Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η καρδιά του κινηματογράφου χτυπά στο Βερολίνο


Αυλαία για την 61η Μπερλινάλε
Παγκόσμια πρωτεύουσα του κινηματογράφου είναι από σήμερα και για δέκα μέρες το Βερολίνο με δεκαέξι ταινίες να διαγωνίζονται για την Χρυσή Άρκτο που θα απονεμηθεί στις 19 Φεβρουαρίου από την κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι η Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει με την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της ταινία των αδελφών Κοέν «Τrue Grit», ριμέικ της κλασικής ταινίας του 1969 που χάρισε το μοναδικό Όσκαρ στον Τζον Γουέιν, τον ρόλο του οποίου ερμηνεύει ο Τζεφ Μπρίτζες.

Η προβολή της ταινίας σηματοδοτεί και την ευρωπαϊκή της καριέρα, δύο εβδομάδες πριν από τα Όσκαρ. Η ταινία των αδελφών Κοέν έχει κερδίσει δέκα υποψηφιότητες, ανάμεσά τους αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρώτου αντρικού ρόλου.

Όμως το γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Μπερλινάλε και αφήνει ένα άρωμα Ψυχρού Πολέμου στο φεστιβάλ είναι το ντοκιμαντέρ για τον Μιχαήλ Χοντοκόφσκι του Γερμανού σκηνοθέτη Σιρίλ Τούσι.

Η ταινία, που θα προβληθεί την Δευτέρα στο τμήμα Πανόραμα του φεστιβάλ, διηγείται την πορεία του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Υukos, εχθρού του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και περιλαμβάνει μια σπάνια συνέντευξη του Χοντορκόφσκι από τη φυλακή.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 στο τότε Δυτικό Βερολίνο και από τότε είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά ραντεβού μαζί με τις Κάννες, την Βενετία και το Τορόντο.

Για τρίτη φορά από το φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο και αυτό της Μόστρα τον Σεπτέμβριο, ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεν κατάφερε να παρουσιαστεί...Πρόκειται για τον ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος καταδικάστηκε από το ιρανικό καθεστώς σε κάθειρξη έξι ετών επειδή κάλυψε τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις το 2009.

Στον 50χρονο σκηνοθέτη θα είναι αφιερωμένη η αυριανή ημέρα του φεστιβάλ με την προβολή των σημαντικότερων έργων του.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου