Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Καλλιγά - Χατζημιχάλης ταξιδεύουν στο Μιλάνο


Δύο εγκαταστάσεις των Λίζης Καλλιγά και Γιώργου Χατζημιχάλη μεταφέρει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Μιλάνο, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση Διασταυρώσεις-Ετεροτρο-πίες। Η έννοια του χώρου στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Η έκθεση θα μείνει από τις 11 Μαρτίου ως την 1η Μαΐου στο Spazio Oberdan, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Milano Incontra la Grecia (http://milanoincontralagrecia.com/ ).

Το θέμα της έκθεσης θέτει στο επίκεντρό της τη μεταλλαγή του χώρου ως ζήτημα της σύγχρονης τέχνης, τοποθετώντας σε μια νέα διαλεκτική σχέση δύο ανεξάρτητα υλοποιημένες εγκαταστάσεις.

Η παρουσίαση των δύο έργων προέκυψε ως μια πρόταση συγκριτικής ανάγνωσης του έργου δύο καλλιτεχνών που, ενώ δούλεψαν χωριστά, συναντήθηκαν μέσα από το εικαστικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους, επηρεαζόμενοι όχι μόνο βιωματικά, αλλά και από την κοινωνική συγκυρία και την πολιτική επικαιρότητα της εποχής που διανύουμε.

Καλλιγά - Χατζημιχάλης ταξιδεύουν στο Μιλάνο

Η εγκατάσταση του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο Νοσοκομείο (μέρος της ελληνικής συμμετοχής το 2005 στην 51η Μπιενάλε Βενετίας) βάζει τον θεατή στη θέση ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει μια ακραία στιγμή της ύπαρξής του, σε ένα χώρο που δηλώνει κρισιμότητα.

Η Λίζη Καλλιγά στη σειρά Μετοίκησις φωτογραφίζει τις Κόρες, που στεγάζονταν στο παλαιό μουσείο της Ακρόπολης, ενδεδυμένες με λευκά υφάσματα, για τη μεταφορά τους στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, παγώνοντας στον χρόνο τη στιγμή της μετοικήσεώς τους και κατ' επέκταση του αποχωρισμού। Ο φακός της εστιάζει στα καλυμμένα αγάλματα, επιλέγοντας ολόσωμες απόψεις ή ορισμένα μέλη τους, ενώ σπανιότερα απαθανατίζει συναθροίσεις αγαλμάτων.

Πηγή:http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου