Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Στην Κωνσταντινούπολη του 1900


Έκθεση φωτογραφίας… ζωντανεύει τις μνήμες
Άμαξες μεταφέρουν κόσμο, αχθοφόροι κουβαλάνε εμπορεύματα. Γυναίκες με ευρωπαϊκές φορεσιές και καπέλα «αλά παριζιέν» και άλλες καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια περπατούν στη Μεγάλη Οδό μπροστά στα ενοχλητικά βλέμματα των ανδρών. Παγωτατζήδες κάνουν την εμφάνισή τους στο πλακόστρωτο, αργόσχολοι στα καφενεία διασταυρώνονται με βιαστικούς υπαλλήλους. Μαούνες, ιστιοφόρα κι ατμόπλοια πλέουν στον κόλπο του Χρυσού Κέρατος και στο Βόσπορο. Περαστικοί και πλανόδιοι πωλητές στρέφουν ξαφνιασμένοι το βλέμμα τους στο φακό.

Ο φακός είναι μία «Monroe 06». Κάτοχός της ένας άγγλος εμπορικός πράκτορας, ο Τ. Γουάιλντ. Η χρονιά είναι το 1900 και το μοντέλο που «ποζάρει» μπροστά στα μάτια του ερασιτέχνη φωτογράφου, Ευρωπαίου περιηγητή στην εξωτική Ανατολή και τυχοδιώκτη Γουάιλντ είναι η Κωνσταντινούπολη: η Πόλη και οι άνθρωποί της. Μια πόλη όπου συνυπάρχουν η ανατολίτικη ραστώνη, τα κάρα, οι πλανόδιοι κι από την άλλη ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός, τα τραμ, η «νέα» γέφυρα του Γαλατά στον Κεράτιο, οι μεγάλες τράπεζες.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζουν τη φωτογραφική έκθεση «Κωνσταντινούπολη 1900. Φωτογραφικό οδοιπορικό του T. Wild» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βίλα Καπαντζή – Βασ. Ολγας 108). Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει 110 φωτογραφίες που τράβηξε ο Τ. Γουάιλντ από το οδοιπορικό του στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: agelioforos.gr
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου