Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Βασίλης Μπαλατσός


Η έκθεση «Ο περίπατος του σχιζοφρενικού: μια απο-δρομική έκθεση» δεν είναι μια παρουσίαση μιας καινούργιας σειράς έργων αλλά αποτελεί μια εννοιολογική πρόταση, ένα απόσταγμα της πρακτικής ενός πολυσχιδή καλλιτέχνη.

Ο Βασίλης Μπαλατσός είναι γνωστός για τα Invisible Landscapes, επιτοίχιες εγκαταστάσεις με μονωτικές ταινίες που ορίζουν τα περιγράμματα του αστικού τοπίου και έχουν αισθητικές συγγένειες με τον ευρωπαικό μοντερνισμό του Mondrian. Στην παρούσα έκθεση ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα καινούργιο Invisible Landscape, το οποίο έγινε μέσα στο χώρο λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γκαλερί. Οι μονωτικές ταινίες που έχουν χρησιμοποιηθεί διακρίνονται για την συγκρατημένη μονο-χρωμία ή ακόμα και την α-χρωμία τους προτάσσοντας μια πιο εγκεφαλική προσέγγιση.

Ο καλλιτέχνης για πρώτη φορά εντάσσει ζωγραφικά έργα στη σύνθεση της εγκατάστασης αρνούμενος έτσι να διαχωρίσει πρακτικές, μέσα και είδη όσον αφορά στη θέαση και ανάγνωση της δουλειάς του. Παρουσιάζει επίσης καινούργια κολλάζ καθώς και ένα καινούργιο γλυπτό σε διάλογο με μια σειρά από παλαιότερα σχέδια, αναθεωρώντας, επανεξετάζοντας και διευρύνοντας έτσι τα όρια της δουλειάς του. Αποθώντας οποιαδηποτε διάθεση για αφηγηματικότητα, ο καλλιτέχνης φιλοδοξεί να ενθαρρύνει την ελεύθερη διάβαση από τη θέαση στο στοχασμό και την περισυλλογή.

Ο Βασίλης Μπαλατσός (γεν. 1966) είναι γνωστός για τη δράση του ως καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης της γκαλερί Unlimited όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Erwin Wurm, ο Lothar Hempel και άλλοι. Ως καλλιτέχνης, έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις, πιο πρόσφατα στο Ozon, Αθήνα, στη γκαλερί Unlimited στην Αθήνα και στη Villa Arson στην Νíκαια, Γαλλία. Εχει συμμετάσχει σε σειρά από ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία όπως το Maison Blanche, Ελβετία, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε συλλογές σημαντικών μουσείων όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γενεύης, Ελβετία και το Art Cologne Foundation στην Κολωνία, Γερμανία.

Ώρες Λειτουργίας: Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 5:00-8:00, Σάββατο 12:00-5:00
Πηγή: http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου