Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Stéphane Calais στη γκαλερί Bernier-Eliades


Εγκαίνια απόψε

Την πρώτη ατομική έκθεση του Stéphane Calais παρουσιάζει από σήμερα η γκαλερί Bernier-Eliades.

Συνθέσεις ταυτόχρονα ρεαλιστικές και ιδεατές είναι το επίκεντρο της πρακτικής του Stéphane Calais (γ.1967, Γαλλία). Η πρακτική του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις μεικτής τεχνικής, ζωγραφικά έργα, γλυπτά και σχέδια που χαρακτηρίζονται από στιγμιαίες, εφήμερες και ανοργάνωτες φόρμες οι οποίες εμπεριέχουν την ενέργεια και τη ροή ενός σύμπαντος.

Ο Calais έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα όπου γλυπτική και σχέδιο συνδυάζονται. Το σχέδιο δίνει ώθηση στη γλυπτική και αντίστροφα, δημιουργώντας ένα δυναμικό και ρυθμικό σύμπαν, όπου φαντασίωση και πραγματικότητα συμπίπτουν.

Χλευάζοντας τις συμβατικότητες και απτόητος απο το διακοσμητικό στοιχείο, ο Calais το προσεγγίζει με πληθωρικές φλοράλ νεκρές φύσεις, στις οποίες δεν συναντά κανείς τα κλασικά φλοράλ μοτίβα. Αυτά τα μπουμπούκια που είναι έτοιμα να ανθίσουν, καπνίζουν τσιγάρα, εκρήγνυνται και ταυτόχρονα καίγονται μονομιάς. Αιωρούνται σε θαμπά φόντα συγκρουόμενων χρωματικών συγχωνεύσεων, και μοιάζουν σαν να φαίνονται μέσα απο ένα πρίσμα.

Στα έργα του Calais συναντά κανείς αποσπάσματα της καθημερινότητας παρουσιασμένα ως παράλογες φαντασιώσεις, μία ατμόσφαιρα από χορούς, και έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η παροδικότητα και η φθαρτότητα.

Στην ερώτηση: «Είναι η παροδικότητα ένα απο τα χαρακτηριστικά της πραγματικότητας;», o Stéphane Calais απαντά: «Η παροδικότητα και φθαρτότητα, για’ μένα είναι βασικές ιδέες που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος φαίνεται και κατανοεί τα πράγματα. Ο προηγούμενος αιώνας το περιέγραψε αυτό μέσω της τέχνης της ματαιοδοξίας. Η ιδέα της παροδικότητας μας βοηθά να ορίσουμε τις συνθήκες για τις πιθανότητες της ύπαρξης, την πιθανότητα αντίληψης του χρόνου και οργάνωσης της ζωής. Οπότε τα έργα μου, βασίζονται σε έναν κανόνα εκφυλισμού που είναι περισσότερο ή λιγότερο προγραμματισμένος κατ’αυτόν τον τρόπο».

Στην πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Bernier-Eliades, ο Calais ξεδιπλώνει χαιρέκακα μια πλατφόρμα κυνικού και ατάραχου ενθουσιασμού για τον κόσμο που τον περιβάλλει, παρουσιάζοντας πίνακες από ακρυλικό και μελάνι, σχέδια με μελάνι, γλυπτά και μία εγκατάσταση μεικτής τεχνικής.

Ο Stéphane Calais το 2008 κέρδισε το βραβείο Marcel Duchamp,Fiac,Paris, έχει κάνει εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων: Ashdod Art Museum, Israel (2009), Abbaye de Maubuisson, St-Ouen-l'Aumône, France, (2005)।
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου