Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Οι Σκιές χορεύουν στο Ηρακλειδών


Carol Wax, «Ο Χορός των Σκιών» είναι η έκθεση που παρουσιάζεται από το Σάββατο 5 Μαρτίου στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Η έκθεση περιλαμβάνει 100 δημιουργίες επί χάρτου, της σύγχρονης Νεοϋορκέζας εικαστικού Carol Wax, με τις μετζοτίντες να κυριαρχούν αριθμητικά, πλαισιωμένες από ζωγραφική σε χαρτί, με μολύβι και κάρβουνο.
Οι παλιές ραπτομηχανές, οι γραφομηχανές, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, τα παιχνίδια, τα όργανα, οι κάμερες, οι προβολείς, τα υφαντουργικά προϊόντα και τα άλλα στοιχεία, που συλλέγει η καλλιτέχνης, αποτελούν την πηγή έμπνευσής της. Η συμβίωση με αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι και στο στούντιό της και η διαρκής μελέτη τους από διαφορετικές οπτικές γωνίες, την οδηγούν σε νέους, πρωτότυπους τρόπους ανάγνωσης παλαιών θεμάτων: Tα συνηθισμένα αντικείμενα σ’ εμένα φαίνονται ασυνήθιστα. Παλιά και καινούργια πεταμένα υλικά, μου αποκαλύπτουν τη φύση του πολιτισμού μας και το πώς αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά πράγματα. Τα κοινά αντικείμενα είναι στην πραγματικότητα γεμάτα με μαγικούς και συμβολικούς συνειρμούς, οι οποίοι αντανακλούν και επηρεάζουν τη ψυχή. (…)Το ενδιαφέρον μου γι αυτά έγινε πιο έντονο όταν άρχισα να τα παρατηρώ, πεταμένα στο δρόμο.
Όποτε τυχαίνει να βρω τέτοια υλικά (κιτς πράγματα από φτωχομάγαζα, αστεία μικροδώρα, σπασμένα παιδικά παιχνίδια κ.ά.), αναρωτιέμαι πώς δημιουργήθηκαν και πόσος κόπος χρειάστηκε για να γίνουν. Πόσα προσχέδια, πόσες συναντήσεις, πόσα πρωτότυπα, πόσα υπηρεσιακά σημειώματα, πόσες ώρες, πόσο πλαστικό και πόση ενέργεια χρειάστηκε για την κατασκευή τους; Ποιός αγόρασε αυτά τα είδη, πώς τα χρησιμοποίησε κι αν ένοιαξε κανέναν το ότι τα ξεφορτώθηκε; Ακόμη και όταν τύχει να βρω ένα πεταμένο παιδικό καλτσάκι, σκέπτομαι τον κόπο που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί, τις σκέψεις της μητέρας όταν το αγόρασε και την λύπη που θα προξένησε η απώλειά του. Δεν είναι απλώς ένα χαμένο καλτσάκι – είναι ένα μίνι μελόδραμα για τα ανθρώπινα πάθη. Κάθε αντικείμενο και ο τρόπος που βρέθηκε, μας φωνάζουν: «Προσέξτε! Κάτι συνέβη!». Carol Wax

Όλα τα χαρακτικά της Carol Wax ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών, όπως κι ένας σημαντικός αριθμός ζωγραφικών έργων της, καθώς και μία πρωτότυπη πλάκα χαλκού την οποία γενναιόδωρα δώρισε η καλλιτέχνης. Οι ιδρυτές του μουσείου, Παύλος και Μπελίντα Φυρού, είναι ενθουσιώδεις συλλέκτες των έργων της Carol Wax και την τοποθετούν μεταξύ των μεγάλων σύγχρονων καλλιτεχνών.
Το μουσείο έχει εκδώσει ολοκληρωμένο κατάλογο (catalogue raisonne) των χαρακτικών της Carol Wax, ο οποίος καλύπτει τριάντα χρόνια δουλειάς, από το 1975 έως το 2005. Περιέχει επίσης ερμηνευτικές σημειώσεις της Carol Wax σχετικά με τα έργα της, γεγονός που καθιστά την έκδοση μια μοναδική απεικόνιση της έμπνευσης και της μεθόδου της καλλιτέχνιδος.
Στo πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο θα διοργανώσει μια σειρά ξεναγήσεων και εργαστηρίων στην αγγλική γλώσσα, στα οποία η Carol Wax θα επιδείξει την τεχνική της Μετζοτίντας.

Διάρκεια έκθεσης: Από 5 Μαρτίου έως 19 Ιουνίου 2011

ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
Τρίτη - Σάββατο: 13:00 - 21:00
Κυριακή: 11:00 - 19:00
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου