Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τέχνη σε άσπρο - μαύρο


Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του ίδιου του Βλάση Φρυσίρα, ο οποίος συλλέγει εδώ και χρόνια «ασπρόμαυρα» έργα τέχνης ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με αφετηρία την προσωπική του αδυναμία, όπως λέει, στη δύναμη, την ένταση, τη φόρτιση και τον απόλυτο χαρακτήρα τους। Κι όλα αυτά σε μία εποχή που η σύγχρονη ζωή σφραγίζεται από την παντοδυναμία του χρώματος.
Αθήνα Μία ζωγραφική που απορρίπτει τις εύκολες λύσεις για την ουσία καλώντας το θεατή να θυμηθεί ότι μεγάλη τέχνη υπήρξε ανέκαθεν αυτή της σχεδιαστικής δεξιοτεχνίας παρουσιάζεται από τις 2 Μαρτίου στο Μουσείο Φρυσίρα με τον τίτλο «Ασπρο Μαύρο». Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του ίδιου του Βλάση Φρυσίρα, ο οποίος συλλέγει εδώ και χρόνια «ασπρόμαυρα» έργα τέχνης ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με αφετηρία την προσωπική του αδυναμία, όπως λέει, στη δύναμη, την ένταση, τη φόρτιση και τον απόλυτο χαρακτήρα τους. Κι όλα αυτά σε μία εποχή που η σύγχρονη ζωή σφραγίζεται από την παντοδυναμία του χρώματος. «Η προσωπική σχέση συνενοχής που είχα με τους περισσότερους καλλιτέχνες μου έδωσε τη δυνατότητα να μοιραστώ μαζί τους αυτά που καταγράφουν κυρίως τα σχέδια, δηλαδή προσωπικά βιώματα, μνήμες και ιδιαίτερες στιγμές», λέει ο συλλέκτης.
Στον αριθμό των 68 ανέρχονται τα έργα που θα εκτεθούν, με υπογραφές διάσημες μάλιστα. Οπως ο Ντέιβιντ Χόκνι, ο Ζαν Ρουστέν, ο Εντουαρντ Αρόγιο, ο Βαλέριο Ανταµί ενώ από ελληνικής πλευράς παρουσιάζονται μεταξύ άλλων οι Βάσω Κατράκη, Γιώργος Σπυρόπουλος, Χρήστος Καπράλος, Νίκος Κεσσανλής, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Νίκος Χουλιαράς, Γιώργος Λάππας, Εδουάρδος Σακαγιάν κ. α. Περιλαμβάνονται δηλαδή και έργα καλλιτεχνών, που δούλεψαν πολύ και το χρώμα.
Εναν «ύμνο» στην εικαστική οικονομία, την καλλιτεχνική αυτοσυγκράτηση και τον εκφραστικό ασκητισμό αποτελεί ως εκ τούτου κατά τους διοργανωτές της η έκθεση στοχεύοντας παράλληλα να αναδείξει τη δυναμική του καλού σχεδίου, την αγνότητα της φόρμας και τη γοητεία της αφαίρεσης. «Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η ζωγραφική σε άσπρο - μαύρο κατορθώνει και ανακαλεί από το συλλογικό ασυνείδητο αρχετυπικά ζεύγη δίπολων, αντίθετων αλλά αλληλοσυγκρουόμενων εννοιών όπως φως - σκοτάδι, μέρα - νύχτα, αρχή - τέλος, καλό - κακό και τέλος ζωή - θάνατος», όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Χριστίνα Σωτηροπούλου. Προσθέτοντας πως: «Η απουσία του χρώματος καλεί το θεατή να ανακαλύψει εκ νέου κάποιες από τις αξίες της ζωγραφικής που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν περάσει στο περιθώριο, παρασυρμένες από τη λαίλαπα της εικόνας, όπως αυτή έχει επικρατήσει να διαμορφώνει το εικαστικό μας κριτήριο στο πλαίσιο της τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης».
Από το 2001 προσπαθεί ο κ. Φρυσίρας να παρουσιάσει στο κοινό μία μεγάλη έκθεση σχεδίου. Και παρ΄ ότι κατάλογος με 500 περίπου σχέδια εκδόθηκε, η έκθεση έπρεπε να περιμένει μία δεκαετία για να πραγματοποιηθεί. Το 2000 εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Φρυσίρα, του οποίου οι συλλογές απαρτίζονται από έργα ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής και χαρακτικής ευρωπαίων καλλιτεχνών. Η καταγραφή των τάσεων των προσώπων και της φιλοσοφίας της ανθρωποκεντρικής ευρωπαϊκής ζωγραφικής από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και εντεύθεν είναι ο στόχος του. Η συλλογή του μουσείου αριθμεί σήμερα περί τα 3.500 έργα.
Πού και Πότε
Μουσείο Φρυσίρα (Μ. Αστερίου 3, τηλ. 210-3234.678), «Ασπρο - Μαύρο». Διάρκεια: 2 Μαρτίου _ 31 Ιουλίου.

Πηγή:http://www.tovima.gr

1 σχόλιο: