Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Σεμινάριο κοσμημάτων από Φαγεντιανή στο Μουσείο Λαλαούνη

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη διοργανώνει σεμινάριο κοσμημάτων από Φαγεντιανή, με εισηγητή τον Νίκο Λιάρο, αρχαιολόγο – κεραμίστα.


Η Αιγυπτιακή μάζα ή Φαγεντιανή είναι ένα υλικό υαλώδους υφής, η οποία κατασκευάζεται κυρίως από κονιορτοποιημένο χαλαζία, αλκάλια και χρωστικά οξείδια μετάλλων. Η τεχνική αυτή ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο την 4η προχριστιανική χιλιετία. Γρήγορα η τεχνολογία της αναπτύχθηκε και διαδόθηκε, τα χρώματα και η τεχνική βελτιώθηκαν και κατασκευάστηκαν μια πλειάδα αντικειμένων όπως κοσμήματα, σκαραβαίοι, ειδώλια και αγγεία. Η τεχνική γρήγορα διαδόθηκε στους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής και στο Αιγαίο.
Στον ελλαδικό χώρο τα παλαιότερα αντικείμενα από φαγεντιανή βρέθηκαν στην Κρήτη και χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Κατά τη Μινωική και Μυκηναϊκή περίοδο η παραγωγή αντικειμένων αναπτύσσεται και υπάρχουν ενδείξεις ότι οργανωμένα εργαστήρια υπήρχαν στα ανάκτορα της Κνωσού, της Ζάκρου και των Μυκηνών. Τα φαγεντιανά του ελλαδικού χώρου μάλιστα χαρακτηρίζονται από εξελιγμένη τεχνική κατασκευής και υψηλή αισθητική.

Το σεμινάριο έχει ως στόχο την ενημέρωση για την ιστορία και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της κεραμικής αυτής, αλλά και τη βιωματική προσέγγισή της με τη δημιουργία αιγυπτιακής μάζας και την κατασκευή αντικειμένων. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο στο μουσείο Κοσμήματος σε 4 τρίωρες συναντήσεις (11.00 - 14.00):

1η συνάντηση-Σάββατο 2 Απριλίου 2011: Ξενάγηση στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εστιάζοντας στα αντικείμενα από φαγεντιανή από την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

2η συνάντηση- Σάββατο 9 Απριλίου 2011: Σεμινάριο στο μουσείο Λαλαούνη για τα πρωτογενή υλικά της φαγεντιανής, δημιουργία φαγεντιανής από πρωτογενή υλικά (χαλαζία, στάχτη, μαλαχίτη και αζουρίτη)

3η συνάντηση- Σάββατο 16 Απριλίου 2011: Σεμινάριο στο μουσείο Λαλαούνη -κατασκευή κοσμημάτων και μικροαντικειμένων από έτοιμη φαγεντιανή (χάντρες, περίαπτα, σκαραβαίους, καρφίτσες, ειδώλια)

4η συνάντηση- Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2011: Σεμινάριο στο μουσείο Λαλαούνη --εξέταση των ψημένων αντικειμένων του σεμιναρίου, σύνθεσή τους με άλλα υλικά – δημιουργία κοσμημάτων.

Το κόστος για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι 120 € . Τα υλικά και τα εργαλεία παρέχονται από το μουσείο. Απαραίτητη είναι η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Πληροφορίες:
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Καλλισπέρη 12 , Ακρόπολη 11742 Τηλ: 210 92 21 044
info@lalaounis-jewelrymuseum.gr
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου