Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το «φωτεινό διάστημα» της ζωής του Καζαντζάκη


Η έκθεση του Δ. Δασκαλόπουλου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Guggenheim

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας παρουσίαση της συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μίας από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, ακούει στον τίτλο «Φωτεινό Διάστημα» και περιλαμβάνει περίπου 60 έργα από 30 καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 12 Απριλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο.

Τον τίτλο της έκθεσης εμπνεύστηκε ο Δ. Δασκαλόπουλος από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, και ειδικότερα από τη φράση: «Ερχόμαστε από μία σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μία σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή».

«Εκφράζει την πάλη της δημιουργικότητας του ανθρώπου απέναντι στη θνητότητα και της τέχνης τα έργα ως προσπάθεια ενάντια στο θάνατο», τόνισε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης με αφορμή το επικείμενο «άνοιγμα» της έκθεσης.

Την έκθεση στο Μπιλμπάο μαζί με εκείνη στη Whitechapel Gallery, στο Λονδίνο, όπου παρουσιάζονται από το περασμένο καλοκαίρι «αποσπάσματα» της προσωπικής συλλογής του Δ. Δασκαλόπουλου «θα έχουν επισκεφθεί ως την ολοκλήρωσή τους περίπου 2 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν δει αυτά τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

Αυτό είναι για μένα ιδιαίτερα σημαντικό και είναι κεντρικό σημείο της φιλοδοξίας μου με την έννοια ότι θα ήθελα να υπάρχει ένα κοινό εκπαιδευμένο, που θα έρχεται και θα παρακολουθεί αυτή τη σύγχρονη δημιουργία. Αυτές οι εκθέσεις δεν είναι εκθέσεις της συλλογής μου, θα έχουν εκτεθεί συνολικά μόνο 90 έργα από το σύνολο της συλλογής, που αριθμεί πάνω από 400 έργα. Είναι εκθέσεις επιμελημένες από το περιεχόμενο της συλλογής, από επιμελητές, που στέλνουν το δικό τους μήνυμα στο δικό τους κοινό», σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Αναφερόμενος στη χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα, τόνισε: «Έχω συνείδηση τού πόσο σκληρή και ανηφορική είναι η περίοδος που ζούμε και μέσα σε αυτή την κρίση πολλοί τείνουν να αντιμετωπίζουν τα εικαστικά και γενικότερα τα πολιτιστικά δρώμενα ως μία εκτός τόπου και χρόνου πολυτέλεια, που αφορά τους ειδικούς και τους πλούσιους. Δε συμφωνώ καθόλου με αυτό. Η τέχνη είναι ψωμί και όχι παντεσπάνι. Τα πραγματικά έργα τέχνης δεν παράγονται σε θερμοκήπια, είναι προϊόντα εσωτερικής ανάγκης και κατ' αυτή την έννοια αντανακλούν και τη συλλογική συνείδηση. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η σύζευξη πολιτισμού και ανάπτυξης παραμένει βασικό ζητούμενο, όπου ο πολιτισμός θα μπορούσε να καταστεί μίας μορφής βαριά βιομηχανία. Είναι, ίσως, ένα από τα πιο σίγουρα αναπτυξιακά στοιχήματα, που μπορούμε να βάλουμε, απαιτούνται συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό».

Η έκθεση με την ιδιωτική συλλογή του Δ. Δασκαλόπουλου στο Guggenheim του Μπιλμπάο θα καταλαμβάνει ολόκληρο τον δεύτερο και μέρος του πρώτου ορόφου του μουσείου, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα μέσων και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις στο χώρο.
Η έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες μία συγκεντρωτική επισκόπηση των κυριότερων καλλιτεχνικών εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών.

Την έκθεση «Φωτεινό Διάστημα» επιμελήθηκαν η Nancy Spector, αναπληρώτρια διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του Solomon R. Guggenheim Museum, και η Katherine Brinson, βοηθός επιμελήτρια του Μουσείου.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναζητά αυτό το διάστημα το κατάλληλο κτίριο στην Αθήνα για να στεγάσει μόνιμα τη συλλογή του, με προοπτική τα εγκαίνια του χώρου να γίνουν το 2013/14. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου, που θα προωθήσει την ιδέα, τη σπουδαιότητα και την απόλαυση της τέχνης, δίνοντας μεγάλο βάρος στην αλληλεπιδραστικότητα και την εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Αναμόρφωσε την παρακμάζουσα οικονομική κατάσταση της βασκικής πόλης της Ισπανίας, αλλά επηρέασε και τη «γλώσσα» της αρχιτεκτονικής.

Δημιουργός του ανορθόδοξου μεταμοντέρνου μουσείου από τιτάνιο είναι ο Φρανκ Γκέρι, με το οποίο έγινε ο διασημότερος αρχιτέκτονας στον κόσμο.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου