Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στη Γενεύη


Με δύο παράλληλες εκθέσεις εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011 το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy Γενεύης, παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο σκοπός του Μουσείου είναι να αποτελέσει διεθνές κέντρο προβολής της εκκλησιαστικής αλλά και κάθε άλλης μορφής τέχνης που συνδέεται με την παράδοση και τον πολιτισμό της Ορθοδοξίας, συμπληρώνοντας τον ρόλο του Ορθόδοξου Κέντρου.

Η πρώτη από τις δύο εκθέσεις τιτλοφορείται «Κειμήλια του Παρελθόντος: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή Πληθυσμών. Από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» θα φιλοξενείται στο Μουσείο μέχρι τις 24 Ιουλίου 2011 διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Απαρτίζεται από 90 εκκλησιαστικούς θησαυρούς που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, κυρίως έργα αργυροχοΐας, κεντήματα και εικόνες που έφεραν στην Ελλάδα οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης. Η επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Δρ. ’ννα Μπαλλιάν, επικεφαλής επιμελήτριας της ισλαμικής και μεταβυζαντινής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη.

Το ισόγειο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης φιλοξενεί στους χώρους του την έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Fred Boissonnas: Οι Αποστολές στο Σινά, 1929-1933», η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης και του Ligatus Research Centre, University of the Arts London και παρουσιάζει 68 φωτογραφίες από τα ταξίδια του σπουδαίου Ελβετού φωτογράφου στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Η Καθηγήτρια κ. Oriana Baddeley, από το University of the Arts London επιμελήθηκε την έκθεση.

Το Μουσείο ανεγέρθηκε με δωρεά της Οικογένειας Λάτση εις μνήμην του Ιωάννη Σ. Λάτση, με αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη από τον κ.Aρη Σερμπέτη.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου