Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής


Από 17 Μαρτίου στην γκαλερί Qbox

Την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής της Πάολας Παλαβίδη και Γιάννη Κολιόπουλου με τον τίτλο «Νέκυια» θα φιλοξενεί από τις 17 Μαρτίου η γκαλερί Qbox.

Οι καλλιτέχνες συνεργάζονται από το 2007 ερευνώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από ένα συνονθύλευμα εικόνων και αντικειμένων. Αντλώντας παραστάσεις από πηγές πληροφοριών μαζικής χρήσης σχολιάζουν την επέκταση αυτών των μέσων και τον κοινωνικοπολιτικό τους μηχανισμό.

Ο τίτλος Νέκυια είναι δανεισμένος από την λ’ ραψωδία της Οδύσσειας, γνωστή ως Νέκυια, στην οποία ο Οδυσσέας λαμβάνει χρησμό από τον Κάτω Κόσμο. Στην πρόσφατη δουλειά των καλλιτεχνών, τα έργα μεταμορφώνονται σε μια προφητική απεικόνιση της ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι σαν θύματα των πράξεών τους βρίσκονται φυλακισμένοι σε μια παλίρροια κατάρρευσης. Μέσα από ένα καλειδοσκοπικό πλαίσιο οι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν κατεστημένες έννοιες, δημιουργώντας νέο έδαφος για ανάγνωση.

Η φόρμα μετατρέπεται σε αφορμία, σωματικά μέλη αποκόπτονται ή αλλοιώνονται ενώ η εικόνα ιστορικών προσώπων μεταβάλλεται. Το χαοτικό σύμπλεγμα μικροσκοπικών χαρακτήρων φέρνει στην επιφάνεια τη σχέση και τα όρια μεταξύ ατομικής και συλλογικής υπόστασης. Οι άνθρωποι προβάλλονται με μια ομοιογενοποιημένη λογική που περιέχει αντιθέσεις και επιφέρει διαταραχές.

Ως μέσο έκφρασης οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν προϊόντα και στοιχεία της κοινωνίας εμβαθύνοντας έτσι τον σχολιασμό της ίδιας της κοινωνίας. Τα ζωγραφικά τους έργα αναπαριστούν ένα διαφορετικό μικρόκοσμο προσκολλημένο στο δίχτυ της υπερπληροφόρησης. Aνήμποροι να δραπετεύσουν, οι άνθρωπινες φιγούρες μετατρέπονται σε μινιατούρες που ζουν σε ένα καταστροφικό παιχνιδότοπο, θυμίζοντας τον Ιερώνυμο Μπος σε σύχγρονο σκηνικό. Ανάμεσα σε αυτές τις εικόνες τοποθετούν, τέλος, επεξεργασμένες πέτρες διάσπαρτες στο χώρο μετατρέποντας έτσι καθημερινά αντικείμενα σε σύμβολα αναφερόμενοι στην τελετουργική διαδικασία της προφητείας.

Εγκαίνια: Πέμπτη, 17 Μαρτίου, 19:00 – 22:00
Διάρκεια: 17 Μαρτίου – 29 Απριλίου, 2011

Ώρες λειτουργίας: Τρ.–Παρ. 14:00 - 20:00, Σαβ. 12:00-16:००


Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου