Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

«Log In» στη γκαλερί Elika


Έργα του Θοδωρή Ζαφειρόπουλου

Μετά από την πρόσφατη επιτυχή έκθεση «Intake» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος παρουσιάζει στην γκαλερί Elika τη νέα ατομική του έκθεση «Log In» που αποτελεί μετεξέλιξη αλλά και κριτική τοποθέτηση σε σχέση με την προηγούμενη. Η νέα έκθεση, ακολουθεί κατά βάση την ίδια καλλιτεχνική λογική. Η βασική μέθοδος του Ζαφειρόπουλου είναι να αναστοχάζεται εικαστικά σε σχέση με τον παράγοντα της αστοχίας, έτσι όπως αυτός απαντάται στον σύγχρονο τεχνολογικό και επιστημονικό σχεδιασμό. Κάθε επιστημονικό πείραμα είναι κατά βάση μια σειρά από αποτυχίες, έως τελικά να φτάσει στο ορθό αποτέλεσμα, που μπορεί βέβαια να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή με νέες ανακαλύψεις ή νέα πειράματα.

Αυτή η διαδικασία αποτελεί όμως και την πρωταρχική μέθοδο κάθε εικαστικής πράξης, μια διαλεκτικού τύπου, παιγνιώδη διερώτηση για τον κόσμο, ανοιχτή προς το ενδεχομενικό και το απρόοπτο. Κατ’ αυτό τον τρόπο από μια πρώτη ιδέα του καλλιτέχνη, ένα πρώτο «πείραμα» προκύπτουν σύνολα έργα που δημιουργούνται με βάση μεθόδους βαθμιαίας μεταμόρφωσης υλικών και κυκλικής αναδιοργάνωσης τους. Λαμβάνεται υπ’ όψιν η κατά κυριολεξία ποιητική και φιλοσοφική διάσταση της πολυτεχνίας (bricolage) στη δημιουργική διαδικασία.

Έπειτα από πρόσκληση για συμμετοχή στο Skowhegan, ένα εντατικό διεθνές καλοκαιρινό πρόγραμμα φιλοξενίας για ανερχόμενους εικαστικούς καλλιτέχνες που ιδρύθηκε το 1946 στην πολιτεία του Maine στις Η.Π.Α., ο καλλιτέχνης ανέπτυξε μια σειρά από νέα έργα εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες του φυσικού τοπίου (ακτές, λίμνες καθώς και την ορεοβριθή και εξαιρετικά δασώδη ενδοχώρα) και του κοινωνικού περιβάλλοντος του (την επί τόπου, διεθνή, καλλιτεχνική κοινότητα).

Όλα τα έργα αποτελούν στάδια αυτού του ατέρμονου εικαστικού πειραματισμού και στη συγκεκριμένη έκθεση λειτουργούν ως κατασκευές γύρω από μια πλασματική, σκηνοθετημένη κατάσταση «ευστοχίας». Συνιστούν ταυτόχρονα άκρως ποιητικές εικόνες, σχεδόν μεταφυσικού χαρακτήρα, που προσκαλούν τον θεατή να αναλογιστεί περί της τη σύγχρονης έλλειψης υπόβαθρου (τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά), τη φυσική φθορά, την οικολογική σκέψη εν μέσω της υφιστάμενης τεχνοκρατικής ιδεολογίας, καθώς και τις «αστοχίες» και αδυναμίες της κοινωνικότητας.

Η έκθεση του Θοδωρή Ζαφειρόπουλου στη γκαλερί Elika απαρτίζεται από φωτογραφίες σκαμμένες με λέιζερ σε ξύλο σημύδας, ψηφιακές UV εκτυπώσεις, βίντεο και ένα επιδαπέδιο γλυπτό.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 19/3
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00

Elika Gallery
Ομήρου 27, 106 72, Αθήνα
T/F: 210 36 18 045
E: welcome@elikagallery.कॉम
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου