Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Κειμήλια της Ελληνικής Εκκλησίας και «Αποστολές στο Σινά»


Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εγκαινιάστηκε το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης. Το μουσείο ανεγέρθηκε με δωρεά της Οικογένειας Λάτση εις μνήμην του Ιωάννη Σ. Λάτση και εγκαινιάστηκε με δύο παράλληλες εκθέσεις.

O προϊστάμενος του Κέντρου, σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, στην ομιλία του ανέφερε ότι σκοπός του μουσείου είναι να αποτελέσει διεθνές κέντρο προβολής της εκκλησιαστικής αλλά και κάθε άλλης μορφής τέχνης που συνδέεται με την παράδοση και τον πολιτισμό της Ορθοδοξίας, συμπληρώνοντας τον ρόλο του Ορθόδοξου Κέντρου.

Η έκθεση «Κειμήλια του παρελθόντος: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η ανταλλαγή πληθυσμών. Από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», που θα φιλοξενείται στο Μουσείο μέχρι τις 24 Ιουλίου, διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Απαρτίζεται από 90 εκκλησιαστικούς θησαυρούς που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, κυρίως έργα αργυροχοΐας, κεντήματα και εικόνες που έφεραν στην Ελλάδα οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης.

Το ισόγειο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης φιλοξενεί στους χώρους του την έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Φρεντ Μπουασονά: Οι αποστολές στο Σινά, 1929-1933», η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης και του Ligatus Research Centre, University of the Arts London και παρουσιάζει 68 φωτογραφίες από τα ταξίδια του σπουδαίου Ελβετού φωτογράφου στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου