Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Με πηγή έμπνευσης την «Ιθάκη» του Καβάφη


Έκθεση στο «World Art Delft» της Ολλανδίας
Ένας ποιητής, ο Καβάφης. Ένα ποίημα, η Ιθάκη. Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες, απ' όλο τον κόσμο. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την «ταυτότητα» μιας ξεχωριστής έκθεσης εικαστικών τεχνών, που «τρέχει» από τις 29 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου, στο κέντρο τεχνών «World Art Delft», στο Ντελφτ της Ολλανδίας. Πρόκειται για μια έκθεση δημιουργιών από διάφορους εικαστικούς ανά τον πλανήτη, που εμπνεύστηκαν τη δική τους Ιθάκη από το ομότιτλο ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι, μέσα από μια μείξη των εικαστικών τεχνών με την ποίηση, να μεταλαμπαδευτεί η δύναμη των λέξεων- και δη ενός ποιήματος με τόσους συμβολισμούς, όπως η «Ιθάκη»- στο θεατή και εν γένει στον άνθρωπο.

«Η ποίηση είναι ένας τρόπος για να ''αιχμαλωτίζεις'' τα συναισθήματα μέσα σε λέξεις. Η ποίηση μπορεί να εμπνέει και τις εικαστικές τέχνες. Δεν μιλάμε μόνο για την ποίηση της τέχνης αλλά και για την τέχνη της ποίησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιθύνοντες του "Wolrd Art Delft" και σημειώνουν ότι η έκθεση είναι ένα μόνο κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου δράσεων, που, υπό το γενικό τίτλο ''poetry project'', περιλαμβάνει ακόμη διαγωνισμό και βραδιά ποίησης.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση, τα έργα που εκτίθενται είναι πρωτότυπα και εμπνευσμένα από την «Ιθάκη»του Καβάφη, που μας καλεί, με πάθος, να ανακαλύψουμε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή ((Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη/ να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος,/ γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις).

Οι «τίτλοι τέλους» στην έκθεση θα πέσουν στις 29 Απριλίου, μια ημερομηνία που έχει συνδεθεί τόσο με την αρχή (γέννηση: 29 Απριλίου 1863) όσο και με το τέλος (θάνατος: 29 Απριλίου 1933) του μεγάλου ποιητή, που με εφαλτήριο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κατάφερε να κατακτήσει, με την πένα του, όλο τον κόσμο, αφού τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος, με έργα τους οι καλλιτέχνες: Jeroen Bechtold, Sabine Beuter, Joyce Bloem, Norbert Böckmann, Simone ten Bosch, Wolfgang Brenner, Ann Derkx, Σαράντης Γκάγκας, Γεωργία Γρηγοριάδου, Claudia Haberkern, Nico Hemelaar, Ma Hui, Βασίλης Καρκατσέλης, Horiki Katsutomi, Elise Kloppers, Joost Konings, Paula Kouwenhoven, Hein Kuipers, Chen Li, Miriam Lordoño, Kudo Masahide, Yvonne Muizert, Océano, Els Otten, Aad Penning, Marisa Polin, Quraish, Jan Radersma, Jun Sato, Jolanda Schouten, Dodog Soeseno, Bianca Tangande en Noriko Yida.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου