Η έκθεση περιλαμβάνει πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη, μεγάλων διαστάσεων.
Ο Αντώνης Κοσμαδάκης είναι εικονολάτρης. Οι ήρωες του εμπλέκονται σε αλλόκοτες δράσεις, σε καταστάσεις του παράλογου, μέσα σε ένα ήρεμο, ονειρικό περιβάλλον. Οι εικόνες του παραπέμπουν σε απρόσμενες εξεγέρσεις, ή τρομοκρατικές ανατροπές, στις οποίες οι ρόλοι θυτών και θυμάτων είναι ουσιαστικά ταυτόσημοι,ορίζοντας έτσι εννοιολογικά τις ποικίλες και συχνά σχισματικές εκφάνσεις της πραγματικότητάς μας.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε κείμενο του αναφέρει: "Έχοντας την εποχή μας ως παράδειγμα, “σκηνοθετώ” ζωγραφικούς χαρακτήρες σε έναν κόσμο χωρίς λογική όπου οι ελευθερίες διαστρέφονται και η ζωή εκχυδαΐζεται. Έναν κόσμο στον οποίο η αξιοπρέπεια προσβάλλεται καθημερινά από τους ισχυρούς και η αλήθεια έχει αντικατασταθεί από το ψέμα. Έναν κόσμο όπου ο αυτοσεβασμός έπαψε να υπάρχει τη στιγμή που ο άνθρωπος έχασε την εκτίμησή του προς την κτίση και τους συνανθρώπους του. Οι μορφές κινούμενες από πόνο και ματαιοδοξία, από εσωτερική τύφλωση ή παράνοια, εμμονές ή πρωτογενή ένστικτα, αποτελούν όχι μόνο μεταφορές προσωπικών εμπειριών του παρελθόντος, αλλά και την έκφραση των ανησυχιών που αισθάνομαι ζώντας σε δύσκολους καιρούς."
Ο Αντώνης Κοσμαδάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1978.
Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Σεβίλλης, Ισπανία, στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και στο San Francisco State University, ΗΠΑ.
Τιμήθηκε με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Fulbright.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12-8μμ, Σάββατο 11-2μμ, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πηγή:http://entertainment.in.gr
«Τέχνης Πολιτική» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Δέκα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και διοργανώνει μεγάλη έκθεση με τίτλο Τέχνης Πολιτική, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 79 έργα μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις, ζωγραφική, σχέδια, φωτογραφίες, βιντεοεγκαταστάσεις και διαδικτυακά έργα, με πολλά από αυτά να τα εκτίθενται για πρώτη φορά στο Μουσείο.
Στην έκθεση συμμετέχουν 40 καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές από την Ελλάδα αλλά και από μητροπολιτικά κέντρα και ανερχόμενες περιφέρειες δυτικών και μη χωρών.
Στόχος της έκθεσης είναι να διερευνήσει, μέσα από τις διαφορετικές οπτικές των έργων που άμεσα ή υπαινικτικά αναφέρονται σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα και γεγονότα, το πολιτικό δυναμικό της σύγχρονης τέχνης, τη δυνατότητά της να λειτουργεί ως μοχλός κριτικής και εναλλακτικής πολιτικής σκέψης και δράσης.
Πολιτικές χρήσεις του δημόσιου χώρου, καταστάσεις και εμπειρίες καταπίεσης, διακρίσεων και βίαιων πολιτικο-κοινωνικών συγκρούσεων, οικονομική παγκοσμιοποίηση και πολιτική του χώρου στις οικολογικές και κοινωνικές της εκφάνσεις, ανασυγκρότηση της συλλογικής μνήμης και ανασύσταση ενός συλλογικού κοινωνικού χώρου, είναι μερικά από τα ζητήματα που διερευνούν με κριτικό τρόπο τα έργα της έκθεσης, αναζητώντας εναλλακτικές πολιτικές συλλογικής δράσης και καλλιτεχνικού ακτιβισμού και μια νέα διαδραστική σχέση του καλλιτέχνη με την κοινότητα, τοπική και παγκόσμια.
Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Άννα Καφέτση, η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Ανδρέας Αγγελιδάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Κωστής Βελώνης, Μπιλ Βιόλα, Βαγγέλης Βλάχος, Κωνσταντίνος (Ντίκος) Βυζάντιος, Γιανγκ-Χε Τσανγκ Χέβι Ίντουστρις (YHCHI), Κέντελ Γκηρς, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ & Αν-Μαρί Μιεβίλ, Ιβάν Γκρουμπάνοφ, Κοκέν Εργκούν, Ειρήνη Ευσταθίου, Έμιλυ Ζασίρ, Θόδωρος, Γιάελ Καναρέκ, Βλάσης Κανιάρης, Κάρλος Μόττα, Aντόνιο Μουντάδας, Σάντι Μπένινγκ, Άντρεα Μπάουερς, Ρισάρ Μπρουγιέτ, Σιρίν Νεσάτ, Τζορτζ Οσόντι, Ουαλίντ Ράαντ & Ομάδα Άτλας, [+RAM TV], Όλιβερ Ρέσλερ, Μάρθα Ρόσλερ, Τζέις Σαλούμ & Ουαλίντ Ράαντ, Άλλαν Σεκούλα, Δανάη Στράτου, Ίρις Τουλιάτου, Πωλ Τσαν, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, xurban_collective.
Πληροφορίες
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr
Ο Μέγας Αλέξανδρος πάει... στην Οξφόρδη
«Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο» ονομάζεται η έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου του 2011 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για τη μεταφορά θησαυρών από διάφορες συλλογές της χώρας. Η επιλογή των έργων έγινε με κριτήρια περισσότερο ιστορικά και λιγότερο αρχαιολογικά.
Τα αντικείμενα προέρχονται από τις Αιγές, την πόλη δηλαδή που αποτελούσε στρατιωτική μακεδονική αποικία στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι Αιγές, οι οποίες βρισκόντουσαν στην παραλιακή Κιλικία, αποτελούσαν το λίκνο της βασιλικής δυναστείας καθώς και το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων.
Σημαντικό έκθεμα θεωρείται το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που προέρχεται από την Πέλλα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα εκθέματα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό, ενώ πολλά από αυτά είναι προϊόν ανασκαφών της τελευταίας εικοσαετίας.
Για να γίνει πιο ζωντανή η έκθεση, στην παρουσίαση του υλικού θα επιστρατευτεί η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως βίντεο, φωτομωσαϊκό και τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις.
Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες:
-Η δυναστεία των Τημενιδών
-Πόλεμος και κυνήγι
-Πριγκίπισσες, Βασίλισσες, Πρωθιέρειες, ο ρόλος της γυναίκας στη Μακεδονική αυλή
-Το Συμπόσιο: κεντρική εκδήλωση της ζωής των Μακεδόνων
-Οι Αιγές, το οικοδομικό πλάνο του Φιλίππου Β' και το Ανάκτορο
Παράλληλα με την έκθεση, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα οργανώνει ανοικτό σεμινάριο, στο οποίο θα πραγματοποιούνται δύο παρουσιάσεις κάθε εβδομάδα από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές με θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας και επιγραφικής. Το σεμινάριο θα διαρκέσει ολόκληρο το θερινό εξάμηνο.
Πηγή:http://www.zougla.gr
Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010
Έκθεση SHOBOSHOBO
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS Contemporary Visual Culture (ATOPOS CVC) εγκαινιάζει το νέο του χώρο στο Μεταξουργείο και σας καλεί να τον γνωρίσετε μέσα από την πρωτοποριακή δουλειά του καλλιτέχνη SHOBOSHOBO. Ο επισκέπτης καλείται να εξερευνήσει ολόκληρο το κτίριο και να το ανακαλύψει μέσα από τις παρεμβάσεις και τα installations του γάλλου καλλιτέχνη. Κάτοικοι του καλλιτεχνικού σύμπαντος του SHOBOSHOBO και πρωταγωνιστές της έκθεσης ZZzzzZZzzz ΣΤΗΝ ATOPOS είναι τα τέρατα.
Ανθρωπόμορφες φιγούρες, διαμελισμένες και παραμορφωμένες, τερατόμορφες, αφελείς και sexy, χαριτωμένες και βίαιες, μέρος ενός ευρύτερου pop φαινομένου, των «Contemporary Characters», θέματος και της επερχόμενης έκθεσης της ATOPOS στο Μουσείο Μπενάκη την άνοιξη του 2011 και της παράλληλης έκδοσης ≪Not A Toy. Special Characters in Fashion and Costume≫ του Βασίλη Ζηδιανάκη και της ομάδας της ATOPOS σε συνεργασία με το Pictoplasma, Berlin. O SHOBOSHOBO θα εγκαταστήσει στην ATOPOS έξι μεγάλα γλυπτά, τους ≪κοιμισμένους γίγαντες≫, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ενώ θα παρουσιάσει σειρά από prints και σχέδια με μελάνι και μαρκαδόρο, καθώς και μια τοιχογραφία στο meeting room της Atopos την οποία θα φτιάξει λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια. Σημαντικό κομμάτι της έκθεσης είναι και το soundtrack που έχει συνθέσει ο SHOBOSHOBO ειδικά για το ZZzzzZZzzz στην ATOPOS. Την ημέρα των εγκαινίων η ATOPOS σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη θα παρουσίασει επίσης το νέο ζευγάρι χαρακτήρων του project Atopic Bodies [Two]: ένα θορυβώδες ζευγάρι σιαμαίων, τους Sianoise Twins.
To νέο κτίριο της ATOPOS που θα φιλοξενήσει το έργο του SHOBOSHOBO βρίσκεται στην όδο Σαλαμίνος 72, στην καρδιά του Μεταξουργείου. Ήταν ένα παλιό εγκαταλειμμένο σπίτι το οποίο η αρχιτεκτονική εταιρία CF Company μεταμόρφωσε σε σύγχρονο επαγγελματικό χώρο. Στην αυθεντική του μορφή ήταν μια τυπική αθηναϊκή κατοικία του 1912 με αυλή, χαγιάτι στον όροφο και επιρροές από το νεοκλασικισμό αλλά και νεότερες μορφολογικές αναζητήσεις της εποχής. Με ιδιαίτερο σεβασμό στην αρχική μορφή του κτιρίου, η κατοικία της οδού Σαλαμίνος ανακαινίστηκε επιτυγχάνοντας να διατηρηθεί η αρχική μορφή του κτιρίου αναπαράγοντας με σεβασμό και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ ταυτόχρονα αποπνέει μια σύγχρονη αισθητική. To κτίριο της οδού Σαλαμίνος έχει μετατραπεί σε ζωντανό οργανισμό: εδώ στεγάζονται τα γραφεία της ATOPOS και η βιβλιοθήκη της, φυλάσσεται η μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή από χάρτινα ενδύματα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ≪ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από Χαρτί≫, αλλά συγχρόνως είναι και εκθεσιακός χώρος, εργαστήρι και τόπος συνάντησης ανθρώπων και ιδεών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης ZZzzzZZzzz στην ATOPOS και το επίσημο άνοιγμα στο κοινό του νέου χώρου στην οδό Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο, θα λάβουν χώρα στις 2 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 παρουσία και του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα συνεχιστεί έως και τον Δεκέμβριο του 2010.
Ημέρες λειτουργίας της έκθεσης για το κοινό: Τετάρτη 16:00 - 19:00 και Σάββατο 12:00 - 16:00
Πηγή:http://news.ert.gr
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου
Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται φέτος το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου, το οποίο λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία από τις 13 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και παρουσιάζει ταινίες πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση της κυπριακής κινηματογραφίας, Κύπριων σκηνοθετών καθώς και της ιστορίας της Κύπρου.
Στη φετινή διοργάνωση θα διαγωνιστούν επτά ταινίες για το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, τη Χρυσή Αφροδίτη. Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τον Κύπριο ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Δημητρίου, την Ελληνίδα ηθοποιό Αλεξάνδρα Παυλίδου, τον μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, τον παραγωγό ταινιών George Stephanopoulos και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Ρωμανό-Λιζάρδο.
Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ, είναι η Arcadia Lost του σκηνοθέτη Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν συμπεριλαμβάνεται και η ταινία του Πάνου Κούτρα, Στρέλλα.
Το φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και καθιερώνει από φέτος ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το εργαστήριο κινηματογράφου CYIFF Cinema Lab - CCL Seminar, το οποίο στοχεύει να φέρει κοντά μέσα από πρωτότυπες και ζωντανές εκδηλώσεις, δημιουργούς από όλον τον κόσμο, εντάσσοντας τους σε μία διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία.
Πληροφορίες
Κύπρος, Λευκωσία από τις 13 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου στο Πάνθεον Αρτ Σίνεμα
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr
Ίχνη μιας πορείας στον χρόνο παρουσιάζει η έκθεση «Moving 4» στο Estudio Ammeba
Το «Moving 4» αποτελεί μια εγκατάσταση στο χώρο που αποτελείται από διάφορα μέρη, υλικά και διαστάσεις.
Βάση της είναι ένα μεγάλο λευκό πανί με ζωγραφισμένους κορμούς και κλαδιά δέντρων, όπου πάνω και γύρω τους υπάρχουν διάφορες εικόνες. Εικόνες που έχουν περάσει, που συμβαίνουν τώρα, που βρίσκονται ζωγραφισμένες, κεντημένες ή καρφωμένες με την μορφή σημειώσεων.
Το έργο προέρχεται από τη σειρά «Moving», η οποία αποτελείται από 5 μέρη και διαφοροποιείται ή προσαρμόζεται στον εκάστοτε χώρο.
Στην πορεία που παρουσιάζουν οι εικόνες της Κατερίνας Κατσιφαράκη βασιλεύουν οι μνήμες, το ένστικτο, η νομαδικότητα, τα σημάδια και τελικά η κάθαρση. Η καλλιτέχνις κατασκεύασε μια πορεία στη ζωή και το χρόνο, γεμάτη αντιθέσεις.
Η Κατερίνα Κατσιφαράκη έχει σπουδάσει ζωγραφική και έχει κάνει Master of Fine Arts στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές, ατομικές εκθέσεις και παραστάσεις σε Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Σερβία, Τσεχία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Βραζιλία.
Η έκθεση παρουσιάζεται στη γκαλερί El Estudio AMMEBA (Ζαχαρίτσα 21, Φιλοπάππου) από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2010. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 20:00 το βράδυ.
Ώρες λειτουργίας : 16:00-20:00, Δευτέρα με Παρασκευή ή και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία
Τηλ.: 211 0153.449.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Πηγή:http://www.tovima.gr
Έργα του Κ.Παρθένη «αποκαλύπτει» ο Άγιος Αλέξανδρος στο Π.Φάληρο
Σύμφωνα με τα Νέα, στη σκιά παραμένουν κι άλλα επτά εµβληµατικά έργα του ζωγράφου στη νότια πλευρά του ναού, που είναι απρόσιτα για το ευρύ κοινό. Πρόκειται για τις αγιογραφίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημήτριου, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Καλλιόπης, της Αγίας Φιλοθέης και της Αγίας Βαρβάρας που πλαισιώνουν την εντυπωσιακή Παναγία Μυρτιδιώτισσα.
«Πρόκειται για έναν µοναδικό θησαυρό» δήλωσε στα «Νέα» ο Γιώργος Μυλωνάς που ανακάλυψε τα άγνωστα έργα του Παρθένη κατά τη διάρκεια έρευνας για τη διπλωµατική - µεταπτυχιακή του εργασία στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.
Όμως το νήµα για να βρεθούν τα άγνωστα έργα στο βηµόθυρο της εκκλησίας άρχισε να ξετυλίγει ο οµότιµος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήµιο της Αθήνας, και Φαληριώτης, Νίκος Ζίας.
Από τους ελάχιστους που γνώριζε την ύπαρξή τους καθώς είχε ασχοληθεί επισταµένως µε την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου, ενώ δεν είχε δηµοσιεύσει ποτέ τίποτα. Μάλιστα ήταν εκείνος που επέστησε την προσοχή στον νεαρό ερευνητή να τα αναζητήσει.
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ζίας, εκτός από τα παραπάνω 13 έργα, τον ναό κοσμούσαν κι άλλα 12 έργα του ζωγράφου, τα οποία όμως απομακρύνθηκαν λίγο μετά τη δημιουργία τους εξαιτίας των αντιδράσεων των πιστών.
Πρόκειται για το Δωδεκάορτο, που φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Παρθένης πάνω από το τέµπλο και το οποίο δεν έµεινε στον ναό ούτε µήνα.
Πηγή:http://www.tovima.gr
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Οι «Μουσειακοί Χώροι» της Muriel Bordier στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Οι «Μουσειακοί Χώροι» (Espaces Muséaux) της Muriel Bordier, έρχονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 11 Οκωβρίου έως και τις 27 Νοεμβρίου 2010.
Μέσα από το έργο της η καλλιτέχνις αναπτύσσει ένα αισθητικό και προσωπικό προβληματισμό με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη, τους πρωταγωνιστές και το κοινό της.
Ο μουσειακός χώρος, βασική έννοια για τους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης, απασχολεί την Bordier και ως καλλιτέχνη και ως επισκέπτη.
Αυτοί οι τόποι τέχνης αποτελούν μια αποτύπωση του λευκού κύβου (White Cube).
Με υπερβατικό τρόπο αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά της ιδέας της καθαρής φόρμας και αναζητά μια αισθητικά αποστειρωμένη ατμόσφαιρα η οποία μέσα από το κενό και το φωτισμό μετατρέπεται σε εικόνα του πνεύματος, σε άυλο, εικονικό και ποιητικό χώρο.
Οι χώροι αυτοί χωρίς κλίμακα αποκτούν υπέρμετρες διαστάσεις μόλις προστίθενται οι μικροσκοπικοί θεατές. Η Bordier συνθέτει σκηνές που αντλεί από τους τύπους, τις πρακτικές και τα στερεότυπα της σύγχρονης τέχνης.
Οι σκηνοθεσίες της, παρουσιάζουν πρόσωπα και έργα, αναθεωρούν τη συμβατική αντίληψη του μουσείου σύγχρονης τέχνης, επαναπροσδιορίζοντας μ’ ένα τρόπο ενίοτε σαρκαστικό τις καλλιτεχνικές, σκηνογραφικές πρακτικές και τους όρους διάδρασης μεταξύ χώρου-θεατή-έργου
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι απόψε, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 20:00.
Η Bordier τιμήθηκε φέτος για το «Μουσειακοί Χώροι» με το Arcimboldo, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1999 από το Σύλλογο Gens d’Images.
Πληροφορίες
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Τ: 210 3398600
Διάρκεια: 11 Οκτωβρίου - 27 Νοεμβρίου 2010
Οι Εποχές, ένα πρόσχημα... μεγάλων διαστάσεων
Καλλιτέχνης που δρα πέρα από τον κύκλο του χρόνου και την διαδοχή των εποχών του, δημιουργός που στην παλέτα του χορεύουν τα πιο εκρηκτικά χρώματα, τα οποία εξακολουθούν να εκρήγνυνται ακόμα και όταν τα αφήσει πάνω στους σφύζοντες καμβάδες του, ο Κώστας Πανιάρας ετοίμασε μια εντυπωσιακή σειρά έργων που παρουσιάζει στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται στους ανακαινισμένους, ειδικά διαμορφωμένους για να δεχτούν την έκθεση, χώρους του Εικαστικού Κύκλου, στις 20 Οκτωβρίου.
Χρησιμοποιώντας τις τέσσερις εποχές ως θέμα-πρόσχημα, ο διακεκριμένος ζωγράφος παρουσιάζει είκοσι πίνακες μεγάλων διαστάσεων, όπου τα πιο γενναιόδωρα πράσινα, συναντούν τα πιο εκτυφλωτικά κόκκινα και τα πιο απύθμενα μπλε του, τα πιο ηλιόφωτα κίτρινα και τις δυναμικές αποχρώσεις τους.
Με τον εύγλωττο τίτλο «Οι Εποχές, ένα πρόσχημα», ο Πανιάρας, μας οδηγεί σε ακραίες χρωματικές επιτεύξεις, μέσα από τις οποίες αναδύεται μια πέμπτη, εντελώς προσωπική του Εποχή. Τα έργα του επιβεβαιώνουν την καταξιωμένη πορεία και τη θέση του διακεκριμένου καλλιτέχνη στη νεοελληνική ζωγραφική.
Οι τέσσερις εποχές συνυπάρχουν, εισχωρούν η μία μέσα στην άλλη, ανταλλάσσουν χρώματα, διαθέσεις, ταυτότητες και δίνουν την αφορμή στον ζωγράφο να δημιουργήσει τα νέα έργα του, να μας παρασύρει στις περιπέτειες και τα ταξίδια του...
Η έκθεση του Κώστα Πανιάρα εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου στις 8:00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 121, ΤΗΛ. 210 3300136
ΩΡΕΣ : 17.30-20.30
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9.00 - 15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 17.30 - 20.30
www.ikastikos-kiklos.gr
Πηγή:http://www.e-go.gr
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τις σχέσεις και τις επιρροές των πολιτισμών τη νεολιθική εποχή
Διπλό ταξίδι στους σημαντικότερους νεολιθικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, αυτούς που αναπτύχθηκαν στην ανατολική και νότια πλευρά της, επιχειρούν οι εκθέσεις «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης: Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ.» και «οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική εποχή», που θα εγκαινιαστούν σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.
Το ξεχασμένο παρελθόν της «Παλαιάς Ευρώπης» θα έχουν την ευκαιρία ν΄ανακαλύψουν από μεθαύριο, Πέμπτη, οι επισκέπτες του μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει «στεγάζει» περισσότερα από 200 νεολιθικά αντικείμενα από 22 μουσεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά ανθρωπόμορφα ειδώλια -που εκπλήσσουν με τη σχηματικότητα και τη μοντέρνα αισθητική τους- εξαίρετης ποιότητας πολύχρωμα αγγεία, πολυάριθμα μετάλλινα αντικείμενα και το σημαντικότερο παγκοσμίως σύνολο χρυσών αντικειμένων της Νεολιθικής εποχής από το νεκροταφείο της Βάρνας.
«Οι επισκέπτες θα βρουν άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική την έκθεση, καθώς αναφέρεται σε πολιτισμούς, που άνθισαν στην περιοχή μας πριν 7000 χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως «μέσα στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας» οι άνθρωποι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «θεωρούν χρέος τους, να προβάλουν μία θετική εικόνα για τη χώρα μας»
Πηγή:http://culture.ana-mpa.grΕγκαταστάσεις/περφόρμανς στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ
Τα έργα «Αυτό δεν είναι το Σώμα Μου» και «Magic Carpet Designing» παρουσιάζει από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου στο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Studio - Artistic Residency Centre η ομάδα «Περίεργο Σαλάχι Α.Ε.» του Χρήστου Πολυμενάκου (MA Performance Writing).
Το Performance Writing είναι μια εναλλακτική, πολύ-τροπική προσέγγιση στη γραφή, ένα υβρίδιο που ευνοείται από τη σχεδόν άναρχη συνάντησή της με διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώ παράλληλα καλωσορίζει κάθε πρακτική και θεωρητική προσέγγιση.
Αναπτύχθηκε αρχικά ως συγγραφικό ισοδύναμο του θεάτρου της επινόησης στο Dartington College of Arts, ένα ίδρυμα διεθνώς αναγνωρισμένο από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του για την ερευνητική προσέγγιση στην καλλιτεχνική δημιουργία, την πρακτική μελέτη και την πειραματική διδασκαλία.
«Αυτό δεν είναι το Σώμα Μου»
Μια εγκατάσταση με ένα ζωντανό σώμα. Ένα σώμα που σας προσκαλεί σε έναν ομαδικό αυτοσχεδιασμό εξ επαφής (contact improvisation jam). Λέξεις, συναισθήματα, σκέψεις, ο χώρος και τα αντικείμενα, «ζωντανή γραφή» στους διαθέσιμους υπολογιστές, σώματα όλα που συνθέτουν την υποκειμενική μας πραγματικότητα. Ερωτήσεις και προτάσεις για τη σχέση μας με τις λέξεις και τις πράξεις, τις ενέργειες και τα γεγονότα, συνδιαλέγονται με μια ψευδο-πολύ-αυτό-βιογραφία αποτελούμενη από Έντονες Σωματικές Εμπειρίες , συλλεγμένες από διάφορα μέρη και οντότητες του κόσμου. Τελικά μπορεί κανείς να μιλήσει για κάτι, χωρίς αυτό να είναι ένα σωματικό γεγονός; Το γυμνό και η άσεμνη γλώσσα είναι ενδεχόμενα. Ίσως πάλι να είναι θέμα γωνίας παρατήρησης.
Info:
ΤΙ: Διαδραστική πολυμεσική εγκατάσταση περφόρμανς,
ΠΟΤΕ: 18, 19, 21-25/10*, 21.15, *Οι παραστάσεις στις 19 και 21 Οκτωβρίου θα δοθούν στα αγγλικά. Επίσης, η εγκατάσταση Magic Carpet Designing είναι στην αγγλική γλώσσα.
ΠΟΥ: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO, Ερεχθείου 12, Ακρόπολη, 210 92 48 328
«Magic Carpet Designing»
Ξαπλωμένοι σε ένα κοινό (;) υπνοδωμάτιο με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αφεθείτε για όση ώρα χρειάζεστε στον ήχο του πάγου που λιώνει για να ακολουθήσετε τις λέξεις στην επιφάνεια, στο οξυγόνο. Η καταπληκτική ηχογράφηση του Joe Scarffe, Khione, συνδιαλέγεται με το Lonesome Country Boy του Χρήστου Πολυμενάκου, στο πλαίσιο του πειραματισμού με θέμα την χωρικότητα των λέξεων. Από πού έρχονται και τι σημαίνει αυτό κάθε φορά για εμάς; Πιο μέλος του σώματος μας μιλά, τι λέει και που πάνε οι λέξεις του; Από πού έρχονται οι προσδοκίες και τα όνειρά μας; Λίγο πριν την παρουσίαση της στο The Basement (Brighton, UK), η εγκατάσταση Magic Carpet Designing ανοίγει τις πόρτες τις στον χώρο φιλοξενίας των resident artists του ΚΙΝΗΤΗΡΑ.
Info:
ΤΙ: Ηχητική και φωτιστική εγκατάσταση,
ΠΟΤΕ: 18, 19*, 21*-25/10, 20-21.15,
ΠΟΥ: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO, Ερεχθείου 12, Ακρόπολη, 210 92 48 328
Εισαγωγικό Σεμινάριο Performance Writing και παρουσίαση - συζήτηση
Σάββατο 16/10 14:00 - 19:00, ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO, Κυριακή 17/10 12:00 - 17:00, Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, Δικαιάρχου & Χρυσάφης , Βύρωνας, 210 7621234. Η παρουσίαση-συζήτηση θα φιλοξενηθεί στο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO στις 16/10 στις 20:00
υποβρύχια ηχογράφηση, ειδική επεξεργασία ήχου (binaural processing): Joe Scarffe
Επιπλέον χάρις στην ευγενική υποστήριξη του ΚΙΝΗΤΗΡΑ και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν του Δήμου Βύρωνα, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου θα παραδώσει δωρεάν εισαγωγικό σεμινάριο για δέκα συμμετέχοντες. Η επιλογή θα γίνει κατόπιν αποστολής βιογραφικού και επιστολής ενδιαφέροντος στο pidiktoulis@hotmail.com. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, τέλος, θα γίνει μια ανοιχτή παρουσίαση-συζήτηση, καθώς, αν και παρουσιάζεται για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι το performance writing το έχουμε συναντήσει πολύ συχνά στην τέχνη, ως αναζήτηση του άλλου φυσικού της καθημερινότητας.
Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Perform in Art (www.performinart.gr).
Πηγή:http://www.e-go.gr
Αντώνης Λάριος - Ειρήνη Ηλιακοπούλου
Αντώνης Λάριος
¨Ο πύργος καταστρέφει τον ήλιο/ “Private Myths ¨
Στη νέα δουλειά του καλλιτέχνη τα έργα, ζωγραφικά και γλυπτικά, αποκτούν μνημειακές διαστάσεις. Θεματογραφικά, δεσπόζει ο άνθρωπος, είτε κατά μονάς, είτε σε σκηνές με συμπλέγματα μορφών και αφήγηση φανταστικών ιστοριών. Περίεργοι κόσμοι, εσωτερικοί-εξωτερικοί, εμψυχώνονται με ανθρωπόμορφες φιγούρες, που μπλέκουν με τις μορφές ζώων, πτηνών ή ψαριών, σε παιχνίδια ενός έντονα φαντασιακού κόσμου. Στα ζωγραφικά έργα, τα έντονα χρώματα εναλλάσσονται με τα σκοτεινά μαύρα και γκρι, ενώ στα γλυπτά που απεικονίζουν ανθρωπόμορφες μορφές φανταστικών ζώων, η γεωμετρία της φόρμας σε συνδυασμό με το ανατριχιαστικό ζωντάνεμα του ζώου μέσα από τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, δίνουν μία αίσθηση απόλυτης εναρμόνισης με τις σύγχρονες τάσεις της Γλυπτικής.
Ειρήνη Ηλιακοπούλου
Ο τίτλος: “bye-bye”, της νέας ατομικής έκθεσης της καλλιτέχνιδας, αποτελεί μια συμβολική αναφορά στις αλλαγές της ζωής μας, στην ενηλικίωση-ωρίμανση και κατά συνέπεια στους αποχαιρετισμούς που καλούμαστε να κάνουμε ανά περιόδους, αναγκαίους για την εξελικτική της πορεία, καθώς και στα συναισθήματα που διακινούνται εξ’ αιτίας αυτών των αλλαγών. Συγχρόνως ο τίτλος “bye-bye” παραπέμπει στην απλότητα της καθημερινότητας, μετατρέπεται σε ένα 'φυσικό' αναμενόμενο και αποδυναμώνει τη βαρύτητα των συναισθημάτων του αποχαιρετισμού.
Στα έργα, πρωταγωνιστές-σύμβολα όλης αυτής της διαδικασίας-πορείας είναι τα Παιδιά. Η εικαστική πρόταση, που εξισορροπεί την αντίθεση ανάμεσα στη σοβαρότητα ή και τη μελαγχολία που διαφαίνεται στο βλέμμα των παιδιών, σε αντιδιαστολή με την, από διαφορετική οπτική, παραμυθένια αποτύπωση του σώματος και του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο εντάσσονται, σηματοδοτεί τις δύο όψεις της διαδικασίας του αποχαιρετισμού, και κατ’ επέκταση των αλλαγών. Έτσι, μέσα από μία σφαιρική-ολοκληρωμένη εικαστική και ψυχική αντίληψη, καταλαγιάζει η ένταση, διευκολύνεται η διαχείριση των συναισθημάτων, γίνεται το επόμενο βήμα.
Η όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα του έργου μοιάζει να μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα τη ζωή και τη φθαρτότητα της ύπαρξης και να απελευθερωθούμε αντέχοντας αυτή τη γνώση.
Πηγή:http://entertainment.in.gr
Eκδηλώσεις Το νερό... καταλαμβάνει 150 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους Ποικίλες εκδηλώσεις από σήμερα και για τρεις ημέρες με άξονα το υγρό στοιχείο
Εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, παιχνίδια, ξεναγήσεις σε λουτρικά συγκροτήματα, αφήγηση παραμυθιών, χορός, μουσική, προβολές βίντεο και κινηματογράφου, όπως το ντοκυμαντέρ του Κ.Βρεττάκου με τίτλο «Το στρώμα της καταστροφής» και θέμα τις σωστικές ανασκαφές στο χωριό Κάλλιο, το οποίο βυθίστηκε εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος του Μόρνου, περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Γεγονός είναι άλλωστε ότι από τη μακρινή αρχαιότητα ως σήμερα η φύση λειτουργεί για τον άνθρωπο ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ ο πολιτισμός συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην αναγνώριση του φυσικού περιβάλλοντος ως κληρονομιάς ολόκληρης της ανθρωπότητας. Δίπλα στα ποτάμια και στις πηγές γεννήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί και άνθησαν στη συνέχεια οι πόλεις και ο πολιτισμός τους. Το νερό κίνησε μύλους και φτερωτές, κινητοποίησε την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα του ανθρώπου. Και σήμερα η συνετή και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αντανακλά το πολιτισμικό επίπεδο των κοινωνιών, ενώ η προστασία του καθιστά επιτακτική τη μέριμνα της πολιτείας και τη συνέργεια των πολιτών περισσότερο από ποτέ.
Αυτά ακριβώς τα μηνύματα φιλοδοξεί να περάσει στο κοινό το ΥΠΠΟ συνενώνοντας το περιβάλλον με τον πολιτισμό. Επιχειρεί δηλαδή να φωτίσει τους δεσμούς, πολλαπλούς και αμφίδρομους, ανάμεσα στις δύο έννοιες, με το περιβάλλον να προβάλλει ως μια διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ ο πολιτισμός επιβάλλει την αειφόρο διαχείριση της φύσης.
Ετσι, ακόμη και ο τίτλος της δράσης υπαινίσσεται την αστείρευτη σημασία των υδάτινων πηγών για τη ζωή των ανθρώπων, που τροφοδότησε έργα πολιτισμού. Ο λογότυπος μάλιστα αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου, που δηλώνουν το νερό, τη γη και τον ήλιο. Δημιουργήθηκε εξάλλου για να διευκολύνει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία.
Πηγή:http://www.tovima.gr
«Η ποίηση της καθημερινότητας»
«Η ποίηση της καθημερινότητας» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Φίλιπ Τάρλοου η οποία θα παρουσιαστεί στην Γκαλερί Σκουφά από τις 12 έως τις 31 Οκτωβρίου.
O Τάρλοου έχει ζήσει και ζωγραφίσει 15 χρόνια στην Αθήνα. «Κοιτώντας πίσω, πιστεύω πως ένα κομμάτι από την καλύτερη δουλειά μου ενσωματώνει την ανθρώπινη φιγούρα στο πλαίσιο ενός τοπίου στην ύπαιθρο ή στην πόλη».
Πριν από δεκαετίες είδε για πρώτη φορά να γιορτάζονται με παραδοσιακό τρόπο τα Κούλουμα στην Πνύκα, με πολλούς κατοίκους της Αθήνας να τρων, να πίνουν, να πετούν αετούς, λουσμένοι με το μοναδικό αττικό φως.
Εκείνη την εποχή, δημιούργησε μια σειρά έργων εμπνευσμένη από εκείνο το γεγονός. Αυτή η σειρά αθηναϊκών τοπίων αποτελεί συνέχεια εκείνης της σειράς στο παρόν, στην Αθήνα του 2010. Στη χρήση των προσώπων, πάντα ψάχνει για την φευγαλέα ματιά, άλλοτε ποιητική, μυστήρια, ρομαντική, αινιγματική. Άλλες φορές πάλι χιουμοριστική δίνοντας νόημα στο έργο ζωγραφικής πέρα από το περιεχόμενο.
Ο Φίλιπ Τάρλοου γεννήθηκε στο Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, σπούδασε ζωγραφική στο Οχάιο, στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Έζησε στην Αθήνα από το 1963 μέχρι το 1979 κάνοντας διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Το 1979 επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες . Πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές κατοικίες, συλλογές μουσείων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Αθήνα.
Η έκθεση του Τάρλοου εγκαινιάζεται την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 7.30 μμ.
Πληροφορίες
Γκαλερί Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου