Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα νέα έργα του Αθανάσιου Αργιανά στην γκαλερί The Breeder


Έως τις 19 Μαρτίου
Υπό τον τίτλο «The length of a piece of string cut at the width of its circumference» η γκαλερί The Breeder φιλοξενεί τα νέα έργα του Αθανάσιου Αργιανά.

Σε μία προσπάθεια να απεικονίσουν μη αντιλήψιμες διαστάσεις του χώρου και του χρόνου, τα νέα έργα του καλλιτέχνη ερευνούν την ιδέα των γραμμικών νημάτων πληροφορίας, όπως η μαγνητοταινία, οι γραμμές της μουσικής παρτιτούρας, οι προτάσεις της θεωρίας των χορδών.

Στο ισόγειο της γκαλερί συναντάμε το «Song Machine», μια λεπτή, κομψή και νευρώδη κατασκευή, όπου μια λεπτή στιλπνή λωρίδα έχει αναδιπλωθεί πάνω σε ένα ορθογώνιο αφαιρετικό γλυπτό. Με μια πιο προσεκτική παρατήρηση διαπιστώνουμε ότι το υλικό είναι χαλκός, ένα σκληρό μέταλλο που έχει καμφθεί και καμπυλωθεί σαν να ήταν μαλακό και φέρει τη φράση: «the length of your arm unfolded, of the width of a strand of your hair, the length of a piece of string, of the width of its circumference». Το κείμενο υπαινίσσεται σχεδόν από μόνο του ένα γλυπτό εικονικό, ένα γλυπτό που δεν μπορούμε να δούμε. Οι λωρίδες σχηματίζουν στην πραγματικότητα μια ταινία Möbius, μία και μοναδική επιφάνεια που συνεχώς συστρέφεται στον εαυτό της, επομένως το κείμενο είναι ατέρμονο. Ένα δεύτερο έργο στην ίδια σειρά αντιστρέφει κατά κάποιον τρόπο αυτό το παιχνίδι. Αυτή τη φορά ένα κομμάτι από μετάξι κρέμεται από μια κατασκευή, η οποία δίνει στο σχήμα του σαφήνεια και στερεότητα.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, συνεχίζοντας το παιχνίδι που πραγματεύεται νήματα υλικών, λωρίδες, γραμμές και χορδές, αποτελείται από τα έργα «A Centimeter Running Down From Your Eyes To Your Collar Bone». Μια σειρά από αντικείμενα σε σχήμα Υ στέκονται σε διάφορα ύψη, που αντιστοιχούν στο ύψος του κάθε μοντέλου που έχει χρησιμοποιήσει ο καλλιτέχνης για τα εκμαγεία. Κάθε αντικείμενο αποτελείται από μια λεπτή λωρίδα υλικού που καλύπτει την απόσταση που διανύουν τα δάκρυα μέχρι την κλείδα του ανθρώπινου σώματος.

Ο ήχος ενός τυχαίου θορύβου διαποτίζει το χώρο, ακανόνιστος όπως στα σήματα Μορς, όπως ηχεί μια σταγόνα νερού. Το έργο «A Single Drop Of Rain» είναι η ηχογράφηση ενός και μοναδικού εκατοστού του εδάφους υπό βροχή.

Το έργο του Αθανάσιου Αργιανά προτείνει «μια διαπλάτυνση της κατηγορίας των πραγμάτων που μπορούμε να αντιληφθούμε ως όργανα μέτρησης» εξηγεί ο συγγραφέας και επιμελητής Tom Morton σε μια κριτική του έργου του καλλιτέχνη στο περιοδικό Frieze, και καταλήγει ότι το έργο του Αργιανά στην πραγματικότητα συνιστά ένα αίτημα για «νέα μέτρα σύγκρισης και νέα όργανα μέτρησης μεγεθών».

Πηγή: artnews.gr
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου