Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Καρδιές με ξυράφια και σταυροί από χάπια...


ο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στις 7 Απριλίου την ατομική έκθεση του Damien Hirst με τίτλο «New Religion» σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το British Council και τη Paul Stolper gallery.
Η έκθεση «New Religion» αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση του Damien Hirst στην Ελλάδα προσφέροντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το έργο του γνωστότερου μέλους των Young British Artists που κυριάρχησε στη Βρετανική και την παγκόσμια εικαστική σκηνή τη δεκαετία του ‘90, και συνεχίζει να προκαλεί παθιασμένες αντιδράσεις από φίλους και εχθρούς.

Η έκθεση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικαστικής πρακτικής του Damien Hirst.
Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε χρησιμοποιώντας ένα τμήμα του έργου του "Pharmacy", το οποίο μετουσιώθηκε στο αρχικό project με τίτλο "New Religion" και σταδιακά εξελίχθηκε με τη συνεχή προσθήκη νέων στοιχείων στην εγκατάσταση-έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Οι σειρές μεταξοτυπιών "The Stations of the Cross", "The Apostles", "The Wounds of Christ", περιλαμβάνονται στη σημερινή μορφή του "New Religion". Ταυτόχρονα, γλυπτά, κατασκευές και ζωγραφικά έργα ολοκληρώνουν την εγκατάσταση που δημιουργεί την αίσθηση παρεκκλησίου.
Καρδιές με ξυράφια και σταυροί από χάπια...

Ένας σταυρός διακοσμημένος με χάπια, που ως άλλες πολύτιμες πέτρες διεκδικούν την αξία τους για την ανθρώπινη ζωή και ευημερία, μια αργυρή καρδιά διάτρητη από ξυράφια και βελόνες τυλιγμένη με συρματόπλεγμα, μια Αγία Τράπεζα, ένα χάπι που παραπέμπει σε θεία κοινωνία, μια παιδική νεκροκεφαλή -πρωτόλεια μορφή του μετέπειτα γνωστού έργου του Hirst "For The Love of God", ιατρικά διαγράμματα, στοιχειοθετούν μια ανοιχτή λίστα ερωτημάτων που θέτει ο καλλιτέχνης σχετικά με την επιστήμη, το ρόλο της ως νέα θρησκεία, τη θρησκεία, και την τέχνη.
The Artist, courtesy of Paul Stolper Gallery
The Artist, courtesy of Paul Stolper Gallery

Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά κλισέ -εικόνες, τίτλους και συνειρμούς- και μετουσιώνοντάς τα μέσω της τέχνης, μέσα σε ένα περιβάλλον κλινικό και ψυχρό -χαρακτηριστικό της δουλειάς του Hirst- γεφυρώνει το θεωρητικό χάσμα ανάμεσα σε επιστήμη και θρησκεία, επαναδιατυπώνοντας ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο που και τα δυο γίνονται αντιληπτά.

Κατά τον Hirst «Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά πράγματα στη ζωή: η θρησκεία, ο έρωτας, η τέχνη και η επιστήμη. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, λειτουργούν ως εργαλεία που σε βοηθούν να βρεις ένα μονοπάτι μέσα στο σκοτάδι. Κανένα από αυτά δεν λειτουργεί τόσο καλά, αλλά βοηθούν.
Από αυτά, η επιστήμη φαίνεται να είναι το σωστό. Όπως η θρησκεία, παρέχει μια μικρή ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος
». *

Αποστασιοποιημένος από απαντήσεις αλλά και αποποιούμενος την τελική τους αξία και το νόημα, ο Hirst ενεργοποιεί μηχανισμούς σκέψεων και ερωτημάτων που τίθενται πέρα από αυτόν και πατούν πάνω στις πιο βασικές ανασφάλειες και τους θεμέλιους φόβους της ανθρώπινης ύπαρξης.

H έκθεση “New Religion”, ολόκληρη ή μέρη αυτής, έχει παρουσιαστεί στο Victoria & Albert Museum (Λονδίνο), στο Palazzo Pesaro Papafava (Βενετία), Rogaland Museum (Stavanger,Νορβηγία) και αλλού.

* Damien Hirst - Sean O’Hagan, κατάλογος New Religion


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Σε συνδιοργάνωση με το British Council και τη Paul Stolper Gallery
Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου
Καλλιτεχνική Οργάνωση: Χρήστος Σαββίδης

Διάρκεια έκθεσης:
07/04 – 31/07 2011


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154 (ΔΕΘ-Helexpo)
546 36 Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00
Τετάρτη, 10.00-22.00, Παρασκευή, 10.00-19.00
Κυριακή, 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά.

Πηγή:http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου