Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ζητάει πίσω τη Νεφερτίτη η Αίγυπτος


Στο μουσείο του Βερολίνου εκτίθεται η προτομή της

Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης που εκτίθεται στο μουσείο του Βερολίνου, ο υφυπουργός αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Ερωτηθείς, αν θα συνεχίσει να ζητά από τη Γερμανία την επιστροφή αυτού του γλυπτού, ενώ η κατάσταση είναι τεταμένη στην Αίγυπτο, ο Χαουάς απάντησε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, ότι η χώρα είναι εδώ και πολύ καιρό ασφαλής και ότι σε λίγες ημέρες θα ξανανοίξει τις πόρτες του το Αιγυπτιακό μουσείο στο Κάιρο.

Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στις αιγυπτιακές αρχαιότητες, και είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο, δέχτηκε επίθεση πλιατσικολόγων στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μαίνονταν στην κοντινή πλατεία Ταχρίρ.

Η προτομή της βασίλισσας, που ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιγκ Μπόρσαρντ, δηλητηριάζει τακτικά τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την Αίγυπτο, ο αρχαιολόγος αυτός θα έπρεπε να είχε καταλάβει τη μοναδική φύση και την καλλιτεχνική ποιότητα αυτού του κομματιού, καθώς και την ιστορική σημασία της, παρόλα αυτά όμως το έβγαλε παράνομα στο εξωτερικό.

Η προτομή της Νεφερτίτης, ηλικίας περίπου 3.400 ετών, είναι μία από τις πέντε ανεκτίμητες αρχαιότητες που εκτίθενται στο εξωτερικό και των οποίων η Αίγυπτος ζητεί την άμεση επιστροφή, ανάμεσά τους και η στήλη της Ροζέτας, η οποία επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, που βρίσκεται στο βρετανικό Μουσείο.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου