Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Lionel Εstève στη γκαλερί Bernier / Eliades


Έως τις 26 Φεβρουαρίου

O Lionel Εstève δημιουργεί έργα που χαρακτηρίζονται από ακραίες διαστάσεις, έντονους συνδυασμούς χρωμάτων και ποικιλία υλικών. Στοιχεία όπως πέτρες, λάστιχο, σχοινί, ύφασμα, σύρμα και χαρτί, συνδυάζονται για να προκύψουν γλυπτά, σχέδια ή κολλάζ που ταλαντεύονται ανάμεσα στην αναπαράσταση και την αφαίρεση.

Κάθε έργο του Lionel Εstève μπορεί να οριστεί ως ένα τρισδιάστατο σχέδιο μέσα στο οποίο τα χρώματα αιωρούνται είτε γρήγορα είτε αργά. Τα έργα του, ταυτόχρονα εύθραστα και χωρίς συγκεκριμένη μορφή, αποπνέουν δύναμη και αντί να μαγνητίζουν τη ματιά του θεατή την κατευθύνουν πέρα απο αυτά, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μίας ατέρμονης πραγματικότητας και μιάς άλλης διάστασης.

Στην καινούργια του έκθεση, τη δεύτερη ατομική που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στη γκαλερί Bernier / Eliades, παρουσιάζει μια εγκατάσταση περιστρεφόμενων γλυπτών, επιτοίχια έργα και μεγάλα σχέδια. Τα νέα του έργα, χαρακτηρίζονται απο κίνηση, είναι ταυτόχρονα χιουμοριστικά και εξωπραγματικά, και συνθέτουν ένα μικρό σύμπαν που μοιάζει να αναπαριστά κάτι γνώριμο και οικείο.

Oι έντονες διαφορές που παρατηρεί κανείς στις διαστάσεις τους δεν είναι ένα είδος τεχνάσματος ή μορφικό παιχνίδι. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καλλιτέχνη, η ουσία και η απήχηση ενός έργου καθορίζονται από τη συμπύκνωση ή τη μεγέθυνση, και όχι από το φυσικό μέγεθος.

Μπαίνοντας στη γκαλερί, ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με μια ομάδα γλυπτών, που περιστρέφονται τόσο γρήγορα ωστέ μοιάζουν διάφανα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ένα σχέδιο «αμφίβολης» ύπαρξης, με όγκο, λάμψη και διαφάνεια.
Τέσσερις μεγάλες επιτοίχιες επιφάνειες που δονούνται, δίνουν ζωή στα χρωματιστά σχέδια που τις καλύπτουν. Στον τρίτο χώρο κάποια σχέδια μας αποκαλύπτουν οτι τα περισσότερα πράγματα είναι κρυμμένα και υποσυνείδητα.

Στο τέλος της έκθεσης ένα μονοχρωματικό έργο προσκαλεί τον επισκέπτη να το δει από πολύ κοντά.
Ίσως ο τίτλος της έκθεσης «ομαδική παραίσθηση» να είναι μεταφορικός, δηλώνει οτι η τέχνη είναι μία εμπειρία που πρέπει να τη ζεις και να τη μοιράζεσαι πνευματικά και συλλογικά. Είναι επίσης ένας τρόπος για να αμφισβητείς την πραγματικότητα.

O Lionel Εstève (Λιονέλ Εστέβ) γεννήθηκε στη Λυόν της Γαλλίας το 1967. Ζει κι εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Γκαλερί Bernier / Eliades
Επταχάλκου 11
Τηλ.: 210 34139367
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου