Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

O Tarek Al-Ghoussein στις Kalfayan Galleries


Tη δεύτερη ατομική έκθεση του Tarek Al-Ghoussein στην Ελλάδα, παρουσιάζουν oι Kalfayan Galleries της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από την σειρά με τον τίτλο E series।

Τη σχέση ανάμεσα στους αντικειμενικούς φραγμούς που θέτει η περιοχή μιας κυκλικής διασταύρωσης στους δρόμους, αλλά και στις ελευθερίες που απορρέουν από την ίδια τη λειτουργία της επιχειρεί να αποτυπώσει ο Tarek Al-Ghoussein στις φωτογραφίες που συνθέτουν τη Σειρά Ε.

Ο δημιουργός αποτυπώνει κυκλικές διασταυρώσες σε διαφορετικές περιοχές. Πρόκειται για ένα σημείο που είναι αναγνωρίσιμο απ' όλους μας, ως μέσο επιβολής της τάξης στο ευρύτερο τοπίο και παράλληλα ένα στοιχείο το οποίο ελέγχει τη διερχόμενη κίνηση. Η κυκλική διασταύρωση σε κάθε εικόνα έχει αναγνωρίσιμες αναφορές στο ευρύτερο τοπίο που την περιβάλλει και αποτελεί ξεκάθαρο τμήμα του.

Η σταθερή μορφή στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο και η σχέση της με την ταξινόμηση και τον έλεγχο που επιβάλλεται από τη φύση της αναλύονται στις εικόνες της Σειράς Ε. Τοποθετώντας την ανθρώπινη παρουσία σε κάθε κυκλική διασταύρωση που φωτογραφίζει, με την πλάτη γυρισμένη προς εμάς, ο Tarek Al-Ghoussein μας καλεί να αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το υποκείμενο να τοποθετήσει τον εαυτό του σε ένα ευρύτερο και τεχνητό σύστημα τάξης της δημόσιας σφαίρας, το οποίο ορίζει τη δυνατότητα κάποιου να κινείται ελεύθερα.


Tarek Al-Ghoussein
Ο Παλαιστινιακής καταγωγής Tarek Al-Ghoussein γεννήθηκε στο Kουβέιτ. Το έργο του έχει συμπεριληφθεί σε πλήθος εκθέσεων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Το 2009 ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Έργα του βρίσκονται στις ακόλουθες μόνιμες συλλογές: Victoria & Albert Museum (Λονδίνο), Darat Al-Funun (Αμμάν), Royal Museum of Photography (Κοπεγχάγη), Sharjah Art Foundation (Σάρζα), Solomon R. Guggenheim Museum (Νέα Υόρκη). Ζει και εργάζεται στη Σάρζα ως καθηγητής φωτογραφίας στο American University of Sharjah.


Tarek Al-Ghoussein - E series

Kalfayan Galleries: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Εγκαίνια: Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 , 20.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου – 7 Μαίου 2011

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα & Σάββατο, 10.00 – 15.00
Τρίτη – Παρασκευή, 10.00 – 20.००

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου