Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή του Αντώνη και της Άζιας Χατζηιωάννου

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της συλλογής του Αντώνη Χατζηιωάννου και της Άζιας Χατζηιωάννου-Δημοτάκη άρχισε να συγκροτείται πριν από τρεις περίπου δεκαετίες, με επίκεντρο την ελληνική παραστατική ζωγραφική. Έκτοτε, τον κύριο άξονά της αποτελούν ανθρωποκεντρικά κυρίως έργα, ενώ δεν απουσιάζουν διαφορετικές θεματικές σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.


Το κύριο σώμα της συλλογής αποτελούν πίνακες ζώντων Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ δεν λείπουν κάποιοι ιστορικοί εκπρόσωποι παλαιότερων γενεών. Σημαντική ακόμη είναι η παρουσία κορυφαίων δημιουργών της Ελληνικής Ζωγραφικής της γενιάς του '50-'70, ενώ, κατά την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην απόκτηση σημαντικών εκπροσώπων της γενιάς του '80-'90 που εργάστηκαν με καινούργιο όραμα και εξακολουθούν να διαγράφουν μια διαρκώς ανανεούμενη πορεία στο πλαίσιο των αναζητήσεων της σύγχρονης παραστατικής τέχνης, διαμορφώνοντας ένα καινούργιο θεματικό λεξιλόγιο και επιλέγοντας την τολμηρή χρήση της γραμμής, της φόρμας και του χρωστήρα στις προσωπογραφίες και τις απεικονίσεις του υπαίθριου τοπίου και του κατατμημένου αστικού χώρου χωρίς την πρόθεση εξωραϊσμού.

Πολλοί από αυτούς αντιπροσωπεύονται με ικανό αριθμό χαρακτηριστικών έργων τους, πορτραίτων, τοπίων ή άλλων συνθέσεων στη Συλλογή, έχοντας παράλληλα διαμορφώσει γόνιμες σχέσεις φιλίας με τους συλλέκτες. Τέλος, συνειδητή παραμένει η επιθυμία των ιδρυτών της συλλογής να εντάξουν σε αυτήν έργα παραστατικής ζωγραφικής που υπογράφονται από μια νεότερη και ιδιαίτερα δυναμική γενιά καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στην εικαστική σκηνή λίγο πριν ή και μετά το 2000, συνθέτοντας με τη σειρά τους ένα ανανεωμένο τοπίο της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής και προτείνοντας ένα διαρκώς ανανεούμενο και αυτοσχεδιαστικό σύμπαν που αρθρώνεται πέρα από τα όρια του πραγματικού, ορίζοντας μια νέα πραγματικότητα μέσα από τη ζωγραφική.

Επιμελήτρια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: 16 Μαρτίου 2011, 7:00 μ।μ.
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου