Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νάντια Καλαρά


To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Νάντιας Καλαρά με τίτλο «ΑΔΗΛΟΣ».
Εγκαίνια της Έκθεσης 8 Μαρτίου 2011, στις 20:00, στo BETON7 Gallery, Πύδνας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 7512625.

Η Άδηλος, η αόρατη πλωτή νήσος, αποκομμένη από το υπέδαφος της ιστορίας, πλέει σ’ ένα αρχιπέλαγος χρονικοτήτων. Αν ακολουθήσετε την παλαιά Εγνατία οδό, τον αρχαίο, εγκαταλειμμένο πλέον δρόμο που για αιώνες συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη, βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, ίσως φθάσετε στην Άδηλο, τον τόπο που αιχμαλώτισε το βλέμμα της Νάντιας Καλαρά.

Σαν αναδρομικός περιηγητής στη σύγχρονη Ελλάδα, επιθυμώντας να ανακαλύψει τις αόρατες πτυχές της ζωής των τόπων, η Καλαρά επιχειρεί να αποκαλύψει αυτό που είναι παρόν ως «φάντασμα». Με τις καλλιτεχνικές της πρακτικές ανακατασκευάζει τους χώρους που συναντά, αποδίδοντας την ιστορική ανησυχία που κατοικεί σε αυτούς.

Η έκθεση αποτελείται από 8 ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες και ένα επιδαπέδιο γλυπτό. Στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, παρακολουθεί κανείς την κατασκευή κάποιου χωρικού συνόλου που συντίθεται από αποσπασματικά και ασύνδετα κομμάτια μάρμαρου, άμορφου και μορφοποιημένου. Στον μαρμάρινο αυτό κόσμο, επιμένουν να επανεμφανίζονται αρχαίες μορφές, ως αντίγραφα, ή κατάλοιπα του αυθεντικού. Εδώ, το κτίσμα συντάσσεται ως υπόλειμμα: ότι παράγεται, προστίθεται, όχι για να το ολοκληρώσει, αλλά για να το κάνει ακόμα πιο ερειπιώδες. Πρόκειται για ένα χρονικό εργοτάξιο, όπου παρακολουθούμε την γέννηση και την διαρκή επανάληψη ενός ερειπίου.

Η Καλαρά χρησιμοποιεί μια περίπλοκη συνθετική στρατηγική κατά την οποία πολυάριθμες φωτογραφικές λήψεις συντίθενται έτσι ώστε να αποδώσουν μια υποθετική ενότητα που διασώζει τη μνήμη του κατακερματισμού της. Το αρχικό φωτογραφικό υλικό, μέσω των εντολών προσομοίωσης και αντικατάστασης του προγράμματος επεξεργασίας της εικόνας, καταλήγει σε ψηφιογραφικές εικόνες που επιστρέφουν στο βλέμμα μας τη χαμένη μαγεία. Δίνουν ένα αποτέλεσμα που παραπαίει ανάμεσα στο οπτικό και το εικονικό, επικοινωνούν μια αίσθηση ξενότητας χωρίς να παύουν να είναι ελκυστικές.

BETON7 Gallery
Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855
(Μετρό Κεραμεικός)
τηλ. 210 7512625
www.beton7.com - info@beton7.com

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή 14:00 - 21:00 Σάββατο: 14.00-18.00
Πηγή:http://entertainment.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου